Karlo Đulijani (14. 3. 1978. — 20. 7. 2001.) je bio italijanski aktivista i anarhista kojeg je tokom demonstracija protiv Grupe 8 u Đenovi 2001. godine ubila italijanska policija.

Carlo Giuliani
Carlo Giuliani immediately before and after his fatal wounding by Italian police officers at the 27th G8 Summit riots in Genoa.
Rođenje21. 7. 1978. (1978-07-21) (dob: 45)

Đulijani je ubijen 20. 7. 2001. godine na demonstracijama koje su trajale od 19. 7.. do 21. 7.. Vozilo karabinijera je bilo opkoljeno i nekoliko demonstranata je pokušalo da razbije prozore vozila sa daskama i metalnim šipkama. Usred tog nereda Karlo Đulijani je pokušao da razbije prozor policijskog vozila aparatom za gašenje požara. Nedugo zatim je pogođen u glavu iz blizine, iz vatrenog oružja pucao je jedan karabinijer. Nakon što je pao na zemlju pregažen je policijskim džipom.

Veliki broj pitanja oko Đulijanove smrti je ostao bez odgovora. Marijo Plakanika, karabinijer koji ga je ubio je izjavio da je to uradio u samoodbrani i nije mu suđeno.

Đulijanija su poštovali antiglobalisti i anarhisti. Anarhopank bend Konflikt je među prvima izdao pesmu posvećenu njemu. Zatim su ih sledili još neki bendovi - španski ska bend Ska-P, engleski pop bend Čambavamba i irski folk bend Linčed. Među njima je i hrvatski krast pank bend AK47 koji jeĐulijaniju takođe posvetio jednu pesmu. U Italiji je nastao pokret koji nosi njegovo ime - Brigada Karla Đulijanija. Takođe, u Hrvatskoj je otvorena biblioteka koja nosi njegovo ime.

Vanjske veze uredi