Buna (rijeka)

(Preusmjereno sa stranice Buna (reka))

Buna je rijeka u Bosni i Hercegovini, lijeva pritoka Neretve, u koju se ulijeva oko 15 km nizvodno od Mostara, u mjestu Buna. Duga je 9 km, a ima dvije pritoke: Posrt, koji je nestalna pritoka, tj. postoji samo zimi, i Bunica, koja je stalna pritoka i u Bunu se ulijeva sjeverno od mjesta Buna.

Buna
Izvor Bune
Lokacija
DržaveBosna i Hercegovina
Hidrografija
IzvorBlagaj
UšćeBuna (Mostar)
Hidrologija
Ulijeva se uNeretva
Pećina, izvor Bune

Vrelo Bune uredi

Vrelo Bune je snažni kraški izvor, koji izvire iz ogromne kraške pećine ispod visoke okomite litice. Na vrhu litice je arheološko nalazište Zelena pećina i Stari grad Blagaj, nacionalni spomenici BiH

Prije samog izvora Buna teče pod zemljom 19,5 km.[1] Ovo područje je specifično po raznolikosti nadzemne i podzemne hidrografije. Izvor Bune je jedan od najvećih izvora u Evropi, s protokom od 43 m3/s izuzetno hladne i čiste vode, po čemu je jedno od najjačih u Evropi.[2]

Najviši vodostaji izvora i rijeke su u novembru, a najniži u julu i augustu. Neposredno ispod vrela u Blagaju nalaze se mrestilište i uzgajalište pastrmke. Bogata je pastrmkom, a u donjem toku ima i jegulja.

Područje kroz koje protječe pogodno je za poljoprivredu, naročito za uzgoj voća, povrća i vinove loze. Na samom vrelu, nalazi se stara derviška tekija, koju još 1664. spominje putopisac Evlija Čelebija.

Reference uredi

  1. „TZ Hercegovacko-neretvanjskog kantona/zupanije”. hercegovina.ba. Arhivirano iz originala na datum 2008-04-14. Pristupljeno 2. 2. 2016. 
  2. „Tourismus in BuH - Blagaj - Buna”. www.bhtourism.ba. Arhivirano iz originala na datum 2016-03-04. Pristupljeno 2. 2. 2016.