Causantín mac Fergusa

Causantín ili Constantín mac Fergusa (engleski: "Constantine son of Fergus"; doslovno: "Konstantin, sin Fergusov") (prije 775–820) bio je kralj Pikta (ili države Fortriu), u današnjoj Škotskoj, od 789. do 820. Do viktorijanske ere se za njega koristio i naslov Konstantin I od Škotske; taj naslov historičari danas koriste za ličnost pod imenom Causantín mac Cináeda. Pripisuje mu se osnivanje crkve u Dunkeldu, danas poznate po držanju relikvija sv. Columbe od Ione.

Dupplinski križ, danas u crkvi sv. Serfa u Dunningu, na kome se obilježava spomen na Causantína mac Fergusu kao Custantin filius Fircus[sa].

O njegovoj vladavini ima relativno podataka, ali se to tumači manje zbog njegove važnosti, koliko zbog vikinških napada i pustošenja čije su mete bili samostani u Britaniji, a što je otežalo redovno bilježenje i skupljanje zapisa. Irski anali navode da je oko 789. ubio kralja Conall mac Taidga, te da je umro 820.

Naslijedio ga je brat Oengus, a njegov sin Drest je također bio kralj. Sin Domnall mac Caustantín je bio kralj Dalriade.

Historičari špekuliraju da je bio važna ličnost s obzirom da su mnogi kasniji škotski vladari imali neobično ime "Konstantin".

Eksterni linkovi uredi

  • CELT: Corpus of Electronic Texts at University College Cork includes the Annals of Ulster, Tigernach, the Four Masters and Innisfallen, the Chronicon Scotorum, the Lebor Bretnach (which includes the Duan Albanach), Genealogies, and various Saints' Lives. Most are translated into English, or translations are in progress. The Martyrology of Tallaght is not presently available.
  • The Pictish Chronicle
Causantín mac Fergusa
vjerojatno Eóganachta
Rođen/a: 8. vijek Umro/la: 820
Kraljevske titule
Prethodi:
Conall mac Taidg
ili Drest VIII
Kralj Pikta
ccaa. 789 – 820
Slijedi:
Óengus II
Napomene i reference
1. Broun, "Pictish Kings", p. 82, table 67; Clancy, "Caustantín"; Woolf, "Onuist".