CEEOL (engl. Central and Eastern European Online Library, dosl. Onlajn biblioteka za srednju i istočnu Evropu) predstavlja sistem arhiviranja akademskih i znanstvenih publikacija iz područja društvenih i humanističkih znanosti iz i o srednjoj, istočnoj i jugoistočnoj Evropi. Zbirka uključuje tekstove na izvornom jeziku iz časopisa i sive literature. Najveći broj pristupačnih cjelovitih tekstova pisan je na nekom od (južno)slavenskih jezika. CEEOL je dostupan ustanovama koje imaju pretplatu.

Central and Eastern European Online Library
CEEOL
Vrsta Servis za pretraživanje publikacija iz društvenih nauka i humanističkih nauka
Osnovana 1999.–
Osnivač(i)Questa.Soft GmbH
Trenutno sjedište Frankfurt na Majni
UslugeCjeloviti tekstovi i pripadajući apstrakti i indeksi
VlasnikCEEOL GmbH
Web-stranicaceeol.com

ZnačajkeUredi

Tematska područja CEEOL-a uključuju antropologijukulturu i društvoekonomiju, rodne studije, povijestjudaistikulikovnu umjetnostknjiževnostlingvistikupolitičke znanosti i društvene znanosti, filozofijureligijupravo. Aktualizira se svakodnevno i raste svakog mjeseca za otprilike 4000 novouključenih članaka iz časopisa. Značajan broj uključenih časopisa zastupljen je kompletnom arhivskom zbirkom. Razvoj zbirke e-knjiga CEEOL je započeo 2016. godine nudeći sve veći broj e-knjiga, kao i popise izdavača. Projekt "CEEOL Gray Literature Collection" pruža istraživačima pristup u više od 4000 predmeta Sive literature.

PovijestUredi

CEEOL se može smatrati virtualnim nasljednikom Palais Jalta – Ost/West Europäisches Kulturzentrum eV (Istočno-zapadnoeuropski kulturni centar “Palais Jalta”), neprofitne organizacije, koja je organizirala značajan broj simpozija, političkih i kulturnih debata, i izložbi između 1989.-2003. s fokusom na kulturu i probleme u zemljama srednje, istočne i jugoistočne Europe. CEEOL je nastao 1999., a do kraja 2015. vodio ga je "Questa.Soft GmbH" iz Frankfurta na Majni. Od početka 2016. vodi ga Central and Eastern European Online Library GmbH (CEEOL GmbH) u Frankfurtu na Majni.

Vidi jošUredi

LiteraturaUredi

  • Robert Murray Davis, East Goes West. New Ventures in Eastern European Publishing, u: World Literature Today, god. 78, br. 2, (May–Aug. 2004), str. 53–55, JSTOR 40158412

Vanjske vezeUredi