Centar za porodične evidencije

(Preusmjereno sa stranice Centar za obiteljske evidencije)

Centar za porodične evidencije (engl. Family Records Centre, akr. FRC) je bivši britanski arhiv u kojem su se mogle dobiti infomacije o porodičnoj historiji Engleske i Walesa. Bio je u nadležnosti Nacionalnih arhiva i Glavnog prijavnog ureda.

Nalazio se u 1 Myddelton Streetu (Clerkenwell, London), nedaleko od Londonskih metropolitanskih arhiva. Glavne informacije bile su civilne evidencije o rođenjima, vjenčanjima i smrtima (koje opskrbljuje GPU u prizemlju) i Viktorijanski popisi (koje opskrbljuje NA na prvom katu).

Informacije o rođenjima, vjenčanjima i smrtima nalazile su se u velikim debelim knjigama raspoređenim po datumima na velikim policama. Koristeći te indekse mogli su se dobiti kopije potvrde rođenja, vjenčanja i smrti. Ostali indeksi koji su se ovdje čuvali su konzularna rođenja van države i posvajanja.

Popisi od 1841. do 1891. dostupni su na mikrofilmu, a oni od 1901. na mikrofišu. Dostupna je bila i selekcija indeksa. U uredu su se nalazile i neke oporuke, bilješke o porezu za nasljedstvo i neki nekonfromistički registri.

Vanjske veze uredi