CSI: Crime Scene Investigation (sezona 1)

Prva sezona TV-serije CSI: Crime Scene Investigation je počela prikazivanje na programu američke TV-mreže CBS 6. oktobra 2000 a završila 17. maja 2001.

CSI: Crime Scene Investigation (sezona 1)
CSI Crime Scene Investigation - The Complete 1st Season On DVD.jpg
Zemlja porijekla Sjedinjene Države
Broj epizoda23
Glavna postavaWilliam Petersen
Marg Helgenberger
Gary Dourdan
George Eads
Paul Guilfoyle
Jorja Fox
Emitiranje
MrežaCBS
Originalno emitiranje6. oktobar 2000 (2000-10-06) – 17. maj 2001 (2001-05-17)
Kronologija
← Prethodna
Sljedeća →
2
Popis epizoda CSI

Radnja sezoneUredi

U Kriminalističkoj laboratoriji Las Vegasa se odigravaju značajne promjene nakon što je na smrt ustrijeljena nova istražiteljica Holi Gribs ("Početak"), ali tamošnji tim svejedno mora rješavati bizarne, brutalne i nemoguće kriminalističke slučajeve. Pod vodstvom novog nadzornika Gila Grisoma i njegove zamjenice Ketrin Vilouz, tim istražuje samoubistvo pobjednika jackpot-mašine u kazinu ("Oštra promena"), otmicu i zakopavanje mlade žene ("Sanduk i sahrana"), otkriće odrezane noge ("Obećavajući gospodin Džonson"), ubistvo direktora katoličke škole ("Prijatelji i ljubavnici"), otkriće kostura zakopanog ispod kuće ("Ko si ti?"), ubistvo na letu putničkog aviona ("Neprijateljsko nebo"), porodicu nasmrt izbodenu nožem ("Kapi krvi") i seriju fingiranih samoubistava ("Anoniman"). U međuvremenu se Braun bori sa ovisnošću o kocki, Sajdl se prilagođava životu u Las Vegas, a Bras ponovo postaje pripadnik Odjela za ubistva.

UlogeUredi

PromjeneUredi

Jorja Fox se priključila glavnoj postavi u drugoj epizodi.

Glavna postavaUredi

Povremena postavaUredi

 • Eric Szmanda ... Greg Sanders
 • Robert David Hall ... Dr. Al Robbins
 • Skip O'Brien ... Narednik Rej O'Rajli
 • David Berman ... Dr. Dejvid Filips
 • Glenn Morshower ... Šerif Brajan Mobli
 • Judith Scot ... Dr. Džena Vilijams
 • Madison McReynolds ... Lindzi Vilouz
 • Pamela Gidley ... Teri Miler
 • Joseph Patrick Kelly as Pozornik Džo Metkalf
 • Gerald McCullouch ... Bobi Doson
 • Marc Vann ... Konrad Ekli
 • Krista Allen ... Kristi Hopkins
 • Timothy Carhart ... Edi Vilouz
 • Matt O'Toole ... Pol Milander
 • Sheeri Rappaport ... Mendi Vebster
 • Eric Stonestreet ... Roni Litr
 • Chandra West ... Holi Gribs
 • Tony Amendola ... Profesor Rambar
 • Brigid Brannagh ... Tami Felton
 • Susan Gibney ... Šarlot Meridijan
 • Aldis Hodge ... Toni Torp
 • Geoffrey Rivas as Detektiv Sem Vega

EpizodeUredi

Br.
ukupno
Br. u
sezoni
Naslov Režija Scenario Originalni datum prikazivanja
11 "Početak (1 deo)" Danny CannonAnthony E. Zuiker6. oktobar 2000 (2000-10-06)

Samoubistvo izgleda kao ubistvo sa malo dokaza. Nik i Vorik se takmiče ko će prvi da reši svoj 100. slučaj i tako da postane istražitelj 3. stepena. Nikov slučaj je muškarac koga je drogirala i opljačkala prostitutka, a Vorikov ubistvo gde počinilac tvrdi da je ubio u samoobrani. Nakon što Vorik prekrši protokol kako bi dobio sudski nalog, prisiljen je da uvodi u posao novajliju Holi Gribs. Epizoda se završava kada tim, koji proslavlja Nikovo unarpijeđenje u istražitelja 3. stepena, prekida Bras sa vešću da je Holi upucana.

 • Prva pojava Gila Grisoma, Ketrin Vilouz, Vorika Brauna, Nika Stouksa, Džima Brasa i Grega Sandersa 
22 "Oštra Promena (2. deo)" Michael WatkinsAnthony E. Zuiker13. oktobar 2000 (2000-10-13)

Posle pucnjave nakon koje se Holi Gribs bori za život dolaze velike promene u Vegaskoj kriminalističkoj laboratoriji. Bras je ponovo poslat u Odeljenje za ubistva dok Grisom postaje novopostavljeni nadzornik laboratorije i takođe u nadležnosti za noćnu smenu. Njegov prvi slučaj je navodno samoubistvo pobednika na džekpotu, a koga istražuje zajedno sa Nikom. U međuvremenu Nik se suočava sa time da je mlada istražiteljica Holi Gribs upucana zato što nije uspeo da je nadzire. Ketrin odlučuje da istraži Holin slučaj i postaje besna kada Grisom dovede Saru Sajdl da mu pomogne pri istrazi. Holi, na žalost, podleže ranama, ostavivši tim u teškom stanju.

 • Prva pojava Sare Sajdl. 
33 "Sanduk i Sahrana" Danny CannonAnn Donahue20. oktobar 2000 (2000-10-20)
Grisom, Nik i Sara kreću u potragu kada čuju da je oteta žena zakopana u zemlji. U međuvremenu slučaj pregažene devojčice istražuju Ketrin i Vorik. 
44 "Obećavajući Gospodin Džonson" Richard J. LewisJosh Berman i Anthony E. Zuiker27. oktobar 2000 (2000-10-27)
Odsečena ženska noga je pronađena u Midskom jezeru što vodi Grisoma i Ketrin da razotkriju slučaj preljube. U međuvremenu Sara i Nik istražuju ono što izgleda kao samoubistvo člana studentskog brastva, ali na kraju otkrivaju da je njegova inicijacija krenula užasno pogrešno. 
55 "Prijatelji i Ljubavnici" Lou AntonioAndrew Lipsitz3. novembar 2000 (2000-11-03)

Grisom i Vorik istražuju slučaj žrtve koja je umrla od straha u pustinji, najverovatnije kada ju je neko jurio. U međuvremenu Ketrin i Nik istražuju brutalno ubistvo dekana katoličke škole. Sara istražuje telo žene koja je prethodne nedelje završila u kontejneru.

 • Prva pojava dr. Dejvida Filipsa. 
66 "Ko Si Ti?" Danny CannonCarol Mendelsohn i Josh Berman10. novembar 2000 (2000-11-10)

Grisom i Nik istražuju kostur žene pronađene ispod kuće, uronjen u cement. U međuvremenu Ketrin istražuje slučaj u kome je njen bivši muž Edi optužen za silovanje. Vorik i Sara traže nestali metak koji bi mogao da oslobodi, ali i osudi policajca za ubistvo.

 • Prva pojava dr. Ala Robinsa. 
77 "Kapi Krvi" Kenneth FinkSinopsis: Tish McCarthy
Scenario: Ann Donahue
17. novembar 2000 (2000-11-17)
Kada je četvoro članova jedne porodice brutalno ubijeno, dve ćerke su jedine preživele. Grisom i njegov tim u početku sumnjaju na ubistvo povezano sa sektama, ali dokazi ukazuju na još više uznemirujuću priču. 
88 "Anoniman" Danny CannonEli Talbert i Anthony E. Zuiker24. novembar 2000 (2000-11-24)
Kada se dogodi još jedno lažirano samoubistvo (slično prikazanom u 1. epizodi), Grisom shvata da ima posla sa serijskim ubicom koji dobro poznaje forenzičke nauke. U međuvremenu Vorik i Nik istražuju automobil turiste koji se survao sa litice. 
99 "Neprijateljsko Nebo" Michael ShapiroSinopsis: Andrew Litsitz
Scenario: Andrew Lipsitz, Carol Mendelsohn i Anthony E. Zuiker
8. decembar 2000 (2000-12-08)
Grisom i njegov tim istražuju smrt putnika u prvoj klasi leta za Las Vegas. Istraga predstavlja trku sa vremenom, jer će je nakon 12 sati preuzeti FBI. Da stvar bude gora, ostali putnici prve klase vrlo nevoljko sarađuju, što dovodi do zaključka da imaju neke veze sa smrću svog saputnika. 
1010 "Seks, Laži i Larve" Thomas J. WrightJosh Berman i Ann Donahue22. decembar 2000 (2000-12-22)
Grisom i Sara istražuju telo žene pronađeno u pustinji i prekriveno insektima. Grisom koristi entomološke dokaze da ustanovi vreme smrti. Na nesreću, glavni osumnjičeni - muž - je bio van grada u to vreme, pa, na Sarino ogorčenje, izgleda da će da se izvuče sa ubistvom. U međuvremenu Vorik i Ketrin pokušavaju da pronađu kradljivca slike. Nik se bavi slučajem nestale osobe kada je automobil jedne žene pronađen na autobuskoj stanici. 
1111 "I-15 Ubistva" Oz ScottCarol Mendelsohn12. januar 2001 (2001-01-12)
Kada je žena oteta iz supermarketa, Grisom na vratima toaleta pronalazi tekst na temelju koga veruje da je pobijeno pet žena. U međuvremenu Vorik i Sara moraju da zakopaju lične nesuglasice kako bi istražili verovatno ubistvo i pljačku muškarca koga je pronašao njegov brat. Nik ponovo mora da spašava svoju drugaricu Kristi Hopkins nakon što se potukla sa hotelskim obezbeđenjem. 
1212 "500 °C" Danny CannonJacqueline Zambrano1. februar 2001 (2001-02-01)
Grisom, Sara i Vorik pokušavaju da oslobode sumnje muškarca koga optužuju za ubistvo žene i sina stradalog u podmetnutom požaru. Otkrivaju kako je pri tom Konrad Ekli, nadzornik dnevne smjne, obavio loš posao. U međuvremenu Ketrin i Nik istražuju smrt "trčećeg" tinejdžera koji je upucan iz neposredne blizine. 
1313 "Bum" Kenneth FinkJosh Berman, Ann Donahue i Carol Mendelsohn8. februar 2001 (2001-02-08)
Grisom, Sara i Vorik istražuju slučaj bombe koja je eksplodirala u uredskoj zgradi u Vegasu i ubila čuvara. Glavni osumnjičeni je drugi čuvar, koji je izgleda previše saradljiv, ali takođe poseduje znanja o pravljenu bombi. Nakon što Nik provede noć sa Kristi Hopkins, ona je ubijena. S obzirom da su njegovi DNK i otisci prstiju pronađeni na mestu zločina, a Ekli istražuje slučaj, Nikova karijera je u opasnosti. 
1414 "Prepolovi i Pridrži" Lou AntonioAndrew Lipsitz i Ann Donahue15. februar 2001 (2001-02-15)
Kada je u pustinji pronađena jedna ljhudska kost, Grisom, Ketrin i Nik moraju ponovo da sastave kostur. U međuvremenu Vorik i Sara istražuju smrt stripera koji je umro nedugo nakon izvođenja striptiza na devojačkoj večeri. 
1515 "Sličnost Dokaza" Danny CannonSinopsis: Elizabeth Devine
Scenario: Anthony E. Zuiker i Carol Mendelsohn
22. februar 2001 (2001-02-22)
Tokom dobrotvorne priredbe u domu Portije Ričmond – legendarne plesačice – mrtva žena je pronađena kako pluta u bazenu. Kada Portija kasnije nestane, sumnja pada na mladi par koji joj je čuvao kuću. Šerif počinje da pritsika Grisoma, jer slučaj Portije počinje da utiče na izbore. Vorik istražuje mafijašku likvidaciju u liftu od stakla. 
1616 "Teško Je Umreti" Richard J. LewisElizabeth Devine1. mart 2001 (2001-03-01)
Sara postaje emocionalno vezana za slučaj kada ona, Grisom i Nik počnu da istražuju slučaj žene otete iz garaže, a koja je posle nađena na putu silovana, upucana i ostavljena da umre. U međuvremenu Ketrin i Vorik preuzimaju slučaj od kolege iz dnevne smene koji je dao otkaz. Slučaj se bavi komšijskom svađom koja je dovela do ubistva. Pri tom je ne samo izgubljen važan deo dokaza, nego slučaj ide na sud u roku o četiri dana. 
1717 "Potisak Lica" Lou AntonioJosh Berman8. mart 2001 (2001-03-08)
Grisom, Nik i Ketrin vode slučaj u kom su se otisci prstiju žrtve iz starog slučaja otmice pojavili na mestu zločina gde je muškarac pronađen mrtav u prodavnici. U međuvremenu, Sara i Vorik istražuju slučaj žene koja je spaljena u svojoj fotelji. Sara sumnja da se radi o spontanom ljudskom sagorevanju. 
1818 "Ubistvo po ceni od 35000$" Roy H. WagnerEli Talbert29. mart 2001 (2001-03-29)
Jedini svedok na kišom okupanom mestu zločina duplog ubistva govori kako je krađa kola pošla po zlu. Kada je automobil pronađen, to postaje novo mesto zločina, slučaj se zakomplikuje. U međuvremenu Ketrin istražuje rušenje stambene zgrade u kome su poginula tri starija građana. 
1919 "Nežno, Nežno" Danny CannonAnn Donahue12. april 2001 (2001-04-12)
Grisomov tim istražuje otmicu deteta iz bogate porodice. Međutim, kada dokazi ukažu da porodica nešto krije, slučaj dobija još tamniju dimenziju. 
2020 "Zvuci Tišine" Peter MarkleJosh Berman i Andrew Lipsitz19. april 2001 (2001-04-19)
Grisom, Sara i Vorik istražuju slučaj gluvog muškarca koga je pregazio auto. Istraga, pak, pokazuje kako je on umro pre nego što ga je auto udario. Tim se susreće sa direktorom škole za gluve koji otkriva tajnu o Grisomu. U međuvremenu Ketrin i Nik istražuju mafijašku likvidaciju pri kojoj je petoro ljudi pobijeno u kafani. 
2121 "Pravda Je Zadovoljena" Thomas J. WrightJerry Stahl26. april 2001 (2001-04-26)
Grisom, Nik i Vorik istražuju džogera koga je ubio besan pas u parku. Slučaj se zakomplikuje kad otkriju da je džogerova jetra hirurški uklonjena nakon što je ubijen. U međuvremenu, Sara i Ketrin istražuju smrt šestogodišnje devojčice na ringišpilu, što utiče na Ketrinine emocije. 
2222 "Dan Procene" Kenneth FinkAnthony E. Zuiker10. maj 2001 (2001-05-10)
Na dan kada Grisom mora da proceni svoj tim, on i Ketrin se bave odsečenom glavom koja je pronađena u gepeku ukradenog auotomobila. Sara i Nik istražuju slučaj obezglavljenog tela koje izgleda da je palo s' neba. Vorik istražuje ubistvo u popravnom domu gde mu je mladi prijatelj Džejms jedini svedok. 
2323 "Striper Davitelj" Danny CannonAnn Donahue17. maj 2001 (2001-05-17)
Grisom i njegov tim istražuju niz ubistava iza kojih stoji serijski ubica. Ubica ima dovoljno znanja iz forenzičkih nauka da iza sebe ostavi malo dokaza. Kada izgleda da je istraga došla u ćorsokak, šerif, na Grisomovo ogorčenje, dovede FBI. Grisomov bes je još veći kada agenti FBI-ja odluče da nameste klopku ubici koristeći Saru kao mamac. 

FormatUredi

Ovo je jedina sezona u seriji i franšizi koja je emitovana u rezoluciji 4:3. Ona je, međutim, snimljena u rezoluciji 16:9 i takve epizode se nalaze na Blu-Ray disku.[1]

IzvoriUredi

 1. „CSI season technical specifications.”. Amazon.com Inc.. December 18, 2008. Pristupljeno 2008-12-18. 

Vanjske vezeUredi