C.D. Guadalajara

Club Deportivo Guadalajara, isto tako poznat kao Guadalajara i obično nazivan Chivas (Jarci), odnosno kao Svemeksički tim je meksički sportski klub. Iako je aktivan i u košarci, tenisu i biciklizmu, najpoznatiji je po svom profesionalnom nogometnom klubom. Nogometni tim je poznat kao S.A. de C.V. (Sociedad Anónima), odnosno trgovačko društvo s ograničenom odgovornošću pravno odvojeno od glavnog sportskog kluba.

C.D. Guadalajara
Club Deportivo Guadalajara S.A. de C.V.
Boje          
Općenito
Mjesto Meksiko Guadalajara, Meksiko
Osnivanje 8. svibnja 1906.
Stadion Estadio Omnilife
(49,850 gledatelja)
Ličnosti
Predsjednik Meksiko Jorge Vergara
Trener Meksiko José Manuel de la Torre
Kapetan Meksiko Omar Bravo
Najviše nastupa Meksiko Juan Jasso (433)
Najviše golova Meksiko Salvador Reyes (122)
Natjecanja
Liga MX 11 naslova
Copa MX 2 naslova
Campeón de Campeones 7 naslova
CONCACAF Liga prvaka 1 naslov
Dresovi
Timske boje Timske boje Timske boje
Timske boje
Timske boje
 
Domaći
Timske boje Timske boje Timske boje
Timske boje
Timske boje
 
Gostujući
Timske boje Timske boje Timske boje
Timske boje
Timske boje
 
Treći

Guadalajara je jedini nogometni klub u meksičkoj historiji koji je imao samo igrače rođene u Meksiku. Guadalajara igra u Prvoj meksičkoj ligi te se smatra najpopularnijim klubom u Meksiku. Smatra se i najuspješnijim klubom u meksičkoj fudbalskoj historiji, s obzirom da je 11 puta osvojio nacionalno prvenstvo, jedno više od Américe.

Njegov glavni suparnik je América (v. el Superclásico), također popularan klub, a čiji se zajednički mečevi smatraju nacionalnim derbijem. (U tome su slični s mečevima Boca Juniors-River Plate, Real Madrid-Barcelona, Internazionale-Milan ili Celtic-Rangers). Klub je prilično popularan u SAD, što je dovelo do stvaranja tzv. ekspanzijskom tima u Major League Soccer, poznatog pod nazivom Chivas USA , a čiji su igrači i iz Meksika i iz SAD. Svoj 11. profesionalno prvenstvo su Chivas osvojili 10.12. 2006.

Vanjske veze uredi