Brod na Kupi je pogranično mjesto na desnoj obali Kupe u Gorskom kotaru u sastavu Grada Delnice. Nalazi se u Primorsko-goranskoj županiji.

Brod na Kupi.JPG
Brod na Kupi
Brod na Kupi na karti Hrvatske
Brod na Kupi
Brod na Kupi
Brod na Kupi na karti Hrvatske
Regija Gorski kotar
Županija Primorsko-goranska
Općina/Grad Brod na Kupi
Mikroregija Pokuplje
Najbliži (veći) grad Delnice
Nadmorska visina 222 m
Geografske koordinate
 - z. š. 45.457 N
 - z. d. 14.858 E
Stanovništvo (2001 / 2011)
 - Ukupno 248
Pošta 51301 Brod na Kupi
Pozivni broj +385 (0)51
Autooznaka DE
Kupa, idealna za kanue, kajake i rafting
Frankopanski dvorac u Brodu na Kupi

ZemljopisUredi

Brod na Kupi se nalazi u Gorskom kotaru, na području grada Delnica. Brod na Kupi je maleno naselje smješteno u dolini gornjeg toka rijeke Kupe, na samoj granici sa Republikom Slovenijom (Bela krajina), i u njemu se nalazi granični prijelaz koji je dio ceste Delnice-Kočevje.

StanovništvoUredi

Mjesto ima 248 stanovnika, prema popisu iz 2001. godine. Pripada poštanskom uredu 51301 Brod na Kupi.

PovijestUredi

Na mjestu gdje se na putu iz Hrvatske u Kranjsku, Belu krajinu prelazilo preko Kupe (slov. Kolpe) brodom ("skelom"), već se u XV. stoljeća javlja naselje otvorenog tipa, jednostavne oktogonalne planimetrije.

U središtu naselja sagradili su Zrinski kaštel, trokatnu građevinu kvadratnog tlocrta, te oko nje (porušene) vanjske utvrde. Kaštel Zrinskih u Brodu na Kupi datira iz 1651. godine. Sagradio ga je Petar Zrinski, vjerojatno na mjestu starijeg kaštela obitelji Zrinski nakon 1577. god. ili još starijeg Frankopanskog kaštela iz XV st. ili ranije.

Kaštel prezentira tip građevine koja spaja fortifikacijsku funkciju sa stambenom, te pripada tipu tvrđave - palače.

U neposrednoj pozadini kaštela, kao zajednički dio stare jezgre naselja nekad okružene zidom, smještena je parohijalna crkva sv. Marije Magdalene koju je 1670. u baroknom stilu dao sagraditi feudalac Petar Zrinski. Obnavljana je u XVIII. stoljeću, a paljevinom i djelomičnim rušenjem u II. svjetskom ratu izgubila je svojstvo baroknog spomenika. Crkva je jednobrodna s poligonalnim prezbiterijem i zvonikom na pročelju.

TurizamUredi

Malo je područja u Hrvatskoj koja pružaju toliko mogućnosti za ribolov i turizam. Posjetiocima Broda na Kupi su dostupni podaci o režimu lova na svakom od riječnih tokova toga područja: Kupi, Kupici i Curku. U rijekama se od ribljih vrsta mogu loviti: obična i potočna pastrva, lipljan, klen, mrena i druge.

Rijeka Kupa je odličan teren za razne sportske aktivnosti od kojih se po atraktivnosti ističu kajak, kanu i rafting.

Vanjske povezniceUredi