Captain America (film, 1990)

Captain America (sh. Kapetan Amerika) je američki science fiction film snimljen 1990. godine u režiji Alberta Pyuna. Predstavlja prvu cjelovečernju kino-ekranizaciju istoimenog stripa u izdanju Marvel Comicsa. Naslovni protagonist, koga tumači Matt Salinger, je Steven Rogers, nekadašnji američki vojnik koji je za vrijeme Drugog svjetskog rata u eksperimentalnom programu stekao nadljudske moći. Radnja prikazuje kako se, nakon što je pedeset godina bio zamrznut, budi i 1993. godine otkriva da je njegov ratni neprijatelj Crvena lubanja (čiji lik tumači Scott Paulin) nastoji oteti američkog predsjednika (čiji lik tumači Ronny Cox).

Captain America
RežijaAlbert Pyun
Producent
ScenarioStephen Tolkin
sinopsis:
  • Stephen Tolkin
  • Lawrence Block
PredložakCaptain America; autor:
Joe Simon
Jack Kirby
Uloge
MuzikaBarry Goldberg
FotografijaPhilip Alan Waters
MontažaJon Poll
Studio
Distribucija21st Century Film Corporation
Datum(i) premijere
14. 12. 1990 (1990-12-14) (UK)
Trajanje97 min.[1]
Zemlja Sjedinjene Države
 SFR Jugoslavija
Jezikengleski
Budžet10 mil. $[2]
Bruto prihod10.173 $[3]

Originalni strip je prije toga bio ekraniziran u klasičnom Hollywoodu kao crno-bijeli film u nastavcima te krajem 1970-ih na američkoj televiziji u obliku dva TV filma. Rad na trećoj verziji je otpočeo 1984. godine pod okriljem studija Cannon Group, ali je konačni poticaj za početak projekta dao komercijalni trijumf filma Batman 1989. godine, koji je učinio izglednim uspjehe filmova temeljenih na stripovima o superherojima. Menahem Golan, koji je bio napustio Cannon i osnovao kompaniju 21st Century Film Corporation, je također nastojao film izdati na 50. obljetnicu prvog izdanja originalnog stripa. Snimanje filma su, međutim, obilježili veliki problemi, uglavnom vezani uz nedostatak financijskih sredstava, a što se na kraju odrazilo i na distribuciju. Tako je svoju premijeru imao tek krajem godine u Velikoj Britaniji, a u SAD, najvažnijem tržištu uopće nije prikazan u kino-dvoranama, nego tek dvije godine kasnije kao direct-to-video izdanje. Većina kritičara koja je pogledala film ga je izuzetno loše ocijenila, te se danas smatra jednom od najopskurnijih Marvelovih ekranizacija.

Sljedeća ekranizacija stripa je napravljena 2011. godine u obliku filma Captain America: The First Avenger, koji je predstavljao dio Marvelovog filmskog univerzuma.

Uloge uredi

Izvori uredi

  1. CAPTAIN AMERICA (PG)”. Castle Premier Releasing, Ltd.. British Board of Film Classification. 21 November 1990. Pristupljeno 8 April 2014. 
  2. Hartl, John. "'Captain America' Flies Straight To Video" Arhivirano 2011-04-01 na Wayback Machine-u, The Seattle Times via the South Florida Sun Sentinel, 8 July 1992. pristup 21. XII 2010..
  3. Captain America (1990) at the Internet Movie Database.
  4. „Make Mine Marvel: Matt Salinger Interview”. Marvel.com. Pristupljeno 2011-04-04. 

Vanjske veze uredi