Burlaci na Volgi

Burlaci na Volgi
Ilja Jefimovič Rjepin, 1873.
ulje na platnu , 132 × 281 cm
Državni ruski muzej, Sankt Peterburg

Burlaci na Volgi (ruski: Бурлаки на Волге) je slika rusko-ukrajinskog slikara Ilje Rjepina iz 1873. godine. Slika se smatra za "najuspjeliju sliku pokreta peredvižnjevci ... nesmiljeni prikaz teškog rada[1]".

Na slici je prikazana skupina seljaka koji vuku brod uzvodno do mjesta gdje će ga istovariti, nakon što su ga vjerojatno i natovarili ručno. Ovo slavno djelo koje je inspiriralo generacije ruskih relističkih slikara je dvosmisleno. Gledatelj je pozvan diviti se snazi i izdržljivosti ruskih radnika, a opet slika je ujedno i osuda okrutnog sustava.

Nastala je netom nakon što je Rjepin (1844 – 1930) završio svoje školovanje na Ruskoj akademiji u Sankt Peterburgu i vjerojatno ga je inspirirala neka drevna skulptura. Naime, skupina figura u nizu podsjeća na klasične frizove u kojima se slavio heroizam. I Rjepin prikazuje heroizam, ali onaj modernog čovjeka.

Slavljeno kao remek-djelo, ova slika je svojim sjajnim bojama očarala mnoge slikareve umjetnike sunarodnjake. Dostojevski je o slici napisao:

umjetnik zaslužuje najveću pohvalu. Dobre, poznate figure ... koji ni u kojem slučaju ne razmatraju svoj društveni položaj.

– 30,000 Years of Art: The story of human creativity across time and space, Phaidon Press Inc., 2007., New York, str. 890. ISBN 978-0-7148-4789-4

No, ako pogledamo posljednju desnu figuru, primjećujemo da samo što se nije srušila, te je slika neupitno protumačena kao izraz suosjećanja i vapaj za spas potlačenih.

Izvori uredi

  • Roy Bolton, Russia & Europe in the Nineteenth Century, London: Sphinx Books, 1999., ISBN 1-907200-02-9