Carica Liang Nüying

Carica Liang Nüying (梁女瑩) (? - 159), formalno Carica Yixian (懿獻皇后, doslovno "krotka i mudra carica") bila je kineska carica u doba dinastije Han, odnosno prva supruga cara Huana.

Odrasla je u uticajnoj porodici na čelu sa njenim ocem, velikim maršalom Liang Shangom (梁商). Njena sestra je bila carica Liang Na, supruga cara Shuna, a kasnije i regentica njegovog sina cara Chonga i još dvojice careva iz pobočnih loza - Zhija, odnosno Huana. Njene zaruke za mladog Huana, koji je to vrijeme nosio titulu markiza od Liwua, su glavni razlog zbog koga je njen uticajni brat Liang Ji isposlovao da nakon smrti cara Zhija upravo Huan postane novi car.

Brak sa Huanom, prema historijskim izvorima, nije bio sretan. Liang Nüying je, zahvaljujući uticaju svoje porodice, uživala u većoj raskoši od svih ranijih kineskih carica. S druge strane nije mogla zatrudnjeti, i bila je ljubomorna na carske priležnice, te je naređivala da se pogube čim bi zatrudnile. Huan je, pak, nije volio i izbjegavao je s njome općiti, ali se nije usudio učiniti ništa protiv nje zbog straha od Li Jianga. Međutim, kada je godine 159. umrla, Huan je organizirao dvorski puč te likvidirao Liang Jia i sve članove njegovog klana.

Kineska carska porodica
Prethodi:
Carica Liang Na
Carica Istočne dinastije Han
147–159
Slijedi:
Carica Deng Mengnü