Cáin Adomnáin

Cáin Adomnáin (irski: Adomnánov zakon) ili Lex Innocentis (latinski: Zakon nevinih) je naziv za zakonik, odnosno zbirku običaja i pravila ratnog prava koga su krajem 7. vijeka prihvatili irski, gelski i piktski kraljevi i velmože na poticaj Adomnána, opata samostana u Ioni. Adomnán je prijedlog zakona iznio na Sinodu u Birru godine 697. Svrha zakona je bila ograničiti nasilje i druge ekscese za koje su brojne prilike pružali ratovi među lokalnim klanovima i državicama, endemski za Britansko Otočje tog vremena. To se prije svega odnosilo na zaštitu ne-boraca, prije svega žena i kršćanskih svećenika.

Cáin Adomnáin je tako izričito zabranio ubijanje djece, svećenika, bogoslova, kao i seljaka koji rade na crkvenim imanjima. Za ubistvo žena su predviđene sankcije kao što je pogubljenje prije koga se prijestupniku prethodno trebala odrezati jedna ruka i jedna noga. Zabranjeno je i silovanje, kao i povreda "kreposti žene plemenitog roda". Ženama je, s druge strane, izričito zabranjeno sudjelovanje u borbi.

Prema predaji, Adomnánu je kao uzor za zakonik poslužio raniji, danas izgubljeni tekst koji se pripisuje Svetom Patriku. U svakom slučaju, Cáin Adomnáin je značajan kao prvi danas sačuvani dokument kojim se u zapadnom svijetu nastojala kodificirati ograničenja ratovanja. U tome je bio sličan kasnijem pokretu Mir i primirje Božje, koji se pod pokroviteljstvom Katoličke crkve razvio u kontinentalnoj Evropi.

Literatura uredi

  • Adomnán's Law of the Innocents - Cáin Adomnáin: A seventh-century law for the protection of non-combatants, translated by Gilbert Márkus. Kilmartin, Argyll: Kilmartin House Museum, 2008. ISBN 978-0-9533674-3-6
  • Adomnán of Iona, Life of St Columba, edited & translated Richard Sharpe. London: Penguin, 1995. ISBN 0-14-044462-9

Eksterni linkovi uredi