Bukovička banja

Bukovička banja je banja u Srbiji. Nalazi se u samom gradu Aranđelovcu koji je 76km udaljen od Beograda. Banja je locirana u samom podnožju planine Bukulja.

Bukovička banja


Bukovička banja-Staro zdanje

Osnovni podaci
Država  Srbija
Upravni okrug Šumadijski
Opština Aranđelovac
Stanovništvo
Stanovništvo (2022) 2.151[1]
Geografija
Koordinate 44°18′15″N 20°33′22″E / 44.304166°N 20.556°E / 44.304166; 20.556
Bukovička banja na mapi Srbije
Bukovička banja
Bukovička banja
Bukovička banja (Srbije)
Ostali podaci
Poštanski kod 34300
Pozivni broj 034
Registarska oznaka AR


Koordinate: 44° 18′ 15" SGŠ, 20° 33′ 22" IGD

Voda uredi

Banja je poznata po lekovitoj mineralnoj vodi koje Specijalna bolnica za rehabilitaciju "Bukovička banja" Aranđelovac koristi zajedno sa glinom za lečenje oboljenja gastrointestinalnog i hepatobilijarnog sistema, bolesti respiratornog sistema i povreda lokomotornog sistema.

O blagotvornosti kisele vode govori podatak da je još 1811. godine svoje zdravlje njome krepio Dositej Obradović. Na lični zahtev kneza Miloša, bukovička voda je dopremana u butelama i korišćena na dvoru.

Početkom XX veka počinje i ručno flaširanje kisele vode u fabrici "Knjaz Miloš", da bi se kroz decenije punjenja ova voda okitila najvišim međunarodnim odličjima za kvalitet.

Park uredi

Bukovička banja ima velelepni park koji se prostire na površini od 21,5 ha. Pored prekrasnih cvetnih aleja i brojnih vrsta retkog drveća, u parku se nalazi stalna postavka mermernih skulptura, najpoznatijih naših i svetskih autora. Skulpture su nastale u tridesetogodišnjem postojanju međunarodne smotre umetnosti "Mermer i zvuci". U okviru smotre se organizuje i manifestacija "Svet keramike", a takođe i pozorišne predstave, koncerti i folkorne priredbe. Sve manifestacije obavljaju se na letnjoj otvorenoj sceni ili u prelepoj "Sali kneževa" hotela "Staro zdanje", građevine stare preko 150 godina, koju je gradu podarila dinastija Obrenovića. U parku se nalazi i paviljon knjaza Miloša i nekoliko izvora mineralne vode.

Galerija uredi

Reference uredi

Vanjske veze uredi