Queimada

(Preusmjereno sa stranice Burn!)

Quiemada[1], u bivšoj Jugoslaviji također prikazivan sa podnaslovom Otok u plamenu, je italijansko-francuski pustolovno-historijski film snimljen 1969. godine u režiji Gilla Pontecorva, poznat kao jednod od najistaknutijih politički angažiranih ostvarenja svog vremena.

Quiemada
RežijaGillo Pontecorvo
ProducentAlberto Grimaldi
ScenarioFranco Solinas
Giorgio Arlorio
UlogeMarlon Brando
Evaristo Márquez
MuzikaEnnio Morricone
FotografijaMarcello Gatti
Giuseppe Ruzzolini
MontažaMario Morra
StudioProduzioni Europee Associati (PEA)
Les Productions Artistes Associés
DistribucijaUnited Artists
Datum(i) premijere
21. 12. 1969 (1969-12-21) (Italija)
Trajanje112 min. (američka verzija)
132 min. (restaurirana verzija)
Zemlja Italija
 Francuska
Jezikitalijanski
španski
portugalski

Radnja, inspirirana stvarnim događajima iz historije Latinske Amerike, se događa sredinom 19. vijeka na fiktivnom karipskom otoku pod portugalskom kolonijalnom vlašću gdje još uvijek legalno korištenje crnih robova kao radne snage počinje predstavljati sve veću smetnju britanskim proizvođačima i trgovcima šećera. Protagonist, čiji lik tumači Marlon Brando, je Sir William Walker, pustolov koji za račun vlade i bogatih trgovaca dolazi na Queimadu potaći ustanak protiv portugalske vlasti, te se u tu svrhu sprijatelji sa mladim buntovnim robom (koga glumi Evaristo Marquez); ustanak na kraju uspije i otok proglasi nezavisnost, ali novom vladom upravljaju bogati bijeli plantažeri koji će sa vremenom početi ugnjevati i iskorištavati svoje nekadašnje robove u takvoj mjeri da dođe do novog ustanka, te se Walker vraća na Quimeadu, ovaj put kako bi se suprotstavio svom nekadašnjem prijatelju i suborcu.

Pontecorvo je nekoliko godina ranije stekao izuzetan ugled filmom Bitka za Alžir, u kome je izrazio svoje ljevičarske stavove kritizirajući evropski kolonijalizam i imperijalizam, te izražavajući podršku oslobodilačkim i revolucionarnim pokretima u Trećem svijetu. Quiemada se velikim dijelom bavila istim temama; iako je radnjom bila smještena u nešto dalju prošlost, glavna meta kritike je bila suvremena američka politika, bilo da je riječ o intervenciji o Vijetnamskom ratu, bilo podržavanju diktatorskih i korumpiranih režima u banana republikama Latinske Amerike. Sam protagonist je, pak, ime dobio prema Williamu Walkeru, američkom pustolovu koji je u Centralnoj Americi neposredno pred izbijanje građanskog rata pokušao stvoriti kolonijalni imperij za račun južnjačkih robovlasnika. Pontecorvo se, pak, prilikom snimanja oslanjao na iskustva iz Bitke za Alžir, odnosno nastojao je film snimiti u cinema verite stilu. Tako su osim Branda glumačku ekipu gotovo u potpunosti činili naturščici, a u nastojanju za što uvjerljivijim lokacijama se snimalo po nizu različitih latinoameričkih i karipskih zemalja, najvećim dijelom u Kolumbiji.

Snimanje je, međutim, bilo obilježeno i nizom problema. Dijelom su oni bili uzrokovani neočekivanim troškovima i zastojima u produkciji, a dijelom i političkim pritiscima. Tako je u originalnom scenariju ime otoka i filma bilo Quemada, a otok dio španskog kolonijalnog imperija; doznavši za to, Francova vlada je producentima stavila do znanja da će film u Španiji bit zabranjen za prikazivanje, a španske lokacije, tada izuzetno važne za evropske filmaše, biti zapriječene za buduće projekte. Producenti su na kraju taj problem elegantno riješili tako što su otok "prekrstili" u Quiemadu, a njegove kolonijalne gospodare u Portugalce, iako Portugal tokom historije nikada nije imao kolonije u Karibima. Na samom setu su, pak, stalne zastoje izazivale svađe Pontecorva sa Brandom. Film je na kraju, uz prilično zakašnjenje, dovršen na lokacijama u Maroku.

Queimada je nakon premijere izazvala veliku pažnju, ali i prilično razočarenje kritičara. To se dijelom tumačilo usporedbama s daleko boljom Bitkom za Alžir, ali i primjetnim nedostatkom glumačkog iskustva kod ostatka ekipe u odnosu na Branda. Film je također doživio i komercijalni debakl. Usprkos toga, Brando ga je kasnije navodio kao jednu od svojih najdražih uloga te bez uspjeha pokušavao angažirati Pontecorva da režira film na temu američkih Indijanaca.

Homage Queimadi je odao američki sineast Brian de Palma u svom filmu Scarface, kada u sceni u kojoj agenti FBI, izdajući se za kolumbijske krijumčare kokaina, nastoje protagonista uvjeriti da su kao statisti sudjelovali na snimanju Pontecorvovog filma.

Uloge uredi

Izvori uredi

  1. Na portugalskom doslovno: "opečena" ili "spaljena")

Vanjske veze uredi