Broj Jedan (Star Trek)

Broj Jedan (originalno Number One) je u originalnoj pilot-epizodi naučno-fantastične TV-serije Star Trek pod nazivom "The Cage" bio naziv na neimenovani lik intelektualne prve oficirke koja je služila pod kapetanom Christopherom Pikeom. Broj Jedan u anglosaksonskoj pomorskoj terminologiji označava prvog brodskog časnika, odnosno drugog časnika po hijerarhiji, iza kapetana. Za vrijeme epizode "The Cage," Broj Jedan vanzemaljcima koji su je zatočili dokazuje da su ljudi spremniji umrijeti neo biti robovi.

Njen lik je tumačila Majel Barrett, koja će kasnije tumačiti bolničarku Christine Chapel u originalnom Star Treku i Lwaxanu Troi u Star Trek: The Next Generation. Barrett je na špici navedena pod djevojačkim imenom M. Leigh Hudec.

Veliki broj žena među posadom zvjezdanog broda je bio jedan od razloga zašto je NBC odbio originalni pulot Star Treka, nazvavši ga "previše misaonim". NBC-jeve glavešine su smatrale da će vanzemaljca Spocka i Broj Jedan publika odbiti, prema Roddenberryju i Stephenu Whitfieldu,[1] iako je i Gene Roddenberry priznao da su tadašnje žene odbile njen lik. S obzirom da je NBC pristao snimiti drugi pilot, Roddenberry je napravio kompromis eliminiravši Broj Jedan, ali je zato elemente njenog lika — posebno hladni nastup i inzistiranje na logici — utopio u lik Spocka tokom redovne serije.

Lik Broj Jedan se kasnije pojavio u stripovima i romanima koji ne predstavljaju dio kanona Star Treka.

Izvori uredi

Vanjske veze uredi