Majmuni Starog svijeta

(Preusmjereno sa stranice Cercopithecoidea)

Majmuni Starog svijeta (Cercopithecidae), često poznati pod imenom repati majmuni ili uskonosi majmuni (ili psoliki majmuni, kako su ih ranije nazivali), su porodica iz skupine primata. Kako su oni recentna porodica, jedini su u natporodici Cercopithecoidea.

Majmuni Starog svijeta
Mandril
Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Mammalia
Red: Primates
Podred: Haplorrhini
Pared: Catarrhini
Natporodica: Cercopithecidea
Gray, 1821.
Porodica: Cercopithecidae
Gray, 1821.

Ovi majmuni se nizom osobina razlikuju od drugih skupina. Prije svega, uočliva osobina im je oblik glave, koji potsjeća na pseću, što se odražava i u jednom od skupnih naziva, psoliki majmuni. Za razliku od čovjekolikih, gotovo sve vrste imaju rep, ali taj rep, za razliku od američkih, niti kod jedne vrste nije prilagođen hvatanju. Od majmuna Novog svijeta razlikuju se konstrukcijom i oblikom nosa, pa tako oni spadaju u skupinu uskonosaca, dok su svi majmuni Novog svijeta širokonosci. Od čovjekolikih majmuna razlikuju se i zubima. Pored toga, razlikuju se i građom slušnih kostiju.

Brojne vrste majmuna Starog svijeta imaju razne anatomske osobitosti. Tako sakati majmuni imaju samo krnji palac (po čemu su dobili ovo ime, jer se ranije mislilo, da je to posljedica nekih ozljeda) čime su bolje prilagođeni životu u krošnjama stabala; dok dugorepi nosan ima izuzetno velik nos, dotle ga vrste iz roda Rhinopithecus gotovo i nemaju; penis mužjaka mandrila je crven, a skrotum im je ljubičaste boje, dok na licu ima pruge istih boja kao genitalije a razvija se samo kod dominantnog mužjaka unutar skupine više mužjaka.

Rasprostranjenje

uredi

Ova porodica živi na području gotovo cijele Afrike (ali ne i na Madagaskaru) i velikim dijelovima Azije (Arapski poluotok, Jugoistočna Azija, Južna Azija, Kina i Japan). Jedna vrsta, berberski makaki, živi čak u Europi, na području Gibraltara, no smatra se, da su ih ljudi tu naselili.

Način života

uredi

Ovi primati su gotovo isključivo dnevno aktivne životinje. Većina vrsta živi u skupinama i pokazuju vrlo kompeksan obrazac grupnog ponašanja. Uz stanovnike stabala, postoje i vrste koje se (kao na primjer pavijani) zadržavaju gotovo isključivo na tlu.

Sistematika

uredi

Prihvaćena je podjela porodice na dvije potporodice, Cercopithecinae koja obuhvaća uglavnom afričke ali i različite rodove makaka koji žive u Aziji i sjevernoj Africi, i potporodicu sakatih i vitkostasih majmuna koja uključuje većinu azijskih rodova, ali i afričke sakate majmune.

Eksterni linkovi

uredi
 
Wikivrste imaju podatke o:
 
Wikivrste imaju podatke o: