Bruno od Querfurta

Sveti Bruno od Querfurta (cca. 974 – 14. februar 1009), također poznat i kao Brun (njemački: Brun von Querfurt) ili Bonifacije,[1] bio je misionarski biskup kojemu je odrubljena glava na granici Kijevske Rusije i Litve prilikom pokušaja da proširi kršćanstvo u Istočnoj Evropi. Zbog toga se slavi kao mučenik i uživa titulu Drugi apostol Prusima (Stari Prusi).

Sveti Bruno od Querfurta

Srednjovjekovna freska koja prikazuje smrt sv. Brune
Biskup i mučenik; Drugi apostol Prusima
Rođen/a c. 974, Querfurt, Saksonija-Anhalt
Umro/la 14. februar 1009
Štuje se u Rimokatolička crkva, pravoslavna crkva
Kalendar svetaca 15. oktobar

Život uredi

Rodio se u plemićkoj porodici u Querfurtu (današnja Saksonija-Anhalt), a prema glasinama je bio u dalekom srodstvu sa rimsko-njemačkim carem Otonom III. U dobi od šest godina je poslan u Magdeburg da se obrazuje kod tamošnjeg nadbiskupa. Kao 15-godišnjak je došao na Otonov carski dvor i tamo sreo praškog biskupa Adalberta, koji je godinu dana kasnije poginuo prilikom prvog pokušaja pokrštavanja Prusa. Bruno se nakon toga zaredio. Godine 1003. ga je papa Silvestar II imenovao čelnikom misije koja je trebala pokrstiti pagansko stanovništvo Istočne Evrope. Te je planove, međutim, spriječio sukob njemačkog cara Heinricha II Svetog i poljskog kneza Boleslava I. Bruno je umjesto toga otišao u Mađarsku, koja je bila relativno nedavno pokrštena te u Banatu pokušao tamošnjeg vazalnog vladara Ahtuma potaći da prihvati jurisdikciju pape umjesto carigradskog patrijarha. Ti pokušaji nisu urodili plodom, ali je Bruno tokom svoje misije napisao biografiju Adalberta Praškog.

Bruno je putom otišao u Kijevsku Rusiju, odakle je krenuo u pokrštavanje nomadskih Pečenjega, koji su sa istoka ugrožavali rusku državu. Potom je zajedno sa osamnaest sljedbenika krenuo na zapad, u Poljsku, odakle je nastojao pokrstiti Pruse i druga baltička plemena. Uspio je pokrstiti Netimera, "kralja Litvanaca", ali ga je 1009. dao pogubiti Netimerov brat Zebeden. Brunini sljedbenici su povješani.

Nešto kasnije je njihova tijela preuzeo Boleslav I i sahranio ih u gradu za koji se smatra da je današnji Przemyśl. Ubrzo nakon vijesti o smrti, Bruno je kanoniziran.

Literatura uredi

Izvori uredi

  1. Nihil Obstat (November 1, 1908). „St. Bruno of Querfurt”. The Catholic Encyclopedia, Volume III. Published 1908. New York: Robert Appleton Company.. Pristupljeno 8. V 2008.