Budućnost i sloboda za Italiju

Budućnost i sloboda za Italiju (Futuro e Libertà per l'Italia,FLI-FLI), ili jednostavnije Budućnost i sloboda je liberal-konzervativna politička stranka desnog centra u Italiji.

Budućnost i sloboda za Italiju
Futuro e Libertà per l'Italia
Logo FLI-a
Predsednik Đanfranko Fini
Potpredsednik Italo Bokino
Sekretar Roberto Menia
Koalicija Novi savez za Italiju
Osnovana 13. februara 2011
Sedište Rim
Država  Italija
Mladi ogranak Generacija budućnosti
Ideologija Liberalkonzervativizam,
Nacionalkonzervativizam,
Liberalizam.
Politička pozicija Desni centar
Dom poslanika
27 / 630
Senat
6 / 315
Evropski parlament
3 / 73
Evropska stranka Evropska narodna partija
Grupa u Evropskom parlamentu Grupa Evropske narodne partije
internet stranica

Partija je formirana od strane sledbenika predsednika Doma poslanika Đanfranka Finija kao parlamentarna grupa u julu 2010 kao split iz Naroda slobode (PdL).

Fini, bivši lider Italijanskog socijalnog pokreta i Nacionalne alijanse i ko-osnivač PdL-a je bio kritičar lidera PdL-a Silvia Berluskonija i njegovog stila vođstva kao i njegov previše "mek" odnos prema Severnoj ligi, pored njegovog konstantnog gušenja unutar-partijske opozicije je dovelo do rascepa u PdL-u 30 jula 2010. godine.

Finijev rascep je zaljuljo Berluskonijevu vladu time što se je FLI distancirala od rada vlade, iako iz nje nije izašla, dok je 6. novembra 2010 sazvan prvi kongres FLI na kom se je odlučio definitivni izlazak iz Naroda slobode, ali ne iz vlade.

Ipak i ta odluka je promjenjena time što su posle drugog kongresa 13 i 14 novembra 2010, Finijevi ministri napustili Berluskonijevu vladu i otvorili krizu u centro-desničarskoj koaliciji.

14 decembra 2010 Berluskoni je uspeo korumpirajući nekoliko poslanika iz opozije da dobije novu parlamentarnu većinu bez Finija i njegove partije, iako verovatno vrlo brzo će se otvoriti put prema izborima.

15 decembra 2010 FLI se je pridružila koaliciji "Novi savez za Italiju" sa Unijom Centra, Pokretom za Autonomiju Juga i Savezom za Italiju.

Predsednik FLI-a Đanfranko Fini.