Ceratosauri (lat. Ceratosauria) su teropodni dinosauri koji se definiraju kao svi teropodi srodniji Ceratosaurusu nego pticama.

Ceratosauri
Rekonstrukcija vrste Ceratosaurus nasicornis
Status zaštite

Status zaštite: Izumrli ({{{kada}}}) (IUCN 3.1)

Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Reptilia
Nadred: Dinosauria
Red: Saurischia
Podred: Theropoda
Infrared: Ceratosauria
Marsh, 1884.

Trenutno ne postoji konsenzus u popisivanju vrsta ili glavnim osobinama Ceratosauria, osim što su bili primitivniji od svojih raznolikih srodnika, tetanura. Prema najnovijoj i najviše prihvaćenoj teoriji, u ceratosaure spadaju teropodi Ceratosaurus, Elaphrosaurus i Abelisaurus iz kasne jure do kasne krede; uglavnom su nastanjivali južnu hemisferu. U početku, u ceratosaure su spadali gore navedeni dinosauri i Coelophysoidea i Dilophosauridae (kasni trijas-rana jura), što je ukazivalo na mnogo raniju divergenciju ceratosaura od ostalih teropoda. Međutim, nedavna istraživanja su pokazala da celofisoidi i dilofosauridi ne formiraju kladus sa ostalim ceratosaurima, pa se ne uključuju u ovu grupu.

Klasifikacija uredi

 
Deltadromeus

Taksonomija uredi

Filogenija uredi

Sljedeći kladogram slijedi analizu koju su 2009. godine proveli Xu Xing i kolege.[1]

Ceratosauria

Spinostropheus



Deltadromeus


neimenovan

Limusaurus



Elaphrosaurus



neimenovan

Ceratosaurus


Abelisauroidea

Noasauridae



Abelisauridae





Izvori uredi

  1. Xu, X., Clark, J.M., Mo, J., Choiniere, J., Forster, C.A., Erickson, G.M., Hone, D.W.E., Sullivan, C., Eberth, D.A., Nesbitt, S., Zhao, Q., Hernandez, R., Jia, C.-K., Han, F.-L., and Guo, Y. (2009). "A Jurassic ceratosaur from China helps clarify avian digital homologies." Nature, 459(18): 940-944. doi=10.1038/nature08124

Vanjske veze uredi