Buntovnik bez razloga

Rebel Without a Cause
Režija Nicholas Ray
Producent David Weisbart
Scenario Stewart Stern
Irving Shulman (adaptacija)
Uloge James Dean
Natalie Wood
Sal Mineo
Muzika Leonard Rosenman
Fotografija Ernest Haller
Distribucija Warner Bros.
Datum(i) premijere
27. oktobar 1955 (1955-10-27)
Trajanje 111 min.
Zemlja  Sjedinjene Države
Jezik engleski jezik
Budžet 1,5 mil. $
Bruto prihod 4 500 000 $ [1]

Buntovnik bez razloga (engl. Rebel Without a Cause) je američka filmska drama snimljena 1955. godine u režiji Nicholasa Raya. Protagonisti - koje tumače James Dean, Natalie Wood i Sal Mineo - su troje tinejdžera iz srednje klase koji se ne mogu prilagoditi društvenim normama i svoju frustraciju iskazuju kroz neodgovorno i asocijalno ponašanje. Buntovnik bez razloga je bio pretposljednji naslov u karijeri Jamesa Deana, koji je poginuo mjesec dana prije premijere u okolnostima koje su ga učinile jednom od najvećih ikona u historiji filma. Sam film je, pak, značajan zbog toga što se prvi pozabavio fenomenom maljoljetničke delikvencije u relativno situiranim predgrađima poratne Amerike, odnosno počeo ukazivati na sve veći generacijski jaz između djece i roditelja. Film je zvijezdama učinio i Deanove partnere Wood i Minea koji su, iako mnogo godina kasnije, i sami skončali život u tragičnim okolnostima; mala uloga Goona je, pak, predstavljala debi za kasnije poznatog glumca Dennisa Hoppera.

RadnjaUredi

 
Ann Doran, James Dean i Jim Backus

Obitelj Stark mora se seliti zbog problema adolescenta Jima, koji se zbližuje s Judy i senzibilnim mladićem Platom. Iako mu savjetnik za mlade Ray istinski želi pomoći, Jim, željan obiteljske ljubavi, ne može se skrasiti u novoj sredini te nema snage odbiti najbesmislenije izazove za dokazivanje hrabrosti.

Glumačka postavaUredi

 
Virginia Brissac, Jim Backus, Ann Doran, Edward Platt i James Dean

KritikaUredi

Vrlo utjecajna sumorna melodrama nije samo presudan čimbenik stvaranja legende o Jamesu Deanu, nego i paradigmatičan primjer jednoga tipa raspoloženja te obrade teme buntovne mladeži u američkom i europskom filmu što je poslije našlo odjek i u novome valu. Osobito je važnim smatrano smještanje delinkvencije u srednji društveni sloj, a kritika je isticala dojmljivu opresivnu atmosferu koja guši junaka privlačnog raznim slojevima adolescenata diljem svijeta. Često su hvaljeni James Dean i drugi glumci (Nathalie Wood, Sal Mineo) te suptilna karakterizacija emocionalno i seksualno frustriranih likova adolescenata. Redatelj je dokazao vještinu pripovijedanja bogatoga konotacijama, zbog koje je osobito hvaljen u europskoj filmskoj kritici. Iako prema nekim mišljenjima Platova nesretna sudbina preočito ogoljuje temeljne značajke teme, ta se očitost može opravdati žanrovskom poetikom melodrame.

Nagrade i nominacijeUredi

OscarUredi

Za Oscara su nominirani u kategorijama:

IzvoriUredi

  1. 'The Top Box-Office Hits of 1956', Variety Weekly, 2. siječnja 1957.

Vanjske vezeUredi

Vanjske povezniceUredi

Sestrinski projektiUredi

 U Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: Rebel Without a Cause (film)