Cañari (Canyari; izgovor kanjari)su drevni indijanski narod nastanjen još i danas u južnom Ekvadoru, koji prema Rivetu i Loukotki čine samostalnu jezičnu porodicu. Kanjari su pali pod vlast države Inka, nekih 60 godina prije dolaska španjolskih konkvistadora, no nasuprot drugih plemena, oni su svoj identitet uspjeli sačuvati. Kanjari 1532. godine bradate Španjolce dočekaše kao osloboditelje od tiranije Inka, te ulaze sa njima u alijansu.

Muškarac za tkalačkim stanom.

Kanjari su naseljavali obje strane Kordiljera, osobito po njezinim plodnim dolinama. Kluturno i jezično Kanjari su bili veoma srodni, no nije bilo političke kohezije u nekoliko njihovih nezavisnih provincija. Njihova kultura je cvjetala od (400.–1532. n.e.). U grobovima vladajuće klase ostala je sačuvana odjeća i dekorativni objekti od zlata, srebra i bakra. Lončarija se javlja u dva stila poznata kao Cashaloma i Tacalshapa. Cashaloma se sačuvala najviše u dolini Cañar i u najjužnijem sektoru provincije Chimborazo, ukrašavana je crvenom i smeđom bojom, bijelim linijama i brazdama. Lončarija Tacalshapa pripada tradicionalmom kanjari-teritoriju. Tipične su joj boce i velike antropomorfne žare (urne).

Kanjari jezik prema novijoj klasifikaciji pripada porodici Yuncan, što bi značilo da su bili srodni plemenima drevnih Mochica i Chimua. Oni su jezično ipak kečuanizirani pa njihov quechua i pripada porodici Quechuan. Godine 1991. planinski kanjari kečua govori oko 100,00o ovih Indijanaca.


Vanjske poveznice uredi