Car Xianzong od Tanga

(Preusmjereno sa stranice Car Xianzong)

Car Xianzong od Tanga (pojednostavljeni kineski: 唐宪宗tradicionalni kineski: 唐憲宗) (778[1]–14. februar 820;[2] vl. 805 – 820), osobno ime Li Chun (李純), rođ. Li Chun (李淳), bio je car Kine iz dinastije Tang. Bio je najstariji sin cara Shunzonga, koji mu je 805. nakon godinu dana vladavine prepustio prijestolje.

Car Xianzong od Tanga
Rođenje i smrt: 778[1]–14. februar 820. (dob: 41–42)[2][3]
Osobno ime: Chún (淳),
kasnije promijenjeno u Chún (純)
(805)
Datumi vladavine: 5. septembar 805[4][5]–14. februar 820[2]
Dinastija: dinastija Tang
Datumi ere: 25. januar 806[6][7]–9. februar 821[3][8]
Hramsko ime: Xiànzōng (憲宗)
Posthumno ime (kratko):  Car Zhangwu (章武皇帝)
Posthumno ime:
(puno) 
Car Zhaowen Zhangwu
Dasheng Zhishen Xiao
(昭文章武大聖至神孝皇帝)

Po dolasku na vlast se car Xianzong posvetio smanjivanju vlasti vojnih guvernera (Jiedushi), pri čemu je protiv onih koji su ga odbijali slušati započinjao ratove. Njegovi pohodi su ispočetka bili uspješni, pa je Xianzongova vojska porazila gospodare rata kao što su Liu Pi, Yang Huilin (楊惠琳) godine 806. i Li Qi 807. godine. 813. godine, je nakon što je pacificirao Okrug Weibo (魏博, smješten u suvremenom Handanu Hebei) pod Tian Xingom, bio na putu da ponovno uspostavi čvrstu centralnu vlast nad carstvom kojim su dotada de facto vladali regionalni gospodari rata. Međutim, iste godine je doživio prvi veliki poraz u sukobu sa Wang Chengzongom. Međutim, do 817. je uspio poraziti i Li Shidaoa i Wanga, čime je Kinesko Carstvo ponovno postala centralizirana država. Kasniji historičari su zbog toga vladavinu cara Xianzonga nazivali Yuanhe restauracija (元和中興).[9]

Uspjeh cara Xianzonga u suzbijanju destruktivnih snaga vojnih guvernera je, pak, imao naličje u usponu dvorskih eunuha. Tako se navodi kako je car Xianzong godine 820. ubijen od eunuha Chen Hongzhija (陳弘志), pri čemu su neki historičari osumnjičili njegovu suprugu Suprugu Guo i sina Li Henga (kasnijeg cara Muzonga) kao moguće naručitelje atentata.

Kraljevske titule
Prethodi:
Car Shunzong od Tanga
car dinastije Tang
805–820
Slijedi:
Car Muzong od Tanga

Reference uredi

[[en:Emperor Xianyong of Tang