Budimljansko-polimska eparhija

Budimljansko-polimska eparhija je nekadašnja eparhija Srpske pravoslavne crkve.

Vikarni episkop budimljanski uredi

Glavni članak: Episkop budimljanski

Sveti arhijerejski sabor je 8. decembra 1939. godine izabrao Joanikija Lipovca[n 1] za vikarnog episkopa budimljanskog. On je ovu dužnost obavljao do svog ustoličenja za mitropolita crnogorskog 23. februara 1941. godine.

Eparhija uredi

Po izmijenjenom Ustavu Srpske pravoslavne crkve iz 1947, obnovljena je drevna Budimljansko-polimska eparhija sa sjedištem u Bijelom Polju, a za episkopa je postavljen Makarije Đorđević. U njen sastav ušli su nekadašnji dijelovi Pećke mitropolije kao i Pljevalja i Prijepolja sa manastirom Mileševa. Zbog komunističkog nasilja eparhija je ukinuta 1956, a Budimljansko-polimska eparhija je podijeljena između Crnogorsko-primorske i Dabrobosanske mitropolije. Pljevlja sa manastirom Svete Trojice, Aranđelovom, Dovoljom, Banjom Pribojskom, Prijepoljem i manastirom Mileševo pripali su Dabrobosanskoj mitropoliji, a andrijevičko, bjelopoljsko i beransko namjesništvo vraćeni su Crnogorsko-primorskoj mitropoliji.

Vidi još uredi

Napomene uredi


Greška u referenci: Oznake <ref> postoje za skupinu imenovanu kao "n", ali nema pripadajuće oznake <references group="n"/>