Cally Henderson Tyrol

(Preusmjereno sa stranice Cally Tyrol)

Callandra "Cally" Tyrol (rođ. kao Callandra Henderson), poznatija pod nadimkom Cally je izmišljeni lik iz nove verzije TV-serije Battlestar Galactica, koju je tumačila Nicki Clyne.

Cally Henderson Tyrol
lik iz Battlestar Galacatica
Prvo pojavljivanjeMiniserija
Zadnje pojavljivanje"Daybreak"
Tumač/ica ulogeNicki Clyne
Informacije
Vrstaljudska vrsta
Rodžena
TitulaSpecijalist(Miniserija - epizoda 3.5)
Zastavnica druge klase (epizoda 3.5 - epizoda 4.03)
Rođenje
Smrt

Fiktivna biografija uredi

Odrasla je, prema vlastitim riječima, jednoj od siromašnijih među Dvanaest Kolonija, te se priključila Kolonijalnoj floti kako bi financirala studij stomatologije. Napredovala je do čina specijalista, te je bila član tima tehničara zaduženog za održavanje letjelica na svemirskoj krstarici Galactica, a na čijem je čelu bio njen muž Galen Tyrol, a u koga je bila potajno zaljubljena.

Pojavljuje se na samom početku serije, a iznenadni sajlonski napad je zatiče neposredno prije nego što je trebala svoju vojnu službu okončati časnim otpuštanjem. U novim okolnostima je bila prisiljena ostati članom posade, gdje se iskazala njena sklonost upadanja u razne opasne i traumatične situacije, ali i spremnost na nasilje.

Kao članica tima poslanog na zatvorski brod Astral Queen je oteta od strane pobunjenih zatvorenika, te je teško ranjena nakon što je jednom od njih odgrizla uho prilikom pokušaja silovanja. Poslije je dio tima poslanog na Kobol, te završi u srušenom Raptoru pod zapovijedanjem poručnika Alexa "Crashdowna" Quartarara; tada joj Gaius Baltar spašava život tako što Quartarara ubije kada je odbila zapovijed za samoubilački juriš na Sajlonce.

Nakon što kolonijalni pilot Sharon "Boomer" Valerii kao sajlonski agent-spavač izvrši atentat i teško rani komandanta Adamu, Cally, dijelom motivirana ljubomorom zbog Boomerine veze sa Tyrolom, je ustrijeli hicem u trbuh. Zbog tog čina je, na Tyrolovu molbu, blago kažnjena pritvorom od 30 dana. Kada je Tyrol, iznenada probuđen iz sna, teško pretuče, Cally završava sa teškim ozljedama, ali mu u bolnici ne samo oprosti, nego i prizna da je sve vrijeme bila u njega zaljubljena.

Tyrol neko vrijeme nakon toga pristane na vjenčanje, a Cally dobije dijete, iako je ono iz kratke veze sa muškarcem po menu Brendan Constanza. Nakon otkrića Nove Caprice, ona i Galen napuštaju flotu i odlučuju započeti civilni život kao kolonisti. Nakon dolaska Sajlonaca, okupacijske vlasti je uhapse zbog muževog sudjelovanja u pokretu otpora te je odluče pogubiti. U posljednji trenutak je iz transporta predviđenog za pogubljenje izbavi kolaboracionistički policajac James Lyman.

Iako su Galen i Cally duboko privrženi jedno drugom, njihov odnos na Galactici, gdje su prisiljeni obavljati stare dužnosti i brinuti se o sinu, ulazi u krizu. Nakon što Galen otkrije da je, zajedno sa pukovnikom Tighom, Samuelom Andersom i Tory Foster Sajlonac, Cally ga počne špijunirati uvjerena da njegovi tajni sastanci ukazuju na preljubničku aferu sa Tory Foster. Kada otkrije pravu istinu, ispočetka misli zajedno sa djetetom izvršiti samoubistvo, ali se u posljednji trenutak predomisli; Tory Foster je, međutim, ubije kako bi sačuvala tajnu. U završnoj epizodi serije Galen otkriva da je Tory ubila Cally, te je u napadu bijesu zadavi, a što pokreće novu eskalaciju obračuna sa Sajloncima i niz događaja koji će dovesti do otkrića Zemlje.

Izvori uredi

Vanjske veze uredi