Carnal Knowledge

Carnal Knowledge
Režija Mike Nichols
Producent Mike Nichols
Joseph E. Levine
Scenario Jules Feiffer
Uloge Jack Nicholson
Arthur Garfunkel
Ann-Margret
Candice Bergen
Rita Moreno
Carol Kane
Fotografija Giuseppe Rotunno
Montaža Sam O'Steen
Studio AVCO Embassy Pictures
Distribucija AVCO Embassy Pictures
Datum(i) premijere
30. jun 1971 (1971-06-30)
Trajanje 97 min.[1]
Zemlja  Sjedinjene Države
Jezik engleski
Bruto prihod 12,351.000 $ (kino-distribucija u SAD i Kanadi)[2]

Carnal Knowledge (sh. Seksualno saznanje) je američki igrani film snimljen 1971. godine u režiji Mikea Nicholsa. Po žanru je kombinacija drame i komedije, a protagonisti, koje tumače Jack Nicholson i Art Garfunkel su dvojica prijatelja - agresivni ženskar Jonathan i stidljivi Sandy - koji se upoznaju kao cimeri na Amherst Collegeu 1940-ih. Radnja prikazuje njihov život u sljedeća četvrt vijeka tokom kojih se mijenjaju seksualni običaji, te kako obojica, usprkos različitog odnosa prema ženama, na kraju ostanu razočarani svojim ljubavnim životima.

Film je napravljen u jeku seksualne revolucije, kada su brojni filmaši kršili dotadašnje tabue u tretmanu ljudske seksualnosti. te se tom trendu priključio i Mike Nichols. Nichols je u odnosu na njih uzeo daleko implicitniji pristup te se u filmu, iako on sadrži scene u kojima se glumica Ann-Margret nakratko pojavljuje gola, seksualni život protagonista obrađuje prvenstveno kroz eksplicitne dijaloge. Nicholsov je film, zahvaljujući ugledu svog autora, velikim dijelom dovela do ublažavanja cenzorskih standarda u Hollywoodu, pa je tako MPAA filmu dala oznaku "R" umjesto zloglasne oznake "X". Usprkos toga, prikazivanje filma u gradu Albany u državi Georgia je početkom 1972. godine dovelo do hapšenja, a potom i osude vlasnika pod optužbom "širenja opscenog materijala"; žalbe na presudu su stigle do Vrhovnog suda koji je u parnici Jenkins v. Georgia presudio u korist branjenika, odnosno precizirao standarde "opscenosti" na način koji je isključivao eksplicitan prizor seksualne aktivnosti.

UlogeUredi

IzvoriUredi

  1. "CARNAL KNOWLEDGE (X)". British Board of Film Classification. 1971-07-19. http://www.bbfc.co.uk/AFF020208/. Pristupljeno 20. X 2012. 
  2. "All-time Film Rental Champs", Variety, 7 January 1976 p 20

Vanjske vezeUredi