Za ostale upotrebe, v. Chéri-Bibi (razvrstavanje).

Chéri-Bibi je izmišljeni lik i protagonist kriminalističko-pustolovnih romana koji je stvorio francuski pisac Gaston Leroux. Prvi put se pojavio u romanu Premières aventures de Chéri-Bibi pod naslovom u 120 nastavaka, objavljenog od 5. aprila do 4. augusta u novinama Le Matin. Chéri-Bibi je lažno optužen za ubistvo budućeg tasta, osuđen na doživotni zatvor i poslan na Đavolji otok te prolazi cijeli niz pustolovina prije nego što plastičnom operacijom izmijeni izgled te pronađe sreću sa svojom zaručnicom Cécily, ali stvari komplicira to što se za čovjeka čiji je identitet preuzeo ispostavi da je pravi ubica.

Leroux je 1919. godine objavio nastavak pod nastavkom La Nouvelle Aurore, a 1925. još jedan pod naslovom Chéri-Bibi, le marchand de cacahouètes. Iako je Leroux sa svojim romanima postigao uspjeh, a što se tumačilo kombinacijom početkom 20. vijeka popularnih melodramatskih zapleta i crnog humora, nije uspio doseći popularnost mnogo poznatijeg Fantoma opere.

Usprkos toga, Chéri-Bibi i njegovi nastavci su postali predmetom nekoliko filmskih adaptacija, počevši sa 1914. godinom. 1951. i 2006. su izdane strip-adaptacije, a 1974. godine je emitirana i TV-serija Chéri-Bibi.