Camille Saint-Saëns

Camille Saint-Saëns
kasni romantizam
Biografske informacije
Rođenje 9. listopada 1835.
Francuska Pariz, Francuska
Smrt 16. prosinca 1921.
Alžir Alger, Alžir
(tada Francuska Francuski Alžir)
Supružnik Marie-Laure Truffot
Djeca André Saint-Saëns
Jean-François Saint-Saëns
Rodbina Jacques-Joseph-Victor Saint-Saëns (otac)
Françoise-Clémence Collin (majka)
Profesionalne informacije
Obrazovanje Konzervatorij u Parizu
Instrumenti klavir, orgulje
Zanimanje kompozitor, dirigent
Opus
Mentori François Benoist
Jacques-Fromental Halévy
Učenici Gabriel Fauré
Karijerna postignuća
Znamenita djela
Nagrade
Inspiracija

Camille Saint-Saëns (Pariz, 9. 10. 1835. - Alžir, 16. 12. 1921.), francuski kompozitor.

Rođen je u Parizu, a nakon tri mjeseci umire mu otac. Majka i njezina sestra brinule su se za njega i po njihovoj volji mali je Camille naučio svirati klavir. Bio je "enfant prodige". Prva mu je kompozicija za klavir objavljena 22. ožujka 1839. Godine 1842. počeo je polaziti kod svog novog učitelja, Camille-Maria Stematya, koji je zahtjevao da drže ruke na ploči postavljenoj ispred tipkovnice, tako da sva energija dolazi iz ruku i prstiju, a ne iz ruke.

S 10 godina, mali je Camille održao svoj prvi koncert: "Koncert za klavir br. 15" od Mozarta, neki djelovi od Händela, Bacha, te je rekao da želi jednu od Beethovenovih sonata odsvirati napamet.

Sa 16 godina objavljuje svoju prvu simfoniju. Njegova druga simfonija (objavljena 1853.) bila je pravi uspjeh. I kritičari i drugi skladatelji bili su začuđeni njezinom ljepotom. Slavni skladatelj Hector Berlioz komentirao je to ovako : Il sait tout, mais il manque d'inexpérience (Zna sve, ali fali mu neiskustvo).

Radio je u razno raznim crkvama kao orguljaš. Od 1861. do 1865. podučavao je djecu. Godine 1875. ženi se s Marie-Laure Truffot, koju napušta nakon 3 godine

Godine 1886. objavljuje 3. simfoniju i Karneval životinja (Le carneval des Animaux).

Godine 1908. je ušao u povijest i kao autor prve filmske glazbe, nakon što su ga angažirali tvorci filma Ubojstvo vojvode od Guisea. Iako je film bio nijem, Saint-Saënsova glazba - izvođena bilo od orkestra ili gramofona - je bila sinkronizirana s radnjom.

Umire od upale pluća 1921.