Broj Osam (Battlestar Galactica)

(Preusmjereno sa stranice Broj 8 (Battlestar Galactica))

Broj Osam (engl. Number Eight) je izmišljeni lik humanoidne Sajlonke koji predstavlja jedan od glavnih likova nove verzije TV-serije Battlestar Galactica, a koji je tumačila Grace Park. U seriji se pojavljuju brojne kopije, a među njima se najviše ističu dvije koje su preuzele identitet kolonijalnog oficira, poručnice Sharon Valerii; prva nadimak Booomer, a druga, kako bi je razlikovali, dobija nadimak Athena.

Broj Osam (Battlestar Galactica)
lik iz Battlestar Galactica
Prvo pojavljivanjeMiniserija
Zadnje pojavljivanjeBattlestar Galactica: The Plan
Tumač/ica ulogeGrace Park
Informacije
AliasiBoomer, Athena
Vrstahumanoidna Sajlonka
Rodžena
TitulaPoručnik
Rođenje
Smrt

Fiktivne biografije uredi

Sharon "Boomer" Valerii uredi

Poručnica Sharon Boomer Valerii, koja je službeno rodom sa Troya, rudarske kolonije planete Aerilon. Roditelji - Katherine i Abraham Valerii - su joj u najranijem djetinjstvu poginuli. Potom se priključila Kolonijalnoj floti i napredovala do čina poručnica.

Na samom početku serije je "Boomer" pilot Raptora smještenog na svemirskoj krstarici Galactica. Tamo održava tajnu vezu sa vođom palube Galen Tyrolom, koja je po pravilima službe, s obzirom na razliku u činovima, zabranjena. Zbog toga je predmetom ljubomore Cally Henderson, koja je zaljubljena u Tyrol. Za vrijeme sajlonskog napada "Boomer" i Karl Agathon sa svojim Raptorom završe na Caprici, odakle će "Boomer" evakuirati grupu civila uključujući Gaiusa Baltara, a Agathona ostaviti.

"Boomer" je, iako to ne zna, sajlonski agent spavač zadužen za izvođenje sabotaža na Galactici. Nesvjesna svoje prave prirode, ali sumnjičava prema svom neobjašnjivom ponašanju (koje Tyrol nastoji sakriti od njenih pretpostavljenih), zapada u izuzetno loše raspoloženje, ali nastavlja obavljati svoje dužnosti. Prilikom tajnog prepada na sajlonski bazni brod se suoči sa nekoliko hiljada kopija samih sebe te konačno shvati da je Sajlonka. Njena rastrojenost eksalira u trenutku kada iznenada teško rani komandanta Adamu. Prilikom sprovođenja u pritvor je bijesna Cally ubije.

"Boomer" je neposredno nakon toga "učitana" u sajlonskom Brodu uskrsnuća. Potom je šalju na Capricu kako bi se priključila Caprici Šest te se uz njenu pomoć lakše prilagodila novom, sajlonskom svijetu. "Boomer", međutim, ne može posve otresti naklonosti prema ljudima, te pomaže izbjeglom Samuelu Andersu.

Kada nastane spor među samim Sajloncima, "Boomer" je, kao i većina drugih Osmica, ispočetka na strani pobunjenika, ali je potom vještom manipulacijom na svoju stranu dovuče John Cavil koji sa njom također započinje i ljubavnu vezu. "Boomer" poslije na prevaru dodazi na Galacticu kako bi, izdajući se za "Athenu", otela njenu kćer Heru Agathon. Na kraju ipak odlučuje da je dijete vrati majci, ali joj "Athena" ne može oprostiti te je ubije.

Sharon "Athena" Agathon uredi

Druga važna kopija Modela Osam se pojavljuje tokom prve sezone na Caprici pod sajlonskom okupacijom. Ona preuzima identitet Sharon "Boomer" Valerii kako bi se priključila Karlu Agathonu, koji se krije od Sajlonaca. Njen zadatak je izvesti eksperiment čiji je cilj ispitati mogućnost stvaranja ljudsko-sajlonskog hibrida. Nova kopija uspije zavesti Agathona, ali se pri tome i sama u njega zaljubi, te mu prizna svoj stvarni identitet i na kraju pomogne da on i Kara "Starbuck" Thrace, koja je u međuvremenu došla na Capricu, vrate na Galacticu.

Novi Model Osam je ispočetka stavljena u pritvor, te je, nakon što se floti priključi svemirska krstarica Pegasus, po zapovijedi admiralice Cain namjeravaju izložiti istom strahovitom mučenju kome je bila izložena Gina Inviere. Galen Tyrol i Karl Agathon to odluče spriječiti, te su zbog toga osuđeni na smrt (a što bude ukinuto nakon smrti Helene Cain). Novi Model Osam s vremenom stekne povjerenje ne samo Agathona, nego i komandanta Adame koji je uvede u Flotu te dobija nadimak "Athena" kako bi se razlikovala od "Boomer".

"Athena" zatrudni i dobija dijete po imenu Hera. Predsjednica Laura Roslin, međutim, daje zapovijed dr. Cottleu da laže kako je dijete rođeno mrtvo. Beba tokom okupacije Nove Caprice završi u sajlonskim rukama, te je poslije "Athena" spremna na ekstremne mjere kako bi ga vratila. Pred kraj serije "Boomer" krade Heru sa Galacticu; iako je poslije dobrovoljno vrati, "Athena" joj ne može oprostiti, te je ubije.

"Athena" i Agathon na samom kraju seriju započinju novi život za Zemlji. U epilogu se ispostavlja da je Hera u stvari mitohondrijska Eva, a što znači da od "Athene" potiče moderno čovječanstvo.

Vanjske veze uredi