Broj Šest (Battlestar Galactica)

(Preusmjereno sa stranice Broj 6 (Battlestar Galactica))


Broj Šest (engl. Number Six) je izmišljeni lik humanoidne Sajlonke koji predstavlja jedan od glavnih likova u novoj verziji TV-serije Battlestar Galactica, a koji je tumačila Tricia Helfer.

Broj Šest (Battlestar Galactica)
lik iz Battlestar Galactica
Prvo pojavljivanjeMiniserija
Zadnje pojavljivanjeBattlestar Galactica: The Plan
Tumač/ica ulogeTricia Helfer
Informacije
Vrstahumanodina Sajlonka
Rodžena
Rođenje
Smrt

Fiktivna biografija uredi

Broj Šest je jedan od osam modela humanodinih Sajlonaca, koje je dizajnirala grupa ranijih humanoidnih Sajlonaca. Nakon Prvog sajlonskog rata su njene kopije masovno korištene za infiltraciju i sabotaže u Dvanaest Kolonija, a nakon njihovog uništenja i u izbjegličku kolonijalnu flotu. U seriji se pojavljuje veliki broj njenih kopija, uključujući neke sa posebnim karakterima i motivacijama.

Caprica Šest uredi

U seriji se pojavljuje na samom početku kao jedna od kopija infiltiranih u Grad Caprica gdje uspije zavesti dr. Gaiusa Baltara, briljantnog naučnika koji je dizajnirao kompjuterski sistem za kolonijalne sisteme obrane. Pretvarajući se da kao industrijska špijunka radi za kompjutersku korporaciju od Baltara dobije pristup sistemima obrane, a zahvaljujući čemu su Sajlonci u mogućnosti onesposobiti skoro cijelu kolonijalnu flotu i potpuno uništiti svih Dvanaest Kolonija. Tokom života sa Baltarom se ona, međutim, u njega zaljubila te ga neposredno prije napada prizna istinu i žrtvuje vlastiti kako bi spasila njegov život.

Nakon smrti je "učitana" i, zbog uloge koje je imala u sajlonskom trijumfu, postaje svojevrsni celebrity među Sajloncima i dobija nadimak "Caprica Šest". Naklonost prema ljudskom rodu dijeli sa još jednom humanoidnom Sajlonkom - Sharon "Boomer" Valerii - sa kojom se počinje družiti. Na Caprici njih dvije pomažu Samuelu Andersu, vođi ljudskog otpora. Slično kao što Baltar ima njene vizije, tako i ona ima vizije Baltara.

Caprica Šest ponovno sreće Baltara nakon što je sa Sajloncima napustio Novu Capricu. Na sajlonskom baznom brodu sa njim i D'Eannom Biers započinje vezu utroje. Poslije se okrene protiv "Boomer" i pomaće Sharon "Atheni" Agathon da izvede svoju kćer Heru Agathon sa sajlonskog broda.

Došavši na Galacticu je zarobljena, te je pukovnik Saul Tigh počinje ispitivati, a s vremenom počinje ljubavnu vezu koja će dovesti do trudnoće. Kada se Saulova bivša supruga Ellen Tigh vrati, Caprica Šest gubi bebu. Poslije se pridruži Baltaru i zajedno sa njim sudjeluje u završnom obračunu sa Sajloncima. Na kraju Baltar i ona na Zemlji odlaze započeti novi život kao farmeri.

Šest u glavi uredi

"Šest u glavi", "Unutrašnja Šest" ili "Virtualna Šest" su kolokvijalni nazivi za verziju Broj Šest koja se ne pojavljuje nigdje osim u vizijama Gaiusa Baltara nakon njegovog izbjeglištva sa Caprice. U pravilu je odjevena poput "Caprice Šest" i sa Baltarom vodi razgovore, daje mu savjete i služi kao duhovni vodič, odnosno nastoji ga uvjeriti da počne vjerovati u sajlonskog Boga. Baltar je ispočetka prema tome skeptičan, odnosno smatra da je riječ ili o halucinacijama izazvanim osjećajem krivnje zbog učešća u genocidu ili čipu koga su mu Sajlonci ubacili u glavu. "Šest u glavi", pak, za sebe tvrdi da je anđeo poslan da ga vodi kako bi učinio pravu stvar.

Kasnije se ispostavi da i "Caprica Šest" ima vlastite vizije u kojoj joj se ukazuje "virtualni" Baltar. "Virtualna Šest" i "virtualni Baltar" se pojavljuju u epilogu serije i komentiraju moderni svijet.

Shelly Godfrey uredi

Shelly Godfrey je ime koje koristi kopija Broja Šest koja na Galactici pokušava namjestiti dokaze kojim bi se Baltara optužilo da je izdao Dvanaest Kolonija Sajloncima pred napad. Pokušaj ne uspijeva i Godfrey neobjašnjivo nestaje, da bi se kasnije ispostavilo da je izvršila samoubistvo izbacivanjem u svemir, te nakon "učitavanja" u sajlonskoj bazi dala koordinate o položaje izbjegličke flote.

Gina Inviere uredi

Gina Inviere je kopija Broj Šest koja je kao zadatak imala sabotiranje svemirske krstarice Galactica. Tamo je došla pod krinkom civilnog inženjera te brzo stekla naklonost, a na kraju počela i lezbijsku ljubavnu vezu sa admiralicom Helenom Cain. Iako brod preživljava sajlonski napad, sabotiranje se nastavlja sve do pokušaja sajlonskog abordaža u kome sudjeluje još jedna kopija Šest; poručnica Kendra Shaw tada shvaća da je Gina Inviere Sajlonka i o tome obavijesti Cain. Ona svoju bivšu ljubavnicu daje uhapsiti, te potom višemjesečnom mučenju. Nakon što se Pegasus priključi izbjegličkoj floti, Baltar je pozvan da je ispita. Dijelom zbog ljubavi prema Broj Šest, a dijelom zgrožen mučenjem, pomaže joj pobjeći, a što ona koristi kako bi ubila Helenu Cain, a potom pronašla utočište u civilnoj floti gdje preuzima identitet mirovnog aktivista. Baltar joj nakon toga daje atomsku bombu, koja ona detonira, uništivši Cloud 9, ali stvorivši magnetne devijacije koje će Sajloncima omogućiti da nekoliko mjeseci kasnije pronađu Novu Capricu.

Natalie Faust uredi

Natalie Faust je kopija broj Šest koja se protivi lobotomiranju centuriona te koja, nakon što uz pomoć "Boomer" zagovornici lobotomije steknu prevagu, vodi pobunu, odnosno započinje građanski rat među samim Sajloncima. Potom sklapa savez sa ljudima i pomaže im uništiti Brod uskrsnuća, ali na kraju bude ubijena od strane Sharon "Athene" Agathon nakon što je ona pogrešno shvatila da misli oteti njenu kćer Heru.

Vanjske veze uredi