Captain Phillips (film)

film

Kapetan Phillips (engleski Captain Phillips) američki je triler film snimljen 2013. u režiji Paula Greengrassa. Glavne uloge tumače Tom Hanks i Barkhad Abdi. Film je baziran na istinitoj priči o otmici iz 2009., incidentu u kojem je pomorski trgovac Richard Phillips uzet kao talac od strane somalskih pirata u Indijskom okeanu koje je predvodio Abduwali Muse.

Kapetan Phillips
Originalni poster filma
Žanrtriler
RežijaPaul Greengrass
ProducentMichael De Luca
Dana Brunetti
Scott Rudin
Kevin Spacey
ScenarioBilly Ray
UlogeTom Hanks
Barkhad Abdi
Catherine Keener
Faysal Ahmed
Michael Chernus
MuzikaHenry Jackman
FotografijaBarry Ackroyd
MontažaChristopher Rouse
StudioTrigger Street Productions
DistribucijaColumbia Pictures
Datum(i) premijere27. IX 2013.
Trajanje134 minute
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet$55,000,000
Bruto prihod217.8 miliona dolara
Kapetan Phillips na Internet Movie Database

Scenarij je napisao Billy Ray, a temelji se na knjizi iz 2010 Kapetanska dužnost: somalski pirati, Navy SEALs, i opasni dani na moru koju je napisao Richard Phillips zajedno sa Stephanom Taltyjem. Scott Rudin, Dana Brunetti i Michael De Luca su bili producenti na ovom projektu. Imao je svečanu premijeru 2013. na Filmskom festivalu u New Yorku,[1] a u kinima se pojavio 1. oktobra 2013.[2] Film je doživio veliki uspjeh na kino blagajnama sa zaradom od preko 217 milliona nasuprot budžeta od 55 milliona dolara. Film je 2014 dobio 6 nominacija za nagradu Oscar, uključujući i onu za najbolji film i najbolju sporednu mušku ulogu za Abdija, ali nije uspio pobijediti ni u jednoj od ovih kategorija.[3][4]

Radnja uredi

Richard Phillips (Tom Hanks) preuzima komandu nad trgovačkim brodom Maersk Alabama, u lučkom gradu Salalahu u Omanu, s nalozima za plovidbu kroz Adenski zaliv do Mombase, preko Roga Afrike. Svjestan piratskih aktivnosti u blizini obale Somalije, kapetan izdaje naređenja za stroge sigurnosne mjere opreza na brodu i obavlja vježbe pripravnosti.

Tokom jedne vježbe, brod je bio gonjen od strane dva somalska piratska čamca; Phillips uspijeva da im pobjegne tako što je jedan odustao nakon što je čuo Phillipsa na radiju kako poziva u pomoć zračne udare, (što je bila prevara), a drugi gubi snagu motora dok je pokušavao da dobije brzinu na nemirnoj vodi koju je kapetan Phillips kreirao. Sutradan jedan od čamaca, opremljen sa dva dodatna motora, vraća se sa četiri dobro naoružana pirata na čelu sa Abduwalijem Musom (Barkhad Abdi); oni nose ljestve koje su na brzinu zavarili noć prije napada. Uprkos naporima Phillipsa i njegove posade, pirati se ukrcavaju i preuzimaju kontrolu nad brodom, zarobljavajući kapetana Phillipsa nakon što je ugasio brodski motor i naredio posadi da se sakrije u mašinsku komoru broda. Phillips nudi Museu sve što ima u brodskom sefu (30,000 dolara), ali on, rukovodeći se po nalogu svog šefa, lokalnog somalskog vođe frakcije, planira da zadrži brod i posadu u zamjenu za milione dolara novca od osiguranja transportnog preduzeća.

Jedan član posade uspijeva ugasiti svjetlo za hitne slučajeve, što ostavlja donju palubu u mraku. Kad Muse pokušava da pretraži mašinsku komoru, članovi posade ga savladavaju. Pregovarajući s ostala tri gusara, jedan s teško ozlijeđenom nogom, članovi posade organiziraju razmjenu Phillipsa za Musea i brodski čamac za spašavanje. Pirati prisiljavaju Phillipsa da se ukrca u čamac i zatim ga pokreću, s namjerom da razmijenu kapetana.

Kad čamac kreće prema obali, tenzije rastu između pirata pošto im ponestaje biljnog stimulansa Khat, gube kontakt sa svojim matičnim brodom, te su kasnije primijećeni od strane Ratne mornarice SAD-a, tačnije razarača USS Bainbridge. U momentu kada stižu dodatni brodovi američke mornarice, Phillips pokušava pregovarati s Museom, ali on tvrdi da je otišao predaleko i neće se predati. U međuvremenu, kapetan Frank Castellano (Yul Vazquez) sa Bainbridgea je naredio da se na bilo koji način spriječi da pirati dosegnu kopno.

Te noći, Phillips uspijeva pobjeći i pliva prema brodovima. Mornarica ne može identificirati plivača kao Phillipsa, i zato ništa ne poduzima. Pirati pucaju na njega, i on pliva nazad prema čamcu za spašavanje. Puni bijesa pirati uopšte nisu svjesni da se američki Navy SEALs tim spustio sa padobranima da intervenira.

Dok tri snajperista iz tima Navy SEALs zauzimaju pozicije da istovremeno pucaju na svakog od pirata u čamcu za spašavanje, Castellano i ostali i ​​dalje pokušavaju da pregovaraju s piratima, i njihov čamac je spremljen za šlepanje. Na kraju, Muse pristaje da se ukrca na Bainbridge, vjerujući da će se pridružiti starješini njegovog klana u pregovorima oko Phillipsovog otkupa. U čamcu za spašavanje, jedan od uznemirenih gusara, Najee, otkriva Phillipsa kako piše oproštajno pismo svojoj supruzi. Kad on pokušava da mu otme pismo, Phillips napada Najeeja, ali je brzo savladan i pretučen.

Najee odlučuje da preuzme punu kontrolu; pirati vežu Phillipsa i stavljaju mu povez preko očiju, i posada Bainbridgea zaustavlja šlepanje. U momentu kad je Phillips trebao da bude pogubljen, tri snajperista Navy Sealsa konačno dobijaju tri jasne mete i istovremeno ubijaju pirate. Na brodu Bainbridge, Muse je pritvoren i uhapšen zbog piratstva. Phillips je spašen i dobiva ljekarsku pomoć. On je u šoku i dezorijentisan, ali zahvaljuje timu za spašavanje njegovog života.

Uloge uredi

 
Barkhad Abdi pojavio se u filmu kao Abduwali Muse
  • Tom Hanks - Kapetan Phillips, kapetan broda Maersk Alabama
  • Barkhad Abdi - Abduwali Muse, vođa pirata
  • Catherine Keener - Andrea Phillips
  • Faysal Ahmed - Najee
  • Michael Chernus - Kapetan Shane
  • David Warshofsky - Mike Perry, glavni inženjer broda
  • Corey Johnson - Ken Quinn, kormilar
  • Chris Mulkey - John Cronan, stariji član posade
  • Yul Vazquez - komandant Frank Castellano, zapovjednik ratnog broda, USS Bainbridge
  • Max Martini - zapovjednik jedinice Navy SEALs
  • Omar Berdouni - Nemo, prevodilac somalskog jezika zaposlen u mornarici SAD-a]]
  • Mohamed Ali - Assad
  • Barkhad Abdirahman - Bilal
  • Mahat M. Ali - Elmi
  • Issak Farah Samatar - Hufan
  • Jibril Hassan - Abdi Ahmed
  • Sidan Dahir - Jibril Hassan
  • Abdulahi Yusuf Mohammed - Nur Elmi
  • Mohamoud Ibrahim - Mohammed
  • Abdikafi Ali - Hussein Khayre
  • Jamil Rahman - Gorkan Ali Sahin
  • Nisar Nangalay - Nuri Azman Tugral Yilmaz
 
Tom Hanks u ulozi kapetana Phillipsa
 
Slika stvarnog lika kapetana Phillipsa

Snimanje uredi

Ubrzo nakon objavljivanja memoara Richarda Phillipsa pod naslovom Kapetanska dužnost 2010, Sony Pictures otkupljuje filmska prava. U martu 2011, glumac Tom Hanks posvećuje se projektu nakon što je pročitao nacrt scenarija koji je napisao scenarist Billy Ray.[5] Sljedećeg juna režiser Paul Greengrass imao je ponudu da uradi adaptaciju tada neimenovanog filma.[6] Zatim je uslijedio svjetski konkurs za sporedne somalske glumce filma. Na kraju konkursa, Barkhad Abdi, Barkhad Abdirahman, Faysal Ahmed, i Mahat M. Ali su izabrani među više od 700 učesnika. Konkurs se održao u lokalnom centru Cedar-Riversidea, u državi Minneapolis, na poziv Briana Coylea.[7]

Kako bi napravili autentičnu repliku broda, producenti su posjetili Navy SEALs nacionalni muzej da vide izrešetani, pet tona težak čamac za spasavanje napravljen od fiberglasa, u kojem su gusari držali kapetana Phillipsa kao taoca.[8] Oni su također mogli vidjeti primjerak robotiziranog vozila ScanEagle, koje se koristilo za praćenje krize,[9] kao i Mark 11 Mod 0 (SR-25) snajpersku pušku, tip koji su koristili US Navy SEALs, koja je također izložena u muzeju.

Glavno snimanje filma je počelo 26. marta, 2012,[10] a održano je na obalama Malte u Sredozemnom moru.[2][11] Filmska ekipa je provela devet sedmica snimanja na brodu Alexander Maersk, brod koji je bio identičan sa Maersk Alabama.[12] Brod razarač USS Truxtun, Arleigh Burke klasa razarača iz iste porodice brodova kao i USS Bainbridge, služili su kao mjesto snimanja filma.[13]

Muzika uredi

Muziku za film je komponirao Henry Jackman.[14] Album sa muzikom iz filma objavljen je 15. oktobra, 2013. od strane studija Varèse Sarabande.[15]

Dodatne pjesme koje su se pojavile u filmu su:[16]

Distribucija uredi

Film je zaradio 25,7 miliona dolara tokom prvog vikenda, što je drugo mjesto na kino blagajnama iza filma Gravitacija (film) koji je zaradio 43,2 miliona dolara. Zaključno sa 14. januarom 2014, film je zaradio 106,7 miliona dolara u Sjevernoj Americi, a 110,7 miliona dolara u drugim zemljama, što iznosi ukupno 217,4 miliona dolara.[17]

Zanimljivosti uredi

  • U stvarnom životu, jedan od članova Phillipsove posade tužio ga je nakon incidenta. On je tvrdio da je Phillips bio dobro svjestan opasnosti u somalskim vodama, ali se u svakom slučaju odlučio na put time ugrožavajući živote svih jer je htio da pošiljka stigne brže do luke, iako mu je transportno preduzeće samo poslalo poruku savjetujući mu da izbjegne somalske vode.
  • U intervjuu za radio stanicu NPR, Tom Hanks je rekao da se prvi put susreo sa glumcima koji igraju somalske pirate kada su počeli snimati scenu zauzimanja mosta. Paul Greengrass je napomenuo da je to učinio namjerno da stvori napetosti između aktera na brodu i glumaca koji igraju somalske pirate.
  • Dijalog: "Pogledaj me! Ja sam kapetan sada", bio je improvizacija Barkhada Abdija.
  • Kada je pregovarač bio upitan kako se zove, on kaže da je "Nemo". Nemo, na latinskom, znači "niko". Kapetan Nemo je također bio poznati izmišljeni lik iz dva romana francuskog pisca naučne fantastike Julesa Vernea ("Dvadeset hiljada milja pod morem (1870)" i "Tajanstveno ostrvo (1874)"); radnje oba romana uglavnom su se odvijale na okeanu.
  • Nijedan od članova posade američkog razarača USS Truxtun, uključujući i bolničarku Danielle Albert, nisu zaradili dodatne glumačke plate za svoje uloge. Oni su smatrani da su bili "na dužnosti", a dobili su samo svoje redovne mornaričke plate.
  • Otmica broda Maersk Alabama i uzimanje kapetana Phillipsa kao taoca također je bila ključna radnja za roman "Džibuti" (2010) Elmorea Leonarda.
  • Pirati su imali dva pištolja: Makarov (sovjetskog dizajna koji se proizvodi u cijelom svijetu) i Colt 1911.
  • U stvarnom događaju, Phillips nikada nije ponudio piratima da ga ubiju ili da ga odvedu umjesto njegove posade. On je držan u čamcu za spasavanje pet dana i bio je psihički mučen od strane pirata koji su čak nad njim sprovodili lažna pogubljenja. On nikada nije dobio olovku ili papir za vrijeme njegovog zatočeništva u čamcu i nikada nije pokušao napisati oproštajnu poruku svojoj porodici. Nije ni tražio da ide napolje da urinira prije pokušaja njegovog bijega. On je ustvari vidio jednog od pirata kako urinira vani i iskoristio je tu priliku da iskoči iz čamca.
  • U stvarnom događaju, pirati su planirali da se sastanu sa drugim piratskim grupama u obalnom području gdje su držali druge otete žrtve i gdje su imali sigurno sklonište.
  • Radnja se odvija u aprilu 2009. Kada Navy Sealsi stižu u bazu sa crnim SUV; naljepnica sa pregleda vozila države Virginije na vjetrobranu pokazuje datum 5/13. (Maj 2013).
  • Kad je kapetan Phillips bio odbačen do luke Salahah u Omanu može se uočiti da je volan na desnoj strani. Sve zemlje na Arapskom poluostrvu koriste vozila sa volanom na lijevoj strani. Kako je ova scena snimljena na Malti tamo su volani na desnoj strani vozila.
  • U noćnom snimku može se jasno vidjeti natpis Alexander Maersk sa strane broda. Ovaj snimak je bio urađen prije nego je bio prefarban sa natpisom Maersk Alabama za upotrebu u filmu.[18]

Kritike uredi

Kapetan Phillips je bio premijerno prikazan 28. septembra 2013. na otvaranju Filmskog festivala u New Yorku 2013. Dobio je pohvale za svoju režiju, scenarij, produkciju, kinematografiju, kao i nastupe Toma Hanksa i Barkhada Abdija.[19][20]

Kapetan Phillips je dobio jako dobre ocjene kritičara. Filmski preglednik Rotten Tomatoes bilježi da je 93% kritičara ocijenilo film kao "Certified Fresh" na osnovu 235 recenzija, sa prosječnom ocjenom 8.3/10, uz komentar: "Pametan, sa snažnom glumom, i nevjerovatno intenzivan, film nudi ljubiteljima filma dobro urađen holivudski biografski film i omogućava Tomu Hanksu da pokaže još jedan sjajan nastup." [21]Metacritic daje filmu ocjenu od 83/100 na osnovu 48 recenzija.[22]

Historijska tačnost uredi

U novinskom članku New York Posta, neki od članova posade broda Maersk Alabama optužili su film za netačne u činjenice i prikaz Phillipsa, tvrdeći da Phillips nije bio tako herojski kao što ga film prikazuje.[23]

Mike Perry, glavni inženjer broda, također je tvrdio u intervjuu CNN-u da film ne prikazuje pravu priču.[24]

Uprkos pritužbama o netačnosti s kojom film prikazuje događaje oko otmice, režiser filma, Paul Greengrass, izjavio je da:

stoji iza autentičnosti kapetana Phillipsa [...] na kraju krajeva, lahko je napraviti anonimne optužbe protiv filma [...] ali činjenice su jasne [...] brod kapetana Phillipsa je bio napadnut, a brod i posada zajedno sa teretom koji je prevozio sigurno su stigli u luku bez povreda ili gubitka života [...] to je priča koju smo vam ispričali, i to je jedna istinita priča.

[25]

U intervjuu za magazin Vulture objavljenim 13. oktobra 2013. Philipsov prvi zamjenik Shane Murphy je izjavio da je zadovoljan kako je film prikazao i Philipsa i njega samoga, i izjavio da je samo razočaran da film nije prikazao snimak porodica posade kod kuće ili komentar američkog predsjednika u vezi sa otmicom.[26]

Reference uredi

Vanjske veze uredi