Caddoan je porodica sjevernoameričkih indijanskih jezika koja je prije vođena kao dio Velike porodice Hokan-Siouan, danas se vodi kao jedna od glavnih grana Velike porodice Macro-Siouan. Jezici ove porodice govorili su se na području američkog Jugoistoka, ali i na djelovima prerija. Među ovim plemenima bijaše nekada rašireno i ljudožderstvo i prinošenje ljudskih žrtava, a mnoga plemna prakticirala su i tetoviranje.

Rasprostranjenost porodice Caddoan.

Porodica Caddoan grana se na dvije skupine, to su Caddo, kod kojih pravi Caddo Indijanci bijahu organizirani u 3 plemenske konfederacije: Hasinai, Kadohadacho i Natchitoches. Druga skupina je Pawnee, koja obuhvaća Indijance Pawnee i srodna plemena i jezike Indijanaca Arikara, Wichita, Tawakoni i Waco, te neke manje plemenske grupe i dijalekte. Porodici Caddoan često pripisuju i jezik adai kojim su nekada govorili Indijanci Adai. Jezik im se ponekad klasificira posebnoj porodici Adaizan, stoga članstvo jezika adai treba uzeti s rezervom. Adai su bili neka starija populacija koja je imala arhaičniju kulturu od caddoanske.

Predstavnici Caddoan porodice su: Adai (s rezervom; inače porodica Adaizan), Arikara, Eyeish, Hasinai, Kadohadacho, Kichai, Natchitoches, Pawnee, Tawakoni, Tawehash, Waco, Wichita, Yscani.

Vanjske veze uredi