The Fast and the Furious (film, 2001)

(Preusmjereno sa stranice Brzi i žestoki (2001))

The Fast and the Furious (sh. Brzi i bijesni) je američko-njemački akcioni film snimljen 2001. godine u režiji Roba Cohena, poznat po tome što je potakao snimanje istoimene serije filmova, odnosno jedne od najuspješnijih hollywoodskih medijskih franšiza u 21. vijeku.

The Fast and the Furious
kino/poster
RežijaRob Cohen
ProducentNeal H. Moritz
Scenario
sinopsis: Gary Scott Thompson
Uloge
MuzikaBT
FotografijaEricson Core
MontažaPeter Honess
Studio
DistribucijaUniversal Pictures
Datum(i) premijere
22. 6. 2001 (2001-06-22)
Trajanje106 min.[1]
Zemlja Sjedinjene Države
 Njemačka[2]
Jezikengleski
Budžet38 mil. $[1]
Bruto prihod207,2 mil. $[1]
Kronologija
Prethodi: Sl(ij)edi:
Turbo-Charged Prelude/2 Fast 2 Furious (2003)

Originalno inspiriran novinskim člankom o ilegalnim automobilskim uličnim utrkama, odnosno zamišljen kao svojevrsni neslužlbeni remake akcionog filma Point Break iz 1991. godine, radnjom je smješten u milje losanđeleskih automobilskih entuzijasta koji svoj životni stil nastoje financirati sitnim kriminalom. Protagonist, koga tumači Paul Walker, je policajac Brian O'Connor koji se pod lažnim identitetom nastoji ubaciti u bandu koju vodi bivši zatvorenik Dominic Torreto, čiji lik tumači Vin Diesel ali koji se tokom istrage sa svojom metom sprijatelji, odnosno zaljubi u Torretovu sestru Miju (čiji lik tumači Jordana Brewster).

Dok kod kritičara nije izazvao mlake ili podijeljene reakcije, publika je u SAD i ostatku svijeta bila oduševljena, a što se dijelom tumačilo spektakularnim akcionim scenama, ali i izvrsnim ulogama Walkera i Diesela koji su se nametnuli kao velike zvijezde. Već dvije godine kasnije je snimljen nastavak pod naslovom 2 Fast 2 Furious.

U Hrvatskoj je prikazan pod naslovom Brzi i žestoki, a u Srbiji pod naslovom Paklene ulice.

Radnja uredi

Film je slabo zasnovan na članku iz magazina, pod nazivom "Trkač Iks", o uličnim ekipama koji voze japanske automobile kasno u noć. Elitni ulični trkač i bivši zatvorenik Dominik Toreto (Vin Dizel) i njegova ekipa: Džesi (Čed Lindberg), Lion (Džoni Strong), Vins (Met Šulce) i Leti Ortiz (Mišel Rodrigez) su pod sumnjom da kradu veoma skupu elektronsku opremu. Brajan O'Koner (Pol Voker) je policajac na tajnom zadatku koji pokušava da sazna ko tačno krade opremu. Radi za FBI agenta Bilkinsa (Tom Beri) i policajca iz Los Anđelesa Tanera (Ted Levin).

Zaljubljuje se u Dominikovu mlađu sestru, Miu Toreto (Džordana Bruster). Brajan joj kasnije priznaje da je policajac na tajnom zadatku i ubeđuje je da pođe sa njim i spasi njenog brata i njegove prijatelje od vozača kamiona, koji su se sada naoružali da bi se borili protiv pljačkaša. Pratio je Dominikovu lokaciju pomoću signala sa mobilnog telefona i oni su stigli na početak pljačke i pronašli Leti, teško povređenu u saobraćajnoj nesreći. Vins je bio kritično ranjen, sa razderanom rukom i upucan od strane vozača kamiona. Brajan i Mia su zajedno sa Dominikom, Lionom i Leti pokušavali da spasu Vinsa. Brajan je zatim doneo tešku odluku da otkrije svoj pravi identitet ekipi da bi pozvao medicinsku pomoć. Ovo otkriće je razbesnelo Dominika, ali je on uspeo da se suzdrži i na kraju beži zajedno sa Lionom, Leti i Miom, kada je stigla medicinska pomoć.

Brajan je pratio Dominika do njegove kuće držeći ga na nišanu da ne pobegne. Džesi je stigao malo posle toga, izvinjavajući se zbog svojih postupaka na "Ratovima Trka" i moli za Dominikovu pomoć zbog Džonija Trana (Rik Jun) kome nije predao svoj automobil. Nekoliko trenutaka kasnije, Tran i njegov rođak Lens Nujen (Redži Li) su se pojavili na motorima pucajući na Džesija, Dominika i Brajana. Džesi je ubijen u toj pucnjavi. Brajan i Dominik ih jure, a Dominik vozi auto svog pokojnog oca, modifikovani Dodž Čardžer iz 1970. Dominik je odgurao Lensov motor sa puta u pritom da teško povredio, dok je Brajan upucao Trana. Posle toga, Brajan i Dominik su organizovali trku, u kojoj su jedva izbegli voz koji je prolazio. Dominik se sudario sa kamionom i pritom povredio, njegov auto se 2 puta prevrnuo i više nije bio u voznom stanju. Umesto da ga uhapsi, Brajan je dao ključeve svoje Tojote Supre Dominiku uz rečenicu "Dugujem ti desetosekundni auto" i pustio ga da pobegne. Posle odjavne špice, vidi se Dominik koji vozi Ševrolet Ševel SS iz 1970 kroz Donju Kaliforniju, Meksiko.

Glavne uloge uredi

  • Paul Walker - Brian O'Conner; losangeleski policajski detektiv na tajnom zadatku rješavanja krađe kamiona s vrijednom opremom. tijekom istrage upoznaje se sa svijetom ilegalnih automobilskih utrka i s ekipom Dominica "Doma " Torreta. Među njima upoznaje i Domovu sestru Miu u koju se zaljubljuje. Družeći se s Domovom "bandom" postaje mu sve teže obavljati svoj posao, te naposljetku pomogne Domu izbjeći uhićenje, a i sam napušta Los Angeles kako mu se ne bi dogodilo isto.
  • Vin Diesel - Dominic Toretto; vrhunski vozač automobila, automehaničar i bivši zatvorenik koji vodi bandu kradljivaca elektronske opreme. Brat je Mije Torreto i bivši ljubavnik Leticije Ortiz.
  • Michelle Rodriguez - Leticia "Letty" Ortiz; vješta vozačica automobila, bivša Domova djevojka i članica bande kradljivaca.
  • Jordana Brewster - Mia Toretto; Domova sestra u koju se zaljubljuje Brian O'Conner. Mia ne podržava bratove ilegalne poslove, ne sudjeluje u radu bande, ali je upoznata s njihovim djelovanjem.
  • Matt Schulze - Vince, Domov prijatelj iz djetinjstva koji se protivi ulasku Briana u družinu, osobito zbog toga što on više zanima Miu od njega.
  • Rick Yune - Johnny Tran
  • Chad Lindberg - Jesse; vozač automobila i organizator. Boluje od ADHD-a, no veoma je inteligentan i vrhunski je informatičar.
  • Ja Rule - Edwin

Izvori uredi

  1. 1,0 1,1 1,2 „The Fast and the Furious (2001)”. 
  2. „The Fast and the Furious”. British Film Institute. London. Arhivirano iz originala na datum 2011-08-20. Pristupljeno 30. IX 2012. 

Vanjske veze uredi