Car Xiaowu od Jina

Jin Xiaowudi (晉孝武帝)
Porodično ime: Sima (司馬; sī mǎ)
Osobno ime: Yao (曜, yaò)
Posthumno ime: Xiaowu (孝武, xiào wǔ),
doslovno:
"sinovljevski i ratnički"

Car Xiaowu od Jina (晋孝武帝/晉孝武帝, pinyin Jìn Xiàowǔdì, Wade-Giles Chin Hsiao-wu-ti) (362–396), osobno ime Sima Yao (司馬曜), kurtoazno ime Changming (昌明), bio je kineski car iz Istočne dinastije Jin, poznat po tome što je bio posljednji car dinastije koji je stvarno vladao, kao i po neobičnoj smrti.

Otac mu je bio princ Sima Yu, premijer i rođak cara Aija. Majka Li Lingrong je bila obična tekstilna radnica u koju se Sima Yu nakon slučajnog susreta zaljubio i uzeo kao svoju konkubinu. Otac mu je 372. na podsticaj svemoćnog generala Huan Wena postao car i uzeo ime Jianwen, ali je umro nakon samo nekoliko mjeseci. Novim carem je postao njegov sin Sima Yao, koji je postao poznat kao Xiaowu.

Prve godine vladavine je proveo pod regentstvom carice majke Chu i Xie Ana. Tada se južna Kina, kojom je vladala dinastija Jin, našla pod snažnim pritiskom sjeverne države Raniji Qin čiji je vladar Fu Jiān osvojio mnoge teritorije i prijetio samom opstanku dinastije. Taj je proces, međutim, zaustavljen porazom Ranijeg Qina u velikoj bitci na rijeci Fei 383. U međuvremenu se Xiaowu posvetio proučavanju budizma te pozvao budističke redovnike na dvor.

Smrt Xie Ana 385. je spriječila dinastiju Jin da iskoristiti naglo slabljenje države Raniji Qin. Razlog za to je imenovanje carevog brata Sima Daozija premijerom; braća su uskoro otkrila zajedničku sklonost prema piću i ženama te počeli potpuno zanemarivati državne poslove. U trenucima kada nisu bančili, također su otkrili međusobno političko suparništvo koje je povremeno prijetilo izbijanjem građanskog rata. Xiaowu je zbog toga za prijestonasljednika izabrao svog sina Sima Dezonga (budućeg cara Ana) iako je svima bilo jasno da je dječak mentalno retardiran.

Godine 396. je kao svoju omiljenu konkubinu držao Suprugu Zhang, koja je bila lijepa usprkos dobi od 30 godina. Prilikom jedne gozbe je javno spomenuo njene godine, smrtno je uvrijedivši. Kada se car iste noći napio i zaspao, Supruga Zhang je podmitila i pod raznim izgovorima otjerala eunuhe iz carske palače, te naredila svojim sluškinjama da ga uguše jastukom. Kasnije je tvrdila da se car ugušio u snu, a nitko joj u novim političkim okolnostima - kada je carem postao retardirani An, a regentom Sima Daozi, nije htio proturječiti.

Izvori uredi

Car Xiaowu od Jina
Rođen/a: 362 Umro/la: 396
Kraljevske titule
Prethodi:
Car Jianwen od Jina
car Kine
372–396
Carica majka Chu (372–376)
Slijedi:
Car An od Jina
Prethodi:
Fu Jiān