The Celluloid Closet

(Preusmjereno sa Celluloid Closet)
The Celluloid Closet
Žanr Dokumentarni film
Režija Rob Epstein
Jeffrey Friedman
Produkcija Rob Epstein
Jeffrey Friedman
Scenario Vito Russo
Rob Epstein
Jeffrey Friedman
Sharon Wood
Armistead Maupin
Naracija Lily Tomlin
Muzika Carter Burwell
Premijera 1995
Jezik Engleski jezik
Trajanje 107 min.
Država Sjedinjene Američke Države SAD
Kompanija
Distributer TriStar Pictures
The Celluloid Closet na Internet Movie Database

The Celluloid Closet je dokumentarni film baziran na istoimenoj knjizi Vita Russoa. Film su režirali Rob Epstein i Jeffrey Friedman. Russo je ispitivao kao su filmovi, posebno u Hollywoodu, prikazivali gej, lezbejske, biseksualne i transrodne likove.

Film sadrži intervjue sa osobama povezanim sa Hollywoodom o njihovom ličnom iskustvu vezanim za prikazivanje LGBT likova na filmu. Film, takođe, sadrži odlomke iz filmova.

Sam Russo je želeo da pomogne i sarađivao je na filmu sve do svoje smrti 1990. godine. Neki kritičari primećuju da je film manje političan od knjige i da ima pozitivniji ton. Russo je, međutim, želeo da film bude zabavan i da prikaže pozitivne promene koje su se desile tokom 1990-ih.

UticajUredi

Russo je jedan od privih ljudi koji je ispitivao uticaj koji popularna kultura ima na oblikovanje svesti i stavova društva o seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu. Započeo je niz istraživanja na filmovima, televizijskim emisijama, stripovima i sl. koje prikazuju LGBT osobe.

Gay and Lesbian Alliance Against Defamation (GLAAD) dodeljuje godišnju nagradu nazvanu po Russou – Nagrada Vito Russo. Ova nagrada se dodeljuje LGBT medijskim ličnostima koje doprinose svojim radom u borbi protiv homofobije.

Intervjuisane ličnostiUredi

Sledeće ličnosti su učestvovale u snimanju filma:

Korišćeni filmoviUredi

Scene iz sledećih filmova su korišćene u dokumentarcu:

Spoljne vezeUredi