The Fast and the Furious

(Preusmjereno sa stranice Brzi i žestoki (serijal filmova))

Paklene ulice (engl. The Fast and the Furious, Fast & Furious) su Američka franšiza koja uključuje niz akcionih filmova koji se bave ilegalnim uličnim trkama i pljačkama kojim se bave glavni likovi tokom filmova. Distibuirana od strane Universal Pictures franšiza je počela 2001. godine sa filmom Paklene ulice; praćena sa 6 nastavaka, 2 kratkometražna filma koja se nadovezuju na ceo niz i serijom video igara. Sa zarađenih preko 3,8 milijardi dolara do aprila 2015 na svetskom nivou, postala je najveća franšiza Universal Pictures-a svih vremena.

The Fast and the Furious
Blu-ray box set sa prvih šest filmova iz serije Fast & Furious
Režija
Producent
Scenario
Predložak"Racer X"
by Ken Li
Uloge
Muzika
Montaža
StudioOriginal Film (18)
Relativity Media (34, 6)
One Race Films (48)
Media Rights Capital (7)
Village Roadshow Pictures (8)
DistribucijaUniversal Pictures
Datum(i) premijere2001–
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet759 mil. $
Bruto prihod3,907,312.431 $[1]

Filmovi uredi

Paklene ulice (2001) uredi

Glavni članak: Paklene ulice

Film je slabo zasnovan na članku iz magazina, pod nazivom "Trkač Iks", o uličnim ekipama koji voze japanske automobile kasno u noć. Elitni ulični trkač i bivši zatvorenik Dominik Toreto (Vin Dizel) i njegova ekipa: Džesi (Čed Lindberg), Lion (Džoni Strong), Vins (Met Šulce) i Leti Ortiz (Mišel Rodrigez) su pod sumnjom da kradu veoma skupu elektronsku opremu. Brajan O'Koner (Pol Voker) je policajac na tajnom zadatku koji pokušava da sazna ko tačno krade opremu. Radi za FBI agenta Bilkinsa (Tom Beri) i policajca iz Los Anđelesa Tanera (Ted Levin).

Zaljubljuje se u Dominikovu mlađu sestru, Miu Toreto (Džordana Bruster). Brajan joj kasnije priznaje da je policajac na tajnom zadatku i ubeđuje je da pođe sa njim i spasi njenog brata i njegove prijatelje od vozača kamiona, koji su se sada naoružali da bi se borili protiv pljačkaša. Pratio je Dominikovu lokaciju pomoću signala sa mobilnog telefona i oni su stigli na početak pljačke i pronašli Leti, teško povređenu u saobraćajnoj nesreći. Vins je bio kritično ranjen, sa razderanom rukom i upucan od strane vozača kamiona. Brajan i Mia su zajedno sa Dominikom, Lionom i Leti pokušavali da spasu Vinsa. Brajan je zatim doneo tešku odluku da otkrije svoj pravi identitet ekipi da bi pozvao medicinsku pomoć. Ovo otkriće je razbesnelo Dominika, ali je on uspeo da se suzdrži i na kraju beži zajedno sa Lionom, Leti i Miom, kada je stigla medicinska pomoć.

Brajan je pratio Dominika do njegove kuće držeći ga na nišanu da ne pobegne. Džesi je stigao malo posle toga, izvinjavajući se zbog svojih postupaka na "Ratovima Trka" i moli za Dominikovu pomoć zbog Džonija Trana (Rik Jun) kome nije predao svoj automobil. Nekoliko trenutaka kasnije, Tran i njegov rođak Lens Nujen (Redži Li) su se pojavili na motorima pucajući na Džesija, Dominika i Brajana. Džesi je ubijen u toj pucnjavi. Brajan i Dominik ih jure, a Dominik vozi auto svog pokojnog oca, modifikovani Dodž Čardžer iz 1970. Dominik je odgurao Lensov motor sa puta u pritom da teško povredio, dok je Brajan upucao Trana. Posle toga, Brajan i Dominik su organizovali trku, u kojoj su jedva izbegli voz koji je prolazio. Dominik se sudario sa kamionom i pritom povredio, njegov auto se 2 puta prevrnuo i više nije bio u voznom stanju. Umesto da ga uhapsi, Brajan je dao ključeve svoje Tojote Supre Dominiku uz rečenicu "Dugujem ti desetosekundni auto" i pustio ga da pobegne. Posle odjavne špice, vidi se Dominik koji vozi Ševrolet Ševel SS iz 1970 kroz Donju Kaliforniju, Meksiko.

Paklene ulice 2 (2003) uredi

Glavni članak: Paklene ulice 2

Praćen od strane agenta Carinske uprave, Monike Fuentes (Eva Mendez), Brajana su uhvatili agenti Američke Carinske uprave i data mu je šansa od strane agenata Bilkinsa i Markama (Džejms Remar) da ponovo krene na tajni zadatak i da pokuša da uhvati narko-bosa Kartera Verona (Kol Hauser) u zamenu za brisanje celokupnog policijskog dosijea. Brajan se složio samo pod uslovom da mu se odobri dozvola da bira partnera, jer je odbio da mu partner bude agent koji je trebalo da ga nadgleda. Brajan se vratio kući u Barstou (Kalifornija), gde je zamolio Romana Pirsa (Tajris Gibson), prijatelja iz detinjstva, koji je već bio u zatvoru nekoliko godina i trenutno je u kućnom pritvoru, da mu pomogne. Pirs se složio, ali samo pod uslovom da dobije isti dogovor koji je Brajanu ponuđen. Uz Monikinu pomoć, Brajan i Roman su radili zajedno ne bi li uhvatili Verona. Nakon dobijanja zaplenjenih vozila od agenata i dobijanja posla od Verona, kao njegovi vozači se vraćaju u skrovište agenata Carinske uprave/FBI, gde se Roman suočava sa Markamom zbog pređašnjeg mešanja u misiju koju su imali. Kada se situacija smirila, Brajan je rekao Bilkinsku i Markamu da Veron planira da prokrijumčari novac u njegov privatni avion i da pobegne, ali takođe sumnja da se nešto čudno dešava sa Monikinom ulogom u misiji.

Nešto kasnije, Brajan i Roman se trkaju sa 2 vozača koji su se prijavili za Veronove vozače, ali izgubili, za njihove automobile koji bi im služili za lični plan B, ako nešto u misiji krene naopako. Roman se suočava sa Brajanom zbog toga što se Brajanu sviđala Monika. Na dan misije, Brajan i Roman su počeli da prevoze torbe sa Veronovim novcem, a sa njima su bili i Enrike (Mo Galini) i Roberto (Roberto Sančez). Pre nego što je isteklo 15 minuta bez policije koje je dogovoreno, detektiv koji je bio odgovoran za misiju, Vitvort je odlučio da kaže svim jedinicama da krenu i uhapse sve, a to je rezultiralo opštom poterom za 2 automobila duž celog grada. Duo je odveo policiju do skladišta, iz kog je izašlo na desetine uličnih trkača koji su dezorijentisali policiju. Policija je uspela da iz gomile izoluje Evo i Eklips, ali su samo saznali da su ta 2 automobila vozili članovi Brajanove nove ekipe, Tež Parker (Ludakris) i Suki (Devon Aoki).

Kada se Brajan približavao odredištu, Enrike mu je rekao da skrene i da ode što dalje od aerodroma. U međuvremenu, Roman se otarasio Roberta, pomoću improvizovanog katapulta sa azotsuboksidom. Na aerodromu agenti Carinske uprave su okružili Veronov avion i njegov konvoj, ali su tek posle upada shvatili da ih je Veron obmanuo i da su zagrizli mamac, dok je Veron bio na svom brodu koji je bio udaljen kilometrima daleko. Veron je znao da je Monika agent i dao joj je pogrešnu informaciju o krajnjoj destinaciji i planira da je iskoristi kao taoca. Kada je Brajan stigao na planiranu destinaciju, Enrike se spremao da ga ubije, kada se Roman odjednom pojavio i tako spasio Brajana. Veron uspeva da se ukrca i otplovi na svojoj privatnoj jahti, ali Brajan i Roman su smislili plan da iskoriste Ševrolet Kamaro i da pri velikoj brzini uz pomoć rampe van puta nekako dođu do jahte. Plan im je uspeo i oni su sleteli na vrh jahte. Duo je uspeo da uhapsi i preda Verona i da spasi Moniku. Pošto su im sva krivična dela oproštena, Brajan i Roman su razmišljali šta drugo da rade nego da se presele u Majami kada je Brajan pomenuo da će otvoriti garažu. Roman je pitao kako će moći da priušte to i Brajan mu je otkrio da je uzeo nešto novca, a zatim je i Roman otkrio da ni njegovi džepovi nisu prazni, jer je i on uzeo novac.

Paklene ulice 3 (2006) uredi

Glavni članak: Paklene ulice 3

Nakon što je potpuno uništio svoj auto u ilegalnoj uličnoj trci, Šon Bozvel (Lukas Vlek) je poslat da živi u Tokio, Japan, sa svojim ocem, oficirom u Američkoj ratnoj mornarici, da bi izbegao dom za maloletnike ili u najgorem slučaju zatvor. U školi se sprijateljuje sa Tvinkijem (Bau Vau), koji ga uvodi u svet drift trka u Japanu. Iako su trke zabranjene, on odlučuje da se trka sa Takašijem (Brajan Ti) zvanim D.K. (Drift Kralj) koji je povezan sa Jakuzama. Pozajmljuje Nisan Silviju od Han Seul-O-a (Sung Kang), Takašijevog trenutnog poslovnog partnera i gubi, pritom potpuno uništavajući njegov auto zbog toga što nije znao šta su drift trke – trke koje uključuju opasne oštre krivine. Da bi vratio svoj dug za auto koji je uništio, Šon je morao da radi za Hana. Kasnije je Han postao prijatelj sa Šonom i uči mladog trkača kako da drifta. Takašijev ujak Kamata (Soni Kiba), koji je šef Jakuzama, žestoko opominje Takašija zato što je dozvolio da Han krade od njega. Takaši se suočava sa Hanom, Šonom i Nilom (Natali Keli), nakon čega oni beže. Tokom potere, Han je poginuo u saobraćajnoj nesreći u svojoj Vejlsajd Mazdi RX-7. Takaši, Šon i njegov otac dolaze u oružani sukob koji je rešen Nilinom odlukom da napusti Takašija. Tvinki daje svoj novac Šonu da vrati novac koji je Han ukrao, koji Šon na kraju vraća Kamati. Šon predlaže Kamati trku protiv Takašija da odlluče ko će napustiti Tokio. Šon i Hanovi prijatelji zatim završavaju Ford Mustang '67, sa I6 motorom sa Nisan Skajlajna i ostalim rezervnim delovima. Šon pobeđuje u trci protiv Takašija. Kasnije, Šona je izazvao neimenovani vozač: Dominik Toreto (Vin Dizel).

Paklene ulice 4 (2009) uredi

Glavni članak: Paklene ulice 4

Dominik i njegova ekipa (Leti, Han, Leo, Santos i Kara) pljačkaju cisterne sa gorivom u Dominikanskoj Republici. Dominik je počeo da sumnja da će ga uhvatiti i napušta Leti kako bi je zaštitio od opasnosti. Nekoliko nedelja kasnije, u Panami, Dominik dobija poziv od svoje sestre Mie, koja mu govori da je Leti ubio Feliks Kalderon (Laz Alonso), posle skoro fatalne saobraćajne nesreće. Dominik se vraća u Los Anđeles da ispita mesto gde je Feliks ubio Leti i nalazi tragove nitrometana. Zatim ide kod jedinog automehaničara koji koristi nitrometan i prisiljava ga da mu kaže ime čoveka koji je tražio gorivo. Ime koje je automehaničar dao je Dejvid Park (Ron Juan).

U međuvremenu, FBI agent Brajan O'Koner (Pol Voker) pokušava da pronađe i uhvati dilera droge po imenu Arturo Braga (Džon Ortiz). Njegova potraga ga dovodi do Dejvida Parka. Dominik stiže do Parkovog stana prvi i drži ga za noge preko prozora sve dok nije izvukao dovoljno informacija, a zatim ga ispustio. Brajan, koji je takođe bio na putu ka Parkovom stanu, spasio je Parka koji je postao novi doušnik FBI. Park je uveo Brajana u uličnu trku po Los Anđelesu. Brajan je izabrao modifikovani Nisan Skajlajn GT-R R34 sa parkinga zaplenjenih automobila. Dominik se takođe pojavljuje na trci sa svojim modifikovanim Ševrolet Ševelom iz 1970. Žizel Jašar (Gal Gadot), veza sa Bragom, otkriva da će pobednik trke postati poslednji vozač u timu koji će prevoziti heroin na granici između Sjedinjenih Američkih Država i Meksika. Dominik je pobedio tako što je pred sam kraj trke udario zadnji deo Brajanovog automobila i Brajan je izgubio kontrolu nad istim. Brajan je iskoristio svoju moć FBI agenta i uhapsio još jednog vozača Dvajta Mjulera (Greg Sipiz) i tako zauzeo njegovo mesto u timu.

Sutradan, tim se sastao sa jednim od Braginih ljudi. Odvezli su se preko granice, koristeći podzemne tunele da bi izbegli da budu uhvaćeni. Brajan je unapred znao da će kada isporuče heroin, Braga poručiti da ubiju vozače. Međutim, to je Dominiku otkrio Feliks, koji je rekao da je ubio Leti i malo posle te izjave Dominikov automobil je eksplodirao zbog dodira azotsuboksida i upaljača u samom automobilu. Ova eksplozija je odvukla pažnju Braginim ljudima i Brajan je uspeo da ukrade Hamer sa heroinom vrednim $60 miliona dolara. Dominik i Brajan se odvoze nazad u Los Anđeles i sakrivaju heroin na parkiralište zaplenjenih automobila, gde je Brajan našao novi automobil Subaru Imprecu WRX STI. Kasnije je Dominik saznao da je Brajan bio poslednja osoba koje je kontaktirala sa Leti, što rezultira napadom na Brajana, dok Brajan na kraju nije rekao da je Leti radila za njega na tajnom zadatku privođenja Brage, posle kog bi ako bi bio uspešan očistila Dominikovo ime. Brajan je rekao svojim nadređenima da će u zamenu za Dominikovo pomilovanje, navući Bragu u zamku, tako što će mu tražiti da lično dođe u razmenu novac za heroin. Međutim, na lokaciji razmene, Ramon Kampos (Robert Miano), čovek koji se predstavljao kao “Braga”, je otkriven kao mamac, a “Kampos”, pravi Braga je pobegao i avionom odleteo za Meksiko.

Brajan i Dominik su otputovali u Meksiko da sami uhvate Bragu. Našli su ga u crkvi i uhapsili ga. Bragini ljudi su krenuli da spasu svog šefa, a Brajan i Dominik su već prolazili kroz podzemni tunel i vraćali se u Sjedinjene Američke Države. Kada je nekoliko Braginih ljudi bilo ubijeno, Feliks, koji je jurio Brajanov automobil, ga je udario sa strane, što je rezultovalo velikim oštećenjem Brajanovog auta koji je bio potpuno uništen, a Brajan je bio povređen. Pre nego što je Feliks uspeo da ubije Brajana, Dominik koji je preživeo eksploziju i zamenio svoj Dodž Čardžer iz 1970 sa Ševrolet Kamarom iz 1973, zakucao se u Feliksa punom brzinom i ubio ga. Policija i helikopteri su počeli da pristižu na mesto zbivanja na Američkoj strani, Brajan govori Dominiku da ide, ali Dominik odbija, jer je rekao da je umoran od bežanja. Uprkos Brajanovom zahtevu za pomilovanje, sudija je osudio Dominika na doživotnu robiju. Dominik se ukrcao u autobus koji je trebalo da ga odvede u Federalni zatvor u Lompoku zajedno sa ostalim osuđenicima i čim je autobus došao do čistine, Brajan i Mia, zajedno sa Leom i Santosom (koji su pomogli u pljačkama u Dominikanskoj Republici) stigli su sa svojim automobilima da presretnu autobus.

Paklene ulice 5 (2011) uredi

Glavni članak: Paklene ulice 5

Prateći dešavanja iz Paklenih ulica 4, kada je Dominik prevožen autobusom u u Federalni zatvor u Lompoku, Mia i Brajan su prevodili napad na autobus, izazvali su nesreću u kojoj se autobus prevrnuo i uspešno je oslobođen Dominik. Dok su ih vlasti tražile, trio je pobegao u Rio de Žaneiro, Brazil. Čekajući Dominikov dolazak, Mia i Brajan se pridružuju njihovom prijatelju Vinsu (Met Šulce) i ostalim učesnicima u poslu koji je zahtevao krađu 3 automobila iz voza. Posao kreće naopako kada Brajan i Mia otkriju da su u vozu agenti Uprave za suzbijanje droge i da su automobili u stvari oduzeta imovina. Kada je Dominik stigao sa ostatkom učesnika, shvata da jedan od njih, Zizi zainteresovan samo za 1 automobil: Ford GT40. Dominik je osigurao Miu tako što ju je oslobodio iz voza sa baš tim automobilom. Dominik i Brajan su ostali da se bore sa Zizijem i njegovim ljudima. Na kraju Zizi ubija agente Uprave za suzbijanje droge koji su došli da provere šta se dešava u kupeu gde su se nalazili automobili. Brajan i Dominik su zarobljeni i dovedeni do kriminalca Hernana Rejesa, vlasnika tih automobila i Zizijevog šefa, koji je naredio da njih dvojica budu detaljno ispitani o tome gde se automobil nalazi. Međutim, oni uspevaju da pobegnu i dođu do mesta na sigurnom gde ih je čekala Mia.

Dominik, Brajan i Mia su okrivljeni za ubistvo agenata Uprave za suzbijanje droge i agent Američke diplomatske bezbedonosne službe, Luk Hobs (Dvejn Džonson) i njegov tim dolaze u Rio da ih uhvate. Dok Brajan, Dominik i Mia pregledaju automobil da otkriju njegovu važnost, Vins pristiže i otkriva se da on radi za Rejesa, kada je skinuo kompjuterski čip sa automobila. Dominik primorava Vinsa da ode i nakon što su istražili čip, Brajan je otkrio da čip sadrži detalje o Rejesovom kriminalnom carstvu, zajedno sa lokacijama $100 miliona dolara u kešu i napravili su plan da mu ukradu sav novac kako bi započeli novi život. Trio organizuje tim koji će obaviti pljačku. Regrutuju Hana, Romana, Teža, Lea, Santosa, Žizel i Vinsa. Hobs i njegov tim napokon hapse Dominika, Miu, Brajana i Vinsa. Dok su ih prevozili na aerodrom da bi ih izručili u Sjedinjene Američke Države, konvoj je napadnut od strane Rejesovih ljudi. U tom napadu ceo Hobsov tim i Vins su ubijeni. Hobsa spasavaju Dominik, Brajan i Mia koji se suprotstavljaju Rejesovim ljudima i beže. Tražeći osvetu za svoj ubijeni tim, Hobs i Elena Neves (Elza Pataki) se slažu da pomognu u pljački.

Ekipa provaljuje u policijsku stanicu gde je Rejes čuvao svoj novac u sefu. Brajan i Dominik su iščupali sef iz zida policijske stanice svojim kolima i vukli ga po celom gradu, dok ih je policija jurila. Verujući da neće moći da pobegnu od policije, Dominik je naterao Brajana da nastavi bez njega, zato što će Brajan uskoro postati otac, a Dominik je ostao sa sefom da se bori sa policijom da bi došao do Rejesa, uništavajući njihova vozila sa sefom. Brajan se vraća da ubije Zizija, dok je Rejes teško povređen kada se njegov džip sudario sa sefom koji je Dominik vukao. Hobs pristiže na mesto zbivanja i ubija Rejesa. Hobs odbija da pusti Dominika i Brajana, ali je nevoljan da uhapsi tim, daje im 24 sata da pobegnu. Ekipa je podelila Rejesov novac. Dominik je ostavio Vinsov deo njegovoj porodici i svi su otišli na različite strane. U sceni posle odjavne špice, agent Monika Fuentes (Eva Mendez) daje specijalan fajl Hobsu u vezi sa pljačkom vojnog konvoja u Berlinu. U fajlu, Hobs otkriva skorašnju fotografiju Leti (Mišel Rodrigez), za koju se pretpostavljalo da je mrtva, i to nam otkriva da je ona preživela događaje u prethodnom filmu Paklene ulice 4.

Paklene ulice 6 (2013) uredi

Glavni članak: Paklene ulice 6

Nakon uspešne pljačke u Riju, Dominik Toreto (Vin Dizel) i njegova ekipa profesionalnih kriminalaca se penzionisala širom sveta: Dominik je živeo sa Elenom (Elza Pataki); njegova sestra Mia (Džordana Bruster) i Brajan O'Koner (Pol Voker) su dobili sina, Džeka; Žizel (Gal Gadot) i Han (Sung Kang) su se preselili u Hong Kong; a Roman (Tajris Gibson) i Tež (Ludakris) žive u luksuzu. Agent Američke diplomatske bezbedonosne službe, Luk Hobs (Dvejn Džonson) i njegova pomoćnica Rajli Hiks (Džina Karano) istražuju uništenje ruskog vojnog konvoja, verujući da su za to odgovorni bivši pripadnik Britanskih specijalnih snaga, Oven Šo (Luk Evans) i njegova ekipa. Hobs je uspeo da pronađe Dominika i zatražio je od njega da mu pomogne u hapšenju Šoa; Dominik se složio kada mu je Hobs pokazao sliku njegove bivše devojke Leti Ortiz (Mišel Rodrigez), za koju je mislio da je mrtva. Dominik je okupio svoju staru ekipu (dok su Leo i Santos nastavili da se kockaju u kazinima u Monaku) i prihvataju misiju u zamenu za punu amnestiju za njihova pređašnja krivična dela, što bi značilo da mogu da se vrate kući u Sjedinjene Američke Države; Mia i Elena su ostale sa Džekom. Ekipu je do Šoovog tajnog skrovišta odveo jedan od njegovih ljudi, ali sve to je bila zamka koja je služila da odvrati pažnju Dominikove ekipe i policije, dok Šoova ekipa ne obavi pljačku na drugoj lokaciji u Londonu. Šo beži automobilom, dižući u vazduh čitavo sklonište i pritom onemogućavajući većem delu policijskih vozila da ga šrati, što ostavlja samo Dominika, Brajana, Romana, Teža, Hana, Žizel, Hobsa i Rajli u poteri za Šoom. Leti pristiže da pomogne Šou, i upucava Dominika u desno rame bez oklevanja, pre nego što je pobegla. U njihovom štabu, Hobs saopštava Dominikovoj ekipi da Šo krade komponente da napravi uređaj Noćna senka, koji ima mogućnost da ugasi električnu energiju u čitavom jednom regionu; on namerava da ga proda čoveku koji najviše ponudi. U međuvremenu, Šoova istraga Dominikove ekipe otkriva Letinu vezu sa Dominikom, ali je otkriveno da ona pati od amnezije. Roman, Han, Žizel i Rajli istražuju Šoovog podređenog saradnika, koji otkriva Šoovu povezanost sa Arturom Bragom, dilerom droge kog je Brajan strpao u zatvor (Paklene ulice 4). Brajan se vraća u Sjedinjene Američke Države kao zatvorenik da dođe do Brage; Braga otkriva Brajanu da on može doći blizu Šoa, ako Šo to dozvoli i opisuje kako je Leti preživela eksploziju za koju se mislilo da ju je ubila. Šo je otišao da je dokrajči, ali nakon saznanja da je ostala bez pamćenja, doveo ju je u svoju ekipu. Potpomognut od strane saveznika iz FBI, Brajan je oslobođen iz zatvora. U Londonu, Dominik se trka sa Leti. Posle toga, njih dvoje pričaju i Dominik joj vraća ogrlicu. Kada je ona otišla, Šo dolazi i nudi se da pusti Dominika i njegovu ekipu da odu bez posledica, ali Dominik odbija da ode bez Leti. Šo pokušava da preti Dominiku sa svojim pomoćnikom koji je držao Dominika na nišanu, Hobs je takođe nišanio u Šoa. Dominik je rekao “jeftino Vladino piskaralo”, ponavljajući ono kako ga je Šo nazvao ranije. Šo potom odlazi bez daljeg incidenta.

Tež je saznao da će sledeći Šoov napad biti na NATO vojnu bazu u Španiji. Šo i njegova ekipa su napali vojni konvoj koji je prenosio kompjuterski čip pomoću kojeg bi završio svoj uređaj. Dominik i njegova ekipa su se umešali i uništili konvoj, dok je za to vreme, Šo uz pomoć Leti uspeo da dođe do tenka i počeo sa uništavanjem vozila po auto-putu. Roman je uspeo da zabije svoj automobil ispod tenka koji je Brajan izbacio sa mosta i tako prevrnuo tenk. Leti je dok se tenk prevrtao ispala iz njega i Dominik je rizikovao svoj život da je spasi da ne padne sa mosta direktno u smrt. Nakon svega, Šo i njegovi ljudi su uhvaćeni, ali je on otkrio da je kidnapovao Miu. Ekipa je primorana da pusti Šoa, a Rajli (za koju se otkrilo da radi za Šoa) odlazi sa njim; Leti odlučuje da ostane sa Dominikom. Šo i njegova ekipa se ukrcavaju na veliki avion koji je u pokretu na pisti, dok ga Dominik i njegova ekipa jure. Dominik, Leti, Brajan i Hobs uspevaju da se ukrcaju na avion; Brajan spasava Miu i oni beže uz pomoć automobila koji je bio na avionu. Avion pokušava da poleti, ali mu Han, Žizel, Roman, Tež, Brajan i Mia ne dozvoljavaju, jer su zakačili sajlama svoje automobile za krila i trup aviona. Žizel je žrtvovala svoj život da spase Hana. Leti je ubila Rajli i ona i Hobs su skočili sa aviona u jedan od automobila, ali Dominik juri Šoa koji i dalje ima kompjuterske čipove. Šo biva izbačen iz aviona kada se on srušio; Dominik koji je uzeo jedan od preostalih vozila je probio kokpit aviona i uspeo da pobegne iz plamena i ponovo se sastane sa svojom ekipom, daje Hobsu čipove i obezbeđuje njihovu amnestiju.

Nakon svega što se izdogađalo, Dominik i njegov tim se vraćaju u Sjedinjene Američke Države. Hobs i Elena dolaze kod Dominika kući da potvrde da su oni slobodni. Han se i dalje oporavlja od Žizeline smrti i donosi odluku da se vrati u Tokio, jer je to bio njegov i Žizelin plan da se tamo odsele. Pre nego što su Hobs i Elena otišli, Dominik govori Eleni da ne mora da ide, ali ona odgovara da je ovo njegova porodica, a da je policijski odred njena, tako prihvatajući da je Dominik izabrao Leti, a ne nju. Kada se Dominikova ekipa okupila da ruča, Dominik je pitao Leti da li joj ovo okupljanje izgleda poznato; ona odgovara da ne, ali da se oseća kao da je kod kuće.

U Tokiju, gde Hana juri policija, njega udara automobil koji izaziva nesreću u kojoj se Hanov automobil prevrće; automobil je eksplodirao i Han umire. Vozač drugog automobila, odlazeći zove Dominika, i ostavlja mu poruku: “Ti me ne poznaješ. Upoznaćeš me.”

Paklene ulice 7 (2015) uredi

Glavni članak: Paklene ulice 7

Posle pobede nad Ovenom Šoom (Luk Evans) i njegovom ekipom sa kojom su osigurali svoju amnestiju, Dominik Toreto (Vin Dizel), Brajan O'Koner (Pol Voker) i ostatak ekipe se vratio u Sjedinjene Američke Države gde su nastavili da žive svoje uobičajene živote. Dominik pokušava da pomogne Leti (Mišel Rodrigez) da povrati pamćenje, dok se Brajan privikava na ulogu oca. U međuvremenu, Ovenov stariji brat, Dekard Šo (Džejson Stejtam), provaljuje u osiguranu bolnicu u kojoj je njegov mlađi brat Oven u komi i zaklinje se da će osvetiti svog brata.

Šo provaljuje u kancelariju Luka Hobsa (Dvejn Džonson), agenta Američke diplomatske bezbedonosne službe da bi došao do podataka koji je tim umalo ubio njegovog brata. Posle otkrivanja svog identiteta, Šo se fizički obračunava sa Hobsom i uspeva da pobegne, pošto aktivira bombu koja raznosi celu kancelariju i šalje Hobsa i njegovu partnerku Elenu Neves (Elza Pataki) kroz prozor, na krov automobila. Elena hitno odvodi teško povređenog Hobsa u bolnicu. U međuvremenu, Dominik saznaje da je njegova sestra Mia (Džordana Bruster) ponovo trudna i ubeđuje je da to kaže Brajanu, uprkos njenim prigovorima. Međutim, paket u kome je bila bomba, poslat iz Tokia eksplodira i uništava kuću Dominika Toreta samo nekoliko trenutaka posle ubistva Hana u Tokiu koje je počinio Dekard Šo. Dominik kasnije posećuje Hobsa u bolnici, gde saznaje da je Šo proterani atentator specijalnih snaga koji traži osvetu za svog brata. Dominik potom putuje u Tokio da preuzme telo svog prijatelja Hana (Sung Kang), gde upoznaje Šona Bozvela (Lukas Blek), Hanovog prijatelja, koji mu daje Hanove lične stvari koje je našao na mestu sudara i među njima se nalazila ogrlica sa krstom koju je Dominik pokušavao da pronađe za Leti.

Na Hanovoj sahrani u Los Anđelesu, koju nadgledaju članovi ekipe, Roman Pirs (Tajris Gibson) i Tež Parker (Kris "Ludakris" Bridžis), Roman se zaklinje da ne želi da ide više na sahrane, a Brajan mu napominje da postoji samo još jedna sahrana od važnosti – Šoova. Iznenada, Dominik uočava automobil iz kojih ih neko posmatra i kreće u momentalnu poteru za tim automobilom, koji je vozio Šo. Posle čeonog sudara u igri kukavice, obojica se pripremaju za fizički obračun, ali Šo uspeva da umakne kada je stigao tim specijalaca, predvođen Frenkom Petijem (Kurt Rasel), koji se predstavio kao "Gospodin Niko". Peti obaveštava Dominika da će mu pomoći da zaustavi Šoa, ako mu pomogne da spreči plaćenika Džakandea (Džimon Hansu) da se domogne Božijeg Oka, kompjuterskog programa koji može da koristi sve digitalne uređaje da prati određenu osobu i spasi njenog kreatora, hakera Remzija, od Džakandeovih ljudi. Dominik poziva Brajana, Leti, Romana i Teža da mu pomognu. Međutim, Brajan obećava Mii, da će se kada završe sa Šoom, potpuno posvetiti porodičnom životu. Da bi spasio Remzija, tim je morao da izbaci svoje automobile iz aviona na put negde u Kavkazima, presretne Džakandeov konvoj i spase Remzija i tada su saznali da je Remzi (Natali Emanuel) ustvari mlada devojka Megan. Potom su se uputili u Abu Dabi, gde je milijarder kupio hard disk od Remzinog prijatelja, na kome se nalazilo Božije Oko. Tim provaljuje u njegovo potkrovlje u kom se nalazio sef sa Lykan Hypersport-om u kome se nalazio hard disk, koji su uspešno vratili u svoj posed. U oba navrata, tim je jurio Šo, koji je uspeo da se sukobi sa Dominikom i tim je jedva uspeo da pobegne.

Sa Božijim Okom, tim je uspeo da prati i pronađe Šoa, koji ih je čekao u jednoj fabrici. Dominik, Brajan, Peti i njegova jedinica specijalaca je pokušala da uhvati Šoa, ali su upali u zasedu Džakandea i njegovih ljudi, koji su sklopili savez sa Šoom. Petijevi ljudi su ubijeni, sam Peti je ranjen, ali uspeva da pobegne sa Dominikom i Brajanom, dok je Džakande uspeo da se domogne Božijeg Oka. Na putu van zemlje, Peti upozorava Dominika i Brajana da će Džakande iskoristiti Božije Oko da pronađe i uhvati Remzi. Na kraju razgovora oni odlaze ostavljajući Petija da sačeka helikopter koji je polako pristizao da ga spasi. Nemajući drugog izbora, tim odlučuje da se vrati u Los Anđeles, gde će se boriti sa Šoom, Džakandeom i njegovim ljudima na domaćem terenu. Dominik je isplanirao da se suoči sa Šoom sam, dok se Brajan sa ostatkom ekipe pripremao za borbu sa Džakandeom u kojoj bi uspeli da vrate kontrolu nad Božijim Okom. U isto vreme, Mia otkriva Brajanu da je ponovo trudna i da će dobiti devojčicu.

Dok Džakande juri Brajana i ostatak ekipe sa helikopterom i bespilotnom letelicom, koristeći Božije Oko da prati Remzi, tim koristi Remzi da hakuje u Božije Oko i ubaci virus. Hobs, koji je video da je tim u nevolji, odlazi iz bolnice i uništava bespilotnu letelicu pomoću kola Hitne pomoći. Kada je Brajan uspeo ručno da preusmeri signal programa, Remzi je uspešno izvršila hakovanje, povratila kontolu nad Božijim Okom i ugasila ga. U međuvremenu, Dominik Toreto i Dekard Šo su u fizičkom obračunu na parkingu garaže, sve dok Džakande ne uspeva da se umeša i napadne ih obojicu. Pre nego što je Šo uhapšen i predan vlastima, deo garaže se urušava na njega. Dominik se potom bori sa Džakandeom i uspeva da lansira svoj automobil u kome se nalazio, na helikopter koji je za dlaku promašio, ali bio dovoljno blizu da baci torbu punu granata unutar helikoptera. Dominikov automobil zatim pada i on je teže povređen. Hobs puca u torbu sa granatama sa zemlje, pogađa i uništava helikopter u kome se nalazio Džakande. Dominik je bio u nesvesti i tim se plašio da je možda mrtav. Dok je Leti držala Dominikovo telo na svojim rukama, otkriva da joj se pamćenje vratilo i da se seća njihovog venčanja, za koje niko nije znao. Ubrzo nakon toga, Dominik dolazi k sebi, govoreći: "Bilo je vreme".

Kasnije, Šo je priveden od strane Hobsa i zatvoren u tajni, dobro obezbeđeni zatvor CIA. U međuvremenu, na plaži, Brajan i Mia se igraju sa svojim sinom Džekom, dok ih Dominik, Leti, Roman, Tež i Remzi posmatraju, diveći se njihovoj sreći priznaju da će Brajanu biti bolje sada kada je sa porodicom. Dominik tiho odlazi, a Brajan ga sustiže kod stop znaka. Dominik se priseća svega šta je proživeo sa Brajanom, njih dvojica kreću zajedno automobilima, sve do raskrsnice na kojoj se Brajan odvaja od glavnog puta i odlazi u daljinu.

Paklene ulice 8 (2017) uredi

Glavni članak: Paklene ulice 8

Predsednica Universal Studios-a Dona Lengli je 2014. navela da će najverovatnije biti snimljeno ukupno 10 filmova.

9. aprila 2015, producent Nil H. Moric izjavio je za The Hollywood Reporter da će stvaraoci ove franšize održati sastanak 2 nedelje nakon svetske premijere da bi diskutovali o sledećem nastavku. Ni reditelj, ni pisac nisu određeni za osmi film. Moric je rekao:"[Priča] će morati da bude što primamljivija za sve nas [...] Film mora da bude dobar kao ili bolji [od filma Paklene ulice 7]."[2]

U martu 2015, Vin Dizel je naveo u emisiji Jimmy Kimmel Live! da je film Paklene ulice 7 početak nove trilogije i da će se radnja filma Paklene ulice 8 odvijati u Njujorku[3][4][5] i rekao: "Pa, ja sam pokušavao da zadržim objavljivanje osmog filma kao tajnu. Pol je uvek govorio da je osmi film zagarantovan. I na neki način, kada tvoj brat garantuje nešto, ti osećaš potrebu da se to i ostvari." Dizel je dodao i: "Tako da ako je suđeno, Paklene ulice 8 će se dogoditi, a vi ćete biti obavešteni. Sedmi film je bio za Pola, a osmi će biti od Pola." [6]

Na Universal CinemaCon 2015 u Las Vegasu, objavljen je da će premijera filma Paklene ulice 8 biti 14. aprila 2017.[7]

Universal Pictures nije otkrio da li će se Pol Vokerova braća, Kodi i Kejleb, Mišel Rodrigez, Dvejn Džonson, Džordana Bruster, Tajris Gibson, Kris "Ludakris" Bridžis, Kurt Rasel, Natali Emanuel, Lukas Blek ili Elza Pataki pridružiti Vinu Dizelu u osmom filmu,[8] iako je Dvejn Džonson potvrdio da će se pojaviti u osmom nastavku.[9] Džejson Stejtam je potvrdio da će se vratiti u osmom nastavku ove franšize.[10] Zanimljivost je i ta da je deo ekipe bio i Wu Yi Fan, poznatiji kao Kris, bivši član južnokorejsko-kineske grupe EXO, danas kineski glumac.

27. maja 2015. Vin Dizel je otrio novi logo za Paklene ulice 8.[11]

Budućnost uredi

Dvejn Džonson je pokazao interesovanje za buduće filmove u ovoj franšizi i naveo da postoje planovi za zasebni film (spin-off) sa njegovim likom Hobsom, ali taj film neće biti snimljen, niti objavljen sve dok se ne objavi sedmi film.[12]

Kris "Ludakris" Bridžis je pokazao interesovanje za zasebni film (spin-off) sa Tajrisom Gibsonom, u kom bi oni reprizirali svoje likove Teža Parkera i Romana Pirsa.[13]

Helen Miren je pokazala interesovanje za pojavljivanje u osmom delu.[14] U aprilu 2015, Džordana Bruster je izjavila da bi bila zainteresovana za nastavak, samo ukoliko bi fanovi to želeli.[15] Natali Emanuel će reprizirati svoju ulogu Megan Remzi barem još u 2 naredna filma. Postoji mogućnost da će Eva Mendez reprizirati svoju ulogu agenta Carinske uprave Monike Fuentes.[16]

Kratkometražni filmovi uredi

Turbo-Punjenje Uvod (2003) uredi

Glavni članak: Turbo-Punjenje Uvod

Brajan O'Koner (Pol Voker) pakuje kofere i napušta Los Anđeles, pre nego što je policija Los Anđelesa dobila šansu da ga uhapsi zbog pomoći Dominiku Toretu (Vin Dizel) da pobegne. FBI je pokrenuo nacionalnu poteru za njim, a Brajan je putovao širom Arizone, Novog Meksika i Teksasa, pobeđujući u svakoj uličnoj trci u kojoj je učestvovao, sa svojim crvenim Micubišijem 3000GT. Međutim, on biva primoran da ostavi svoj auto ispred motela u Dalasu kada ga je policija primetila. Kada su mu uzeli auto, on je uspeo da dobije prevoz od nepoznate žene, koja nije znala ko je on zapravo. Ostavila ga je kod mesta gde se prodaju polovni automobili i on je tada shvatio da je ona znala da je on tražen. Tamo, on kupuje zeleni Nisan Skajlajn GT-R R34. Kasnije, kada je sakupio novac od uličnih trka, modifikuje svoj auto, kupuje nove felne i farba ga u sivo, sa plavim munja vinilima na stranama automobila, pre nego što je otišao na istok i tamo pobeđivao. Nakon dolaska u Atlantu, Džordžija, Brajan je krenuo ka Majamiju, Florida, gde je video Slep Džekovu Tojotu Supru i Orindž Džulijusovu Mazdu RX-7 (obojica likovi iz filma Paklene ulice 2) pre nego što se na ekranu pojavilo "Nastaviće se...".

Odmetnici (2009) uredi

Glavni članak: Odmetnici (film)

Leo Tego (Tego Kalderon) je u zatvoru Dominikanske Republike, priča o tome kako korporacije zaustavljaju proizvodnju električnih automobila i počinju rat za naftu. U međuvremenu, na ulicama Riko Santos (Don Omar) ćaska sa starijim čovekom, jer ne može da nađe dovoljno goriva. Han Seul-O (Sung Kang) stiže i Kara Mirta (Mirta Mišel) i Malo (Valentino Morales) ga odvoze sa aerodroma. Odvoze ga u Santosovu kuću, gde se njegova tetka Rubia (Adria Karasko) bori sa sve većim cenama benzina, a Dominik radi na svom automobilu. Tim zatim uživa u ručku dobrodošlice sa porodicom. Posle oslobađanja Lea iz zatvora, uputili su se u klub, gde su Han i Kara flertovali, Dominik se sastaje sa lokalnim političarem Elvisom (Huan Fernandez), koji ih obaveštava da postoji šansa da se otme pošiljka benzina. Posle opuštanja u klubu nakon razgovora, Dominik je iznenađen dolaskom Leti (Mišel Rodrigez), koja ga je pratila od Meksika. Njih dvoje se zajedno odvoze na plažu, gde "osvežavaju svoju vezu".

Hronologija uredi

Iako su snimljeni i objavljeni po drugačijem rasporedu, filmovi se u sledećem fiktivnom hronološkom redu odnose na zaplet događaja:

Stvarna hronologija Fiktivna hronologija Naslov Datum
1 1 Paklene ulice 22. jun 2001
2 2 Turbo-Punjenje Uvod 3. jun 2003
3 3 Paklene ulice 2 6. jun 2003
6 4 Odmetnici 28. jul 2009
5 5 Paklene ulice 4 3. april 2009
7 6 Paklene ulice 5 29. april 2011
8 7 Paklene ulice 6 24. maj 2013
4 8 Paklene ulice 3 16. jun 2006
9 9 Paklene ulice 7 3. april 2015
10 10 Paklene ulice 8 14. april 2017

Likovi uredi

Automobili uredi

Ekipa i ostali uredi

Ekipa/Detalji Film
Paklene ulice Paklene ulice 2.2 Paklene ulice 3 Paklene ulice 4 Paklene ulice 5 Paklene ulice 6 Paklene ulice 7 Paklene ulice 8
Režiser Rob Koen Džon Singlton Džastin Lin Džejms Von
Pisci Scenario:
Geri Skot Tompson , Erik Bergkvist, Dejvid Ajer
Bazirano na:
"Trkač Iks" od Kena Lija
Scenario:
Majkl Brent, Derek Has
Priča: Majkl Brent, Derek Has, Geri Skot Tompson
Napisao:
Kris Morgan
Bazirano na:
Likovi: Geri Skot Tompson
Snimatelj(i) Erison Kor Metju F. Lioneti Stiven f. Vindon Armir Mokri Stiven f. Vindon Stiven f. Vindon
Mark Spajser
Kompozitor BT Dejvid Arnold Brajan Tajler Lukas Vidal Brajan Tajler
Montažer(i) Piter Hones Brus Kenon
Dalas Puet
Keli Macumoto
Dalas Puet
Fred Raskin
Kristijan Vagner
Fred Raskin
Keli Macumoto
Fred Raskin
Kristijan Vagner
Kristijan Vagner
Keli Macumoto
Dilan Hajsmit
Greg D'Orija
Li Folsom-Bojd
Kristijan Vagner
Li Folsom-Bojd
Dilan Hajsmit
Kirk M. Mori
Kostimograf(i) Sanja Milković Hejs Sanja Milković Hejs
Krejšunika Roberto
Sanja Milković Hejs
Dizajner produkcije Voldemar Kalinovski Kit Brajan Brns Ajda Random Piter Venam Jan Rolfs Bil Brzeski
Trajanje 106 minuta 107 minuta 104 minuta 107 minuta 130 minuta 130 minuta
131 minuta (produžena verzija)
137 minuta
Lista indikatora
  • Tamno siva ćelija pokazuje da je informacija za film nedostupna.

Prihod uredi

Zarada uredi

Film Datum Zarada Rang zarade Budžet Reference
Severna Amerika Druge
teritorije
Širom
sveta
Ukupno
Severna Amerika
Ukupno
širom sveta
Paklene ulice 22. jun 2001 $144,533,925 $62,750,000 $207,283,925 #299 #573 $38,000,000 [17]
Paklene ulice 2 6. jun 2003 $127,154,901 $109,195,760 $236,350,661 #388 #476 $76,000,000 [18]
Paklene ulice 3 16. jun 2006 $62,514,415 $95,953,877 $158,468,292 #1,121 $85,000,000 [19][20]
Paklene ulice 4 3. april 2009 $155,064,265 $208,100,000 $363,164,265 #261 #240 $85,000,000 [21]
Paklene ulice 5 29. april 2011 $209,837,675 $416,300,000 $626,137,675 #137 #87 $125,000,000 [22]
Paklene ulice 6 24. maj 2013 $238,679,850 $550,000,000 $788,679,850 #101 #50 $160,000,000 [23]
Paklene ulice 7 3. april 2015 $331,068,495 $1,098,000,000 $1,429,068,495 #34 #4 $275,000,000 [24][25]
Paklene ulice 8 14. april 2017
Ukupno $1.268.853.526 $2.540.299.637 $3.809.153.163 13[26] 10 $844,000,000 [27]
Lista indikatora
  • Tamno siva ćelija pokazuje da je informacija za film nedostupna.

Kritički i javni odziv uredi

Film Rotten Tomatoes Metacritic CinemaScore
Paklene ulice 53% (146 kritika)[28] 58 (29 kritika)[29] B+[30]
Paklene ulice 2 36% (157 kritika)[31] 38 (35 kritika)[32] A-[30]
Paklene ulice 3 36% (111 kritika)[33] 46 (31 kritika)[34] A-[30]
Paklene ulice 4 27% (172 kritika)[35] 45 (27 kritika)[36] A-[30]
Paklene ulice 5 77% (191 kritika)[37] 67 (29 kritika)[38] A[30]
Paklene ulice 6 68% (184 kritika)[39] 61 (39 kritika)[40] A[30]
Paklene ulice 7 82% (198 kritike)[41] 67 (44 kritike)[42] A[30]
Paklene ulice 8
Prosečno 55% 55
Lista indikatora
  • Tamno siva ćelija pokazuje da je informacija za film nedostupna.

Prezentovanje robe uredi

Video igrice uredi

Serija filmova je izazvala pravljenje nekoliko trkačkih video igara za različite sisteme. Arkadna igra Paklene ulice (poznata i kao Divlja brzina u Japanu) je puštena u prodaju od strane kompanije Ro Trils, 2004.[43] 2006. godine, video igra Paklene ulice je bila puštena u prodaju za Plejstejšn 2 i Plejstejšn portabl. Nekoliko igara (Paklene ulice: Naslov automobila, Paklene ulice 4, Paklene ulice 5, Paklene ulice 6 i Paklene ulice: Adrenalin) je objavljeno za iOS i bile su dostupne u Ajtjuns Ap storu. Za uređaje sa Android sistemom postojala je zvanična verzija igre Paklene ulice 6: Igra. 2013. godine igra Paklene ulice: Obračun je objavljena za računar Windows, Xbox 360, PlayStation 3, Wii U i Nintendo 3DS. Razni automobili, lokacije i likovi iz franšize su se pojavili u igri na Fejsbuku, Grad automobila.

Igračke i modeli uredi

Kompanija Džoni Lajtning je pustila u prodaju livene igračke, replike pravih automobila koji su korišćeni u filmovima u različitim razmerama od 1/18 do 1/64.[44] RadioŠak je prodao ZipZap mikro verzije automobila kao automobile na daljinsko upravljanje 2002. godine.[45] 1/24 razmera plastičnog modela automobila je pravila kompanija Ertl. Kompanija Džoni Lajtning je pod JL Ful Trotl Brend-om pustila u prodaju modele automobila iz Paklenih ulica 3 u razmeri 1/64 i 1/24 originalnog modela. Ovi modeli su dizajnirani od strane Erika Černa, člana Kuće slavnih livenih igračaka. Grinlajt je takođe prodavao neke automobile iz novijih filmova, ali i nekoliko iz prethodnih.[46]

Povezani filmovi uredi

Iako zvanično nije deo frašize Paklene ulice, Sung Kang je tumačio ulogu Han Seul-O-a u filmu Više sreće sutra, režiranog od strane Džastina Lina, koji je takođe režirao Paklene ulice 3, Paklene ulice 4, Paklene ulice 5 i Paklene ulice 6. U filmu Paklene ulice 5, Žizel Jašar (Gal Gadot) pripisuje Hanovu konstantnu potrebu da radi nešto sa rukama, zato što je bivši pušač, je namerna interna šala, prema Linovom DVD komentaru. Kratki animirani film Tokio Mater je satira Paklenih ulica 3.

Vožnja u tematskom parku uredi

U maju 2015, objavljeno je da će Universal Studios Hollywood otkriti novu vožnju koja se bazira na franšizi Paklene ulice. Otvaranje je zakazano za 25. jun 2015.[47]

Reference uredi

  1. „The Fast and the Furious Movies at the Box Office”. Box Office Mojo. June 15, 2015. Arhivirano iz originala na datum 2013-06-27. Pristupljeno 15. VI 2015. 
  2. Rebecca Ford and Borys Kit (8. 04. 2015). „'Fast 8' Nowhere Near Starting Line”. The Hollywood Reporter. Pristupljeno 21. 04. 2015. 
  3. Vin Diesel says eighth Fast and Furious movie will be set in New York | The Verge
  4. Vejvoda, Jim (31. 3. 2015.). „VIN DIESEL SAYS THE FAST AND FURIOUS 8 IS SET IN NEW YORK”. IGN. [mrtav link]
  5. Vin Diesel Talks Furious 7
  6. http://comicbook.com/2015/04/13/vin-diesel-says-furious-7-was-for-paul-and-8-will-be-from-paul/
  7. Rebecca Ford (23. 04. 2015). „'Furious 8' Gets 2017 Release Date”. The Hollywood Reporter. (Prometheus Global Media). Pristupljeno 24. 04. 2015. 
  8. „Vin Diesel confirms Fast & Furious 8”. editorialinsider.com. Arhivirano iz originala na datum 2015-05-07. Pristupljeno 14. 05. 2015. 
  9. „Fast & Furious 8 Will Bring Back DwayneJohnson”. cinemablend.com. Pristupljeno 29. 05. 2015. 
  10. „Jason Statham Confirms He’ll Return for Furious 8”. Final Reel. Pristupljeno 25. 06. 2015. 
  11. Vin Diesel reveals new logo for the upcoming Fast and Furious 8. Arhivirano iz originala na datum 2015-09-07. Pristupljeno 2016-01-24. 
  12. Plumb, Ali (19 Mar 2013). „The Rock Talks Fast & Furious Spin-Off”. Empire Online. Bauer Consumer Media. Pristupljeno 1. 12. 2013. 
  13. „Ludacris Wants to Star in a ‘Fast and Furious’ Spinoff With Tyrese, But Needs Your Help”. ScreenCrush. 27. 3. 2015.. Pristupljeno 1. 4. 2015. 
  14. Here’s Why Helen Mirren Wants to Be in a Fast & Furious Movie - Time Magazine
  15. - US Weekly
  16. „- Screen Rant.”. Arhivirano iz originala na datum 2016-03-21. Pristupljeno 2016-01-24. 
  17. „The Fast and the Furious (2001)”. Box Office Mojo. IMDB. Pristupljeno 28. 9. 2013. 
  18. „2 Fast 2 Furious (2003)”. Box Office Mojo. IMDB. Pristupljeno 28. 9. 2013. 
  19. „The Fast and the Furious: Tokyo Drift (2006)”. Box Office Mojo. IMDB. Pristupljeno 28. 9. 2013. 
  20. „The Fast and the Furious: Tokyo Drift”. The Numbers. Nash Information Services, LLC. Pristupljeno 28. 9. 2013. 
  21. „Fast and Furious (2009)”. Box Office Mojo. IMDB. Pristupljeno 28. 9. 2013. 
  22. „Fast Five (2011)”. Box Office Mojo. IMDB. Pristupljeno 28. 9. 2013. 
  23. „Fast & Furious 6”. Box Office Mojo. IMDB. Pristupljeno 22. 10. 2013. 
  24. „Furious 7 (2015)”. Box Office Mojo. IMDB. Pristupljeno 2014-2015. 
  25. „Furious 7 (PG-13) at the Pro Box Office”. Pro Box Office. Arhivirano iz originala na datum 2015-04-26. Pristupljeno 22. 04. 2015. 
  26. „BoxOfficeMojo Movie Franchises”. Pristupljeno 12. 04. 2015. 
  27. „The Fast and the Furious Movies at the Box Office”. Box Office Mojo. Arhivirano iz originala na datum 2013-06-27. Pristupljeno 15. 07. 2014. 
  28. „The Fast and the Furious”. Rotten Tomatoes. Flixster. Pristupljeno 4. 8. 2013. 
  29. „The Fast and the Furious (2001)”. Metacritic. CBS Interactive. Pristupljeno 15. 8. 2012. 
  30. 30,0 30,1 30,2 30,3 30,4 30,5 30,6 „CinemaScore”. cinemascore.com. Pristupljeno 8. 3. 2015. 
  31. „2 Fast 2 Furious”. Rotten Tomatoes. Flixster. Pristupljeno 4. 8. 2013. 
  32. „2 Fast 2 Furious (2003)”. Metacritic. CBS Interactive. Pristupljeno 15. 8. 2012. 
  33. „The Fast and the Furious: Tokyo Drift”. Rotten Tomatoes. Flixster. Pristupljeno 28. 9. 2013. 
  34. „The Fast and the Furious: Tokyo Drift (2006)”. Metacritic. CBS Interactive. Pristupljeno 15. 8. 2012. 
  35. „Fast & Furious”. Rotten Tomatoes. Flixster. Pristupljeno 5. 9. 2012. 
  36. „Fast & Furious (2009)”. Metacritic. CBS Interactive. Pristupljeno 15. 8. 2012. 
  37. „Fast Five”. Rotten Tomatoes. Flixster. Pristupljeno 28. 9. 2013. 
  38. „Fast Five (2011)”. Metacritic. CBS Interactive. Pristupljeno 15. 8. 2012. 
  39. „Fast & Furious 6”. Rotten Tomatoes. Flixster. Pristupljeno 28. 9. 2013. 
  40. „Fast & Furious 6 (2013)”. Metacritic. CBS Interactive. Pristupljeno 4. 8. 2013. 
  41. „Furious 7”. Rotten Tomatoes. Flixster. Pristupljeno 8. 04. 2015. 
  42. „Furious 7 (2015)”. Metacritic. CBS Interactive. Pristupljeno 8. 04. 2015. 
  43. „Archive copy”. Arhivirano iz originala na datum 2005-04-23. Pristupljeno 2016-01-24. 
  44. „Archive copy”. Arhivirano iz originala na datum 2004-10-11. Pristupljeno 2016-01-24. 
  45. „Mods - RadioShack ZipZaps - These Zaps Zip From Radio Shack”. Micro RC Cars. 25. 11. 2002.. Arhivirano iz originala na datum 2012-03-16. Pristupljeno 1. 12. 2013. 
  46. „Archive copy”. Arhivirano iz originala na datum 2004-11-02. Pristupljeno 2016-01-24. 
  47. „- Fast & Furious – Supercharged.”. Arhivirano iz originala na datum 2015-05-02. Pristupljeno 2016-01-24. 

Spoljašnje veze uredi