Carica Ashina (阿史那皇后, osobno ime nepoznato; 551–582) bila je carica kineske/Xianbei dinastije Sjeverni Zhou, odnosno supruga cara Wua. Rodila se kao kćer gokturskog poglavice Muqan Qaghana.

U vrijeme njenog rođenja su Gokturci još uvijek bili vazali Rourana, ali je već sljedeće godine njen djed Tumen (Bumin Qaghan) digao ustanak i zauzeo najveći dio rouranskog područja, odnosno stepe koje su se nalazile sjeverno od tadašnjih kineskih država Zapadni i Istočni Wei. General Yuwen Tai, de facto vladar Zapadnog Weija, nastojao je od Gokturka učiniti svoje saveznike, te je oko 555. sa Tumenovim nasljednikom Ashina Qijin (Issik Qaghanom) dogovorio sklapanje braka sa Ashinom. Gokturski vladar je, međutim, odustao od braka, ali su na njemu nastavili inzistirati Yuwen Taijevi nasljednici, koji su od države Zapadni Wei 557. stvorili državu Sjeverni Zhou. Ashina Qijin je godine 565. konačno pristao na brak sa carem Wuom, te je car Wu na područje Gokturka poslao veliku delegaciju na čelu sa svojim bratom Yuwen Chunon. Kada je ona stigla, Ashina Qijin je ponovno promijenio mišljenje, zarobio Yuwen Chuna te odlučio sklopiti savez sa državom Sjeverni Qi. Godine 568. je velika oluja opustošila logor Ashine Qijina, a što je on shvatio kao znak nebeskog nezadovoljstva svojim kršenjem zadane riječi; zbog toga je pustio Yuwen Chuna i zajedno s njim poslao Ashinu na dvor dinastije Sjeverni Zhou.

Kada je princeza stigla u Chang'an, car ju je osobno dočekao. Iako kineski izvori navode da je bila izuzetno lijepa, car je nije volio, preferirajući svoje dotadašnje supruge i konkubine. Na nju je počeo obraćati pažnju tek kada su ga vlastiti službenici 572. upozorili na važnost očuvanja saveza sa Tujeima. Usprkos tome, njih dvoje nisu imali djece.

Carica Ashina je 578. nadživjela i svog muža, i svog posinka cara Xuana 580, a i njegovog sina cara Jinga koji je 581. svrgnut od strane Yang Jina, osnivača dinastije Sui.

Izvori uredi

Kineska carska porodica
Prethodi:
Carica Dugu
Carica Sjevernog Zhoua
568–578
Slijedi:
Carica Yang Lihua
carica Kine (Zapadna)
568–578
Prethodi:
Carica Mu Sheli od Sjevernog Qija
carica Kine (Sjeverna/Centralna)
577–578