Carol Moseley Braun

Carol Elizabeth Moseley Braun (16. august 1947 - ) je američka demokratska političarka poznata po tome što je od 1993. do 1999. zastupala Illinois u Senatu, postavši prva Afroamerikanka u historiji te institucije.

Carol Moseley Braun

Rođena je i odrasla u Chicagu, a nakon što je 1973. diplomirala pravo na čikaškom univerzitetu, zaposlila se kao federalni tužilac. Na tom je mjestu ostala do 1977. a sljedeće godine je započela političku karijeru i bila izabrana u Predstavnički dom Illinoisa. Tamo se istakla kao predstavnica lijevog krila svoje stranke, gorljivom zalaganju za ukidanje smrtne kazne i uspješnoj borbi za preraspodjelu izbornih okruga koji bi davala "sigurna" mjesta za crnačke i hispanoameričke kandidate. Godine 1991. se, ogorčena odlukom senatora Alana Dixona da kao vrhovnog suca potvrdi kontroverznog Clarencea Thomasa, odlučila natjecati na Senat, gdje je izabrana 1992. Njen mandat je ostao zabilježen izrazito liberalnim stavovima u društvenim pitanjima (pravo na pobačaj, zabrana nošenja i posjedovanja oružja, ukidanje smrtne kazne), ali i centrističkim, odnosno pro-tržišnim stavovima u ekonomskim pitanjima. Od 1996. su je pratile kontroverze vezane uz nepravilnosti u financiranju kampanje, kao i navodne veze sa nigerijskim diktatorom Sanijem Abachom. Godine 1998. ju je na izborima porazio republikanski kandidat Peter Fitzgerald. Godine 1999. ju je Bill Clinton imenovao za ambasadora u Novom Zelandu. Godine 2004. se kraće vrijeme natjecala za demokratsku predsjedničku nominaciju.

Danas se bavi privatnom advokatskom praksom i vodi firmu za proizvodnju organske hrane. U aprilu 2007. je slomila ruku u okršaju s uličnim razbojnikom Josephom Dixonom, koji je godine 2008. osuđen na 20 godina zatvora.

Razvedena je i ima jednog odraslog sina.

Vanjske veze uredi

Senat SAD
Prethodi:
Alan J. Dixon
Senator SAD (Klasa 3) iz države Illinois
1993–1999
Slijedi:
Peter Fitzgerald
Diplomatske funkcije
Prethodi:
Josiah Horton Beeman
Ambsador SAD u Novom Zelandu
1999–2001
Slijedi:
Charles J. Swindells