Civilni band, takođe CB je u opsegu od 11 metara ili 27 MHz talasne-dužine- „narodski rečeno” građanski opseg, frekvencije koje su- za slučaj da se održavaju određena pravila dostupne za svakoga da bi besplatno razgovarao sa svojom rodbinom sa poznatim ili i sa nepoznatim ljudima koji imaju ovaj isti hobi i koji praktično omogućava kako kratke bežične veze tako i veze na velikim udaljenostima.

Jedan uređaj za ručnu primenu u CB-u
Jedna klasična CB radio stacionarna stanica

Preimućstva na CB-u uredi

  • ne moraju se potpisivati nikakvi ugovori izuzev što se mora registrovati radio stanica kod nadležnog organa
  • ne mora se plaćati nikakav paušal izuzev male takse za dozvolu i sve je besplatno
  • u zavisnosti od mesnih uslova moguća su veze na vrlo velike udaljenosti, pa i veze između kontinenata
  • ne moraju se polagati nikakvi ispiti za radioamatere
  • rad sa stanicama je jednostavan
  • cene uređaja su niske
  • pomoć je pri vožnji automobila i kamiona sa dostupnošću raznim informacijama
  • Mobilne i ručne radio stanice mogu se slobodno prenositi i upotrebljavati u različitim zemljama - članicama CEPT-a.

Najčešće je CB radio spajanje sa članovima porodice na primer kao spoj između vikendice, automobila i domaćinstva i prijateljima no ima i slučajevi kada postaje hobi za ceo život. Iako ovo nije radio-amaterizam postoje pravila koja se usvoje prilikom korišćenja ovog radija u ophođenju, razgovoru i ponašanju koja liče na radioamaterska pravila i u svemu oponašaju sve pozitivne strane amaterskog kodeksa ponašanja radio-amatera, postoje klubovi u svetu, literatura i QSL karte kao i kod radio-amatera. Ove kartice koje se ovde razmenjuju na lični trošak poštom (dok radio-amateri imaju mogućnost da ove kartice razmenjuju preko klubova) sadrže informacije kao i kod radio-amatera. Radio-amateri koji imaju položeni ispit za rad na amaterskoj radio-stanici još uvek izvrgavaju ruglu amatere ove vrste i smatraju ih jednom nižom vrstom od sebe.

U Srbiji je dozvoljena upotreba 40 kanala (CEPT, Preporuka T/R 20-07) sa jačinom od 4 W izlazne snage prema planu namene rf opsega, a pozivni znak je po pravilu ime korisnika CB radio-stanice.

Vrste CB radio stanica uredi

  • Ručne radio stanice
  • Mobilne radio stanice
  • Stacionarne CB stanice sa komfornim opsluživanjem

Za ove stanice se primanjuju različite vrste antena kao pendrek antene i mobilne antene, dok su za stacionarne stanice u primeni antene koje se grade na krovovima kuća i koje su u većini slučajeva GP - Ground plane antene ili slične jednostavne radioamaterske antene i rade se u raznim dužinama za 27 Mhz frekvencije na kojoj rade ove stanice. Ono sto je najbitnije kod CB antena je visina antene iznad krova zgrade ili kuce. Sto veca visina antene to vam pruza veci domet i bolji prijem na 27MHz. Naravno ekstremno je vazno dobro uzemljenje antene posto su CB bazne antene poprilicno glomazne te kao takve mogu biti lep mamac za munje. Najpametnije je za vreme nevremena i oluje iskljuciti kabel od antene iz vaseg CB primporedajnika. Kablovi koji se upotrebljavaju za rad ovh primopredajnika su 50 Ohm-ski poput RG-58 ili RG213, RG218.

Vidi još uredi

Spoljašnje veze uredi