Car Xiaowen od Sjevernog Weija

Car Xiaowen od Sjevernog Weija ((北)魏孝文帝) (467–499), osobno ime Tuoba Hong (拓拔宏), kasnije Yuan Hong (元宏), bio je car kineske/Xianbei dinastije Sjeverni Wei.

Car Xiaowen od Sjevernog Weija
Yuan Hong 元宏
car dinastije/države Sjeverni Wei
Vladavina 471–499
Prethodnik Car Xianwen
Nasljednik Car Xuanwu
Regent Carica Wencheng Wenming
文成文明皇后
Suprug/a Feng Qing
Feng Run
Carica Xiaowen Jin 孝文貞皇后
Carica Wenzhao 文昭皇后
Potomstvo Yuan Xun, krunski princ 太子元恂
Yuan Ke, car Xuanwu 宣武帝元恪
Yuan Yu, car Wenjin 文景帝元愉
Yuan Yi, princ Wenxian od Qinghea 清河文獻王元懌
Yuan Huai, car Wumu 武穆帝元懷
Yuan Yue, Princ Wenxuan od Yunana 汝南文宣王元悅
Puno ime Porodično ime: Prvo Tuoba (拓拔, tuò bá),
kasnije Yuan (元, yuán)
(promjena 496)
Osobno ime: Hong (宏, hóng)
Posthumno ime Xiaowen (孝文, xiào wén),
doslovno:
"sinovljevski i uljudan"
Hramsko ime Gaozu (高祖, gāo zǔ)
Otac Car Xianwei od Sjevernog Weija
Majka Carica Li Si
Rođen/a 467
Umro/la 499. (dob: 31–32)

Poznat je po tome, što je u nastojanju da olakša vladavinu multi-etničkom državom, uveo drastičnu politiku sinizacije. To je uključivalo uvođenje kineskih stilova dvorske umjetnosti, kao i tjeranje podanika da govore isključivo kineski i nose kinesku odjeću. Svoje je Xianbei sunarodnjake natjerao da preuzmu kineska prezimena, a ime vlastite porodice Tuoba promijenio u Yuan. Također je poticao masovno sklapanje brakova između Xianbeija i Hana.

U sklopu sinizacijske politike je godine 494. car Xioawen premjestio prijestolnicu iz Pingchenga (平城, današnji Datong u Shanxiju) u Luoyang, drevnu kinesku prijestolnicu. To je za posljedicu imalo promjenu strategije u borbi protiv nomadskih Rourana, ali i stvaranje jaza između vojne elite koja je ostala u staroj, i birokracije koja se našla u novoj prijestolnici. Xiaowneove reforme su izazvale nezadovoljstvo kod Xianbei plemstva koje je 496. kovalo dvije velike zavjere protiv njega - jednu oko krunskog princa Yuan Xuna, a druga oko dalekog rođaka Yuan Yija (元頤). Godine 497. je Xiaowen ugušio obje zavjere, a Yuan Xuna natjerao na samoubistvo.

Kineski historičari smatraju da su Xiaowenova politika imala dalekosežne posljedice po historiju Kine, olakšavši njeno ujedinjenje vijek kasnije; međutim, isto tako smatraju da je pomogla propasti dinastije, učinivši dotadađnje Xianbei plemstvo prijemčivim za korupciju i lagodan život koji se tradicionalno vezivao za urbane i "prosvijećene" Kineze. S druge strane, Xiaowen je imao daleko važnije postignuće u tzv. sistemu jednakih polja kojim je vlast davala zemlju podanicima, a koji će se održati sve do An Shi ustanka u doba dinastije Tang.

Kraljevske titule
Prethodi:
Car Xianwen od Sjevernog Weija
car Sjevernog Weija
471–499
Slijedi:
Car Xuanwu od Sjevernog Weija

V. također uredi

Izvori uredi