Cadell Ddyrnllwg

Cadell ap Cadeyrn (430 - ?), također poznat i kao Katul (Catullus) ili Cadell Ddyrnllwg je bio vladar starog velškog kraljevstva Powys. Bio je sin kralja Catigerna, a nakon što mu je otac 447. poginuo u borbi protiv brata Vortimera, kraljevstvom je zavladao kaos. To su iskoristili pljačkaši iz Irske koji su napali Powys, zarobili Cadella i učinili ga slugom Benlija, jednog od irskih velmoža koji je zavladao njegovom zemljom.

Prema predaji je oko godine 450. u Britaniju u svoju drugu misiju došao Sveti German od Auxerrea kako bi pokrštavao nevjernike. Kada se Benli odbio pokrstiti, German ga je sa svojim kršćanskim sljedbenicima opsjeo u prijestolnici Powysa. German, koji je poznavao njegovog oca, je upozorio Cadella da napusti grad, što je on i učinio zajedno sa svim kršćanima. Sljedeće noći je munja udarila u grad te izazvala požar u kome su svi pogani, uključujući Benlija, izgorjeli. Cadell je tako mogao konačno preuzeti svoje prijestolje.

Oženio se za Gwelfyll, kćer kralja Brychana od Brychenionoga, sa kojom je imao sina, budućeg kralja Cyngena Glodrydda. Nakon smrti ga je naslijedio brat Rhyddfedd Frych.

Prethodi:
Cadeyern Fendigaid
Kralj Powysa
447 - 460
Slijedi:
Rhyddfedd Frych