Britney Spears

(Preusmjereno sa stranice Britni Spirs)

Britney Jean Spears (fonetski: Britni Džin Spirs, 2. decembar 1981) američka je pjevačica i zabavljačica. Rođena je u McComb-u, Mississippi, i odrasla u Kentwood-u, Louisiana, ona je počela nastupati kao dijete, glumeći uloge u predstavama i televizijskim emisijama. Ona je potpisana od strane Jive Records-a u 1997. i izdala svoj debitantski album ...Baby One More Time u 1999, koji je postao najprodavaniji album tinejdžerskog solo umjetnika. Tokom svojih prvih deset godina u muzičkoj industriji, ona je postala istaknuta figura u popularnoj muzici i popularnoj kulturi, nakon čega slijedi mnogo-publicirani privatni život. Njezina prva dva albuma su joj dali titulu pop ikone i slomili rekorde prodaje, dok su pjesme "... Baby One More Time" i "Oops! ... I did it again" postali međunarodni broj-jedan hitovi. Spears je zaslužna za buđenje teen pop-a tokom kasnih 1990-ih, a postala je jedna od "najprodavaniji tinejdžerskih umjetnika svih vremena" prije nego što je napunila 20 godina, skupljajući sebi pridjeve kao što su "Princeza Popa."

Britney Spears
Lični podaci
Ime po rođenjuBritney Jean Spears
Datum rođenja2. 12. 1981. (1981-12-02) (dob: 42)
McComb, SAD
Zanimanjepjevačica, tekstopisac, plesačica, glumica, muzički producent, spisateljica, modni dizajner, video režiser
Muzički rad
ŽanrPop, dance-pop
InstrumentVokali, klavir
Ostalo
Službene stranicebritneyspears.com
britney.com

U 2001, ona je objavila svoj treći studijski album Britney i proširila svoju marku, igrajući glavnu ulogu u filmu Crossroads. Ona pokazuje svoju kreativnost u svom četvrtom studijskom albumu, In the Zone (2003), koji je imao uspješne hitove kao što su "Me Against the Music", "Toxic" i "Everytime". Nakon objavljivanja dviju kompilacija albuma, Spears je doživjela privatnu borbu i njena karijera je otišla u propast. Njezin peti studijski album, Blackout, objavljen u 2007, a uprkos manjku promocije, imao je hitove kao što su "Gimme More" i "Piece of Me". U 2008, njeno ponašanje i hospitalizacija uzrokovalo je stavljanje Spearsove u ``conservatorship`` (legalni koncept u SAD-u). Iste godine, njen šesti studijski album Circus je pušten, s globalnim broj-jedan vodećim singlovima "Womanizer", i hitovima kao što su "Circus" i "If U Seek Amy". Ona je krenula na njenu koncertnu turneju, The Circus Starring Britney Spears, u 2009. U oktobru iste godine, ona je objavio broj-jedan singl "3", koji je postao njen treći singl koji je dosao do broja jedan na Billboard Hot 100. Njezin sedmi studijski album, Femme Fatale, objavljen u 2011, postao je prvi od njezinih albuma koji je imao tri top deset singlova u Sjedinjenim Američkim Državama," Hold It Against Me", "Till The World Ends" i "I Wanna Go". Iste godine, ona je također dobila svoj peti broj-jedan singl kada je predstavljena na remixu "S&M" pored Rihanne.

Njen rad joj je donio brojne nagrade i priznanja, uključujući i nagradu Grammy, šest MTV Video Music nagrada, uključujući nagrade za životno djelo, 9 Billboard Music nagrada, i zvijezde na holivudskom Walk of Fame. U 2009, Billboard ju je proglasio kao osmog umjetnika desetljeća, a također je prepoznata kao najbolje prodavana ženska izvođačica u prvih 10 godina 21. vijeka, kao i peta u ukupnom poretku. Recording Industry Association of America (RIAA) također priznaje Spears kao sedmu najprodavaniju žensku izvođačicu u Sjedinjenim Državama, s 34 milijuna certificiranih albuma. Nielsen SoundScan rangirao je Spears kao desetog najprodavanijeg digitalnog umjetnika na Zemlji, s više od 28600000 prodanih digitalni singlova u januaru 2012. Ona je prodala preko 100 milijuna albuma širom svijeta, što je čini jednom od najprodavanijih muzičkih umjetnika svih vremena. Rolling Stone je odmah prepoznao njen uspjeh kao jedne od Top 25 Teen Idol Breakout Moments svih vremena, dok je zauzela jedanaesto mjesto na VH1 "100 Greatest Women in Music" popis u 2012, i Billboard ime joj je dao titulu najseksi žene u muzičkoj industriji. Forbes ju je proglasio šestom najmoćnijom slavnom osobom, a trećom najbolje plaćenom osobom u muzičkoj industriji 2011-12, nakon što je bila na vrhu popisa u 2002.

Biografija uredi

Britney Spears je rođena u gradu McComb u državi Mississippi, a podizana je u mjestu Kentwood u Louisiani. Njeni roditelji su bivša učiteljica Lynne Irene (rođ. Bridges) i bivši građevinski radnik Jamie Parnell Spears. Po majčinoj liniji Britney je engleskog porijekla, s obzirom da joj je baka rođena u Londonu, a po istoj liniji ima i malteško porijeklo. Britney Spears ima brata Bryana i sestru Jamie Lynn Spears. Njen brat Bryan je oženjen je s Graciellom Rivera, menadžericom svoje sestre Jamie Lynn. Britney Spears je za vrijeme osnovne školče bila odlična u gimnastici, pohađajući sate gimnastike otkad je imala 9 godina. Nastupala je u lokalnim takmičenjima u plesu te je pjevala u crkvenom zboru. U dobi kada je imala 8 godina pohađala je Školu za profesionalne scenske umjetnosti u New Yorku.

U dobi od 8 godina, Britney Spears je otišla u Atlantu na audiciju za The New Mickey Mouse Club, dječju TV-seriju u produkciji Disney Channela. Tada je smatrana previše mladom za nastup, ali ju je producent emisije upoznao s njourškim agenticom Nancy Carson, koja ju je upisala u Školu za profesionalne scenske umjetnosti u New Yorku. Spears je tamo provela tri godine te nastupala u nekoliko broadwayskih predstava (najpoznati je muzikl Ruthless! izveden 1991). U decembru 1991. dobila je priliku da se pokaže svijetu u TV-emisiji Star Search. Pobjedila je u prvom krugu takmičenja, ali je kasnije ispala. U dobi od 11 godina konačno je angažirana za nastup u The New Mickey Mouse Club. Tamo je nastupala od 1993. do 1994. Nakon što je snimanje obustavljeno, u dobi od 13 godina se vratila u Kentwood gdje je pohađala srednju školu. 1997. Britney Spears je pregovarala sa menadžerom Lou Pearlmanom o angažmanu u ženskom pop-bendu Innosense. Umjesto toga je na preporuku porodičnog prijatelja Larryja Rudolpha snimila demo-snimku; na temelju nje je potpisala ugovor sa diskografskom kućom Jive Records. Svoj prvi album je promovirala koncetnom turnejom spozoriranom od američkih teen magazina, a kasnije je postala predgrupa za 'N Sync i Backstreet Boys.

Rani komercijalni uspjeh (1998 - 2000) uredi

Album ...Baby One More Time snimljen je početkom 1998. godine, ali nije puštan u prodaju do 12. januara 1999. godine. Za to vrijeme Britney je radila promotivne nastupe u trgovačkim centrima diljem Sjedinjenih Država. Njen prvi singl ...Baby One More Time pušten je u prodaju u oktobru 1998. godine. Nakon objavljivanja album se veoma brzo našao na vrhovima muzičkih top lista što ga je učinilo prvim debi albumom koji je postao album godine u Sjedinjenim Državama. Videospot u kojem je Spears odjevena kao stidljiva učenica katoličke srednje škole također je zasjeo na prva mjesta top lista glazbenih videospotova. S albuma si objavljeni singlovi: Sometimes, (You Drive Me) Crazy, Born to Make You Happy te From the Bottom of My Broken Heart. Do septembra 1999. godine album se prodao u preko 6 miliona primjeraka.

Iz tog perioda potiče i prva kontroverza u karijeri, vezana uz fotografije koje su u aprilu 1999. snimljene za časopis Rolling Stone, a na kojima je Spears pozirala ležeći na krevetu, odjevena u otvoreni top, grudnjak i šorc. S obzirom da je Spears u trenutku objavljivanja još uvijek bila maloljetnica, iz redova konzervativne javnosti u SAD su stigle optužbe da se preko nje promovira "seksualizacija adolescenata", odnosno da su takve fotografije na granici dječje pornografije. Tada je konzervativna organizacija American Family Association pozvala na bojkot njenih albuma. Spears je, sa druge strane, stekla simpatije kod dijela konzervativaca izjavama da je djevica i da će takvom ostati dok ne sklopi brak.[1]

Nešto prije toga, u junu iste godine Spears je krenula na svoju prvu solo turneju. Njeni koncerti su tada bili veoma dobro posjećeni. Iste godine (1999.) pokupila je podosta nagrada MTV Europe-a - Best Female, Best Pop, Best Breakthrough Artist i Best Song (ili na srpskohrvatskom: najbolji ženski izvođač, najbolja pop pjevačica, najbolji novi izvođač i najbolja pjesma).

Godine 1999. je nastupila u gostujućoj ulozi u jednoj epizodi TV-seriji Sabrina the Teenage Witch te zajedno sa majkom napisala knjigu Heart To Heart u kojoj na temelju vlastitog odnosa pokušavaju dati odgovore na pitanja vezana uz odgoj djece i porodični živit. Iste je godine osnovana i filantropska organizacija Britney Spears Foundation, koja organizira ljetne kampove u državi Massachusetts za djecu iz siromašnih porodica.

U februaru 2000. godine je osvojila nagradu Grammy, a prije toga je bila i u utrci za osvajanje titule najboljeg novog izvođača (Best New Artist). Nagrada je pripala njenoj dobroj znanici iz Mickey Mouse Cluba - Christini Aquileri. U maju 2000. se u prodaji pojavio njen drugi album Oops!... I Did It Again. Samo u prvih tjedan dana album se prodao u SAD-u u 1,3 miliona primjeraka. To je ovaj album učinilo najbolje prodavanim albumom neke pjevačice ikada u Sjedinjenim Državama. Zahvaljujući albumu nominirana je za dvije Grammy nagrade - Best Vocal Pop Album (najbolji vokalni pop album) i Best Female Pop Vocal Perfomance (najbolji ženska izvedba pop vokala) za singl Oops!... I Did It Again.

Iste je godine organizirala i svoju prvu svjetsku turneju Oops!... I Dit It Again. 7. septembra 2000. je nastupala na svečanoj dodjeli MTV-jevih nagrada za muzičke videospotove te tada izazvala veliku pažnju kada se usred nastupa iz crnog odijela skinula u kostim koji se sastojao od dijamanata i boja. Većina komentatora je to shvatilo kao početak nove faze u njenoj karijeri, u kojoj će sve više nastojati koristiti vlastiti seksepil. Iste je godine medijima potvrdila i ranija nagađanja o ljubavnoj vezi za Justinom Timberlakeom, članom grupe 'N Sync.[1]

Razvoj karijere (2001 - 2004) uredi

U februaru 2001. je Britney Spears 7-8 miliona US$ vrijedan ugovor o reklamiranju bezalkoholnog pića Pepsi a iste godine izdala još jednu knjigu napisanu zajedno sa majkom, A Mother's Gift. Treći album Britney Spears, pod nazivom Britney, se u prodaji pojavio početkom novembra 2001. godine. Iako ne tako uspješan kao raniji, i on je debitirao na prvom mjestu top-lista, učinivši Britney Spears prvim ženskim izvođačem kome je to uspjelo sa tri albuma uzastopce. Tome je doprinio i uspjeh glavne singlice I'm a Slave 4 U, odnosno pjesme koju je Britney izvela 6. septembra 2001. godine na dodjeli MTV-jevih nagrada za muzičke spotove; nastup u kome je oko oskudno odjevene Britney Spears bio obmotan burmanski piton je izazvao kontroverze, odnosno kritike od strane PETA-e, vodeće organizacije za životinjska prava. U novembru 2001. je Britney Spears album promovirala koncertnom turnejom Dream Within a Dream. Sam album su kritičari hvalili zbog toga što se sa popa karakterističnog za njena dva ranije albuma stilski više okrenuo prema R&B-u.

U februaru 2002. se u američkim kino-dvoranama pojavio igrani film Crossroads u kome je Britney Spears igrala glavnu ulogu. To je ostvarenje izuzetno negativno ocijenjeno od kritike; iako je po komercijalnim kriterijima predstavljao relativan uspjeh, Crossroads se smatra prvim većim promašajem u karijeri Britney Spears, koja poslije nije pokušavala svoju karijeru ozbiljnije preusmjeriti prema glumi. Iste je godine Spears doživjela i neuspjehe na poslovnom planu - kada se njen njujorški restoran Nyla u novembru 2002. zatvorio nakon samo nekoliko mjeseci rada.[2] Spears je te godine imala i probleme u privatnom životu - prekinula je sa Justinom Timberlakeom, koji je iste godine izdao pjesmu Cry Me a River, čiji tekst i videospot navodno inspiriran prekidom, odnosno sugerira kako je razlog za bila Britneyina nevjera.[3][4] Britney je iste godine imala kratku vezu sa Fredom Durstom, pjevačem grupe Limp Bizkit. U oktobru 2002. Britney Spears je oktobru iste godine od časopisa Forbes proglašena "najmoćnijim svjetskim celebrityjem".

Britney Spears je prvih devet mjeseci 2003. posvetila snimanju albuma In the Zone, u čijem stvaranju su surađivali ugledni umjetnici kao Moby i R. Kelly, ali i sama Spears, koja je napisala 9 od 13 pjesama te na njemu bila potpisana kao producent. Album je izdan u novembru 2003. godine i također je u prvom tjednu prodaje došao na prvo mjesto top-liste, a Spears je sa četvrtim albumom na prvom mjestu razbila vlastiti rekord. Prije izdavanja samog albuma je ponovno izazvala veliku pažnju nastupom na dodjeli MTV-jevih nagrada za najbolje videospotove; prvo zato što je zajedno sa svojom starom prijateljicom i suparnicom Christinom Aguillerom zajedno otpjevala Madonninu pjesmu Like a Virgin. Tokom izvedbe im se pridružila sama Madonna te Britney Spears poljubila u usta; taj je "eksces" sa svojim lezbijskim aluzijama, shvaćen kao početak još jedne faze u karijeri Britney Spears, odnosno kao daljne odbacivanje imidža "čedne" kršćanske djevojke. Spears je sa Madonnom surađivala i na samom albumu, uključujući i prvi singl Me Against the Music koji je postao ssvjetski hit. Drugi singl Toxic je postao još veći hit, za koga je Spears godine 2004. dobila Grammy u kategoriji najbolje dance pjesme (Best Dance Recording).

Album je postao poznat i po pjesmi Everytime, koju je napisala zajedno sa Annet Artani i koja je shvaćena kao svojevrsni odgovor na Timberlakeov Cry Me a River. Pjesma je kasnije izazvala kontroverze zbog videospota u kojoj je prikazano naličje "glamuroznog" života holivudske superzvijezde i kojoj fiktivni alter ego Britney Spears na kraju umire, a koji su poslije kritičari nazvali "proročanskim".

Prve naznake o tome da Spears ima mnogo burniji i razuzdaniji privatni život nego što se mislilo su došle kada je 3. januara 2004. objavljeno da se u Las Vegasu udala za Jasona Allena Alexandera, svog prijatelja iz djetinjstva. Brak je nakon samo 55 sati poništen, što je izazvalo špekulacije da je u trenutku njegovog sklapanja bila pod uticajem alkohola ili droge. Taj je događaj na nju privukao pažnju žutih medija, zbog kojih će sljedećih nekoliko godina biti spominjana manje zbog muzike, a više zbog ekscesa u privatnom životu.

Nešto kasnije iste godine je Britney Spears krenula na još jednu velčiku turneju poznatu kao Onyx Hotel Tour, ali je ona prekinuta nakon što je u junu 2004. ozlijedila koljeno snimajući videospot za pjesmu Outrageous, četvrti singl albuma In the Zone. U septembru 2004. je izdala prvi parfem vlastitog brenda, poznat pod nazivom 'Curious', a sa kojim je zaradila 12 miliona US$. U septembru 2005. je izdala drugi parfem poznat kao 'Fantasy'.

Godine 2004. Spears je, zahvaljujući osobnom prijateljstvu sa Madonnom, postala sljedbenica religijskog kulta Kabbalah Center. U julu 2004. je objavila zaruke sa Kevinom Federlineom, plesačem koga je upoznala prije nekoliko mjeseci. One su izazvale veliku pažnju i zbog toga što je Federline nedugo prije toga prekinuo vezu sa glumicom Shar Jackson, koja je u trenutku prekida nosila Federlineovo dijete. Spears i Federline su se vjenčali 18. septembra 2004. iako je brak zbog odredbi predbračnog ugovora formalno stupio na snagu tek 6. oktobra iste godine. Zaruke i vjenčanje u petodijelnoj reality TV-seriji Britney and Kevin: Chaotic emitiranoj 2005.

Krajem iste godine je izdala i svoj prvi kompilacijski album Greatest Hits: My Prerogative, na kome su se našli i hitovi My Prerogative i Do Something.

Kriza u privatnom životu i karijeri (2005 - 2008) uredi

Britney Spears se sljedećih nekoliko godina nastojala posvetiti porodičnom životu. 14. septembra 2005. godine je rođen njen prvi sin Sean Preston Spears Federline. S obzirom da je njena producentska kuća Jive Records htjela skratiti fanovima vrijeme do novog studijskog albuma, u novembru 2005. je izdan album remiksanih hitova, B In The Mix: The Remixes.

U februaru 2006. su objavljene snimke na kojima vozi automobil sa Seanom u krilu, umjesto na zadnjem sjedištu, a što je izazvalo kritike aktivista za sigurnost djece u prometu i potaklo niz špekulacija o njenim roditeljskim sposobnostima. U martu iste godine se pojavila u gostujućoj ulozi u TV-seriji Will i Grace, a u maju 2006. godine je objavila kako je ponovo trudna. U junu je objavila da napušta Kabala centar jer je "dijete njena jedina religija". Nekoliko mjeseci kasnije je gola pozirala za naslovnicu časopisa Harper's Baazar. U međuvremenu su američki i svjetski mediji počeli intenzivno objavljivati vijesti o problemima u braku sa Federlineom, ovisnosti o alkoholu i drogama, kao i psihičkoj nestabilnosti. Njen drugi sin, Jayden James Federline, rođen je 12. septembra 2006.

7. novembra 2006. je objavljeno da je Spears podnijela zahtjev za razvod braka sa Federlineom te zatražila skrbništvo nad dva sina. Tokom brakorazvodne parnice, 16. februara 2007. je Spears došla na Antigvu u jedan od tamošnjih centara za odvikavanje. Tamo je boravila samo jedan dan prije nego što se vratila u Los Angeles; sljedećeg dana je, praćena medijima, došla u jedan frizerski salon u Tarzani i obrijala glavu. Ubrzo nakon tog i još nekoliko ekscesa se prijavila u Promises, centar za odvikavanje, gdje je boravila mjesec dana. U julu 2007. je formalno okončan razvod, tokom koga su ona i muž dobili zajedničko skrbništvo nad djecom. U oktobru 2007. je sud odredio da samo Federline može biti skrbnik Britney Spears.

U septembru iste godine je Spears ponovno nastupila na dodjeli MTV-jevih muzičkih nagrada, pjevajući Gimme More, pjesmu sa svog novog albuma Blackout. Nastup je ocijenjen kao veliki fijasko njene karijere, ali je pjesma kasnije postala veliki hit. Album izdan sljedeće godine je doživio pozitivne kritike i nazivan je najboljim u dotadašnjoj karijeri Britney Spears, ali se po komercijalnim rezultatima nije mogao mjeriti sa ranijim uspjesima. Krajem iste godine je započela vezu sa Adnanom Ghalibom, paparazzo fotografom.

Već na početku 2008. je došlo do nove krize. 3.janaura 2008. je odbila vratiti djecu svom mužu, koji je na to pozvao policiju. Spears je tada prvi put hospitalizirana u bolnici Cedars-Sinai; tada je dva dana bila podvrgnuta psihijatrijskom promatranju. Nakon toga je Federlineu sud u izvanrednom postupku dao puno skrbništvo nad djecom. 31.januara je Spears ponovno prisilno hospitalizirana, a u bolnici je ostala do 6. februara. Mediji su tada objavljivali špekulacije o tome da joj je dijagnosticiran bipolarni poremećaj. Sud joj je prije toga privremeno oduzeo poslovnu sposobnost i kao staratelja nad njenom imovinom imenovao oca James Spearsa i advokata Andrew Walletea.

Usprkos stalnih špekulacija o kraju karijere, Spears se nakon izlasaka iz bolnice, u proljeće 2008. godine. pojavila u maloj, ali kasnije hvaljenoj gostujućoj ulozi u TV-seriji How I Met Your Mother. U julu 2008. je postigla novi sporazum sa mužem, na temelju koga je dobila pravo posjećivati svoje sinove.

Rehabilitacija i novi uspjesi (2008 - 2010) uredi

Novi početak muzičke karijere Britney Spears je predstavljala ceremonija dodjele MTV-jevih nagrada, na kojima je Britney Spears osvojile tri nagrade za videospot pjesme Piece of Me. Događaje pred ceremoniju i nakon nje su zabilježile MTV-ove kamere u dokumentarcu Britney: For the Record u kome ona, između ostalog, nastoji objasniti svoje ranije postupke i samodestruktivno ponašanje. 15. oktobra je izdan Womanizer, prvi singl sa albuma Circus. Sam album je izdan na njen rođendan 2. decembra i postao je peti album koji se našao prvom mjestu top-liste.

U martu 2009. je Spears otišla na još jednu veliku turneju pod nazivom The Circus Starring Britney Spears. 24. novembra 2009. je objavila svoju drugu kompilaciju najvećih hitova u čast svojoj 10-godišnjoj karijeri pod nazivom The Singles Collection. Album je sadržavao novu pjesmu 3 koja je objavljena kao singl. Pjesma se plasirala na vrhu ljestvice Billboard Hot 100 i time je postala njen treći hit koji se plasirao na vrhu ljestvice.

Femme Fatale i X Factor (2011-2012) uredi

U martu 2011. Spears je izdala svoj sedmi studijski album "Femme Fatale". Max Martin i Dr. Luke su izvršni producenti albuma. Prvi singl albuma, "Hold It Against Me" je imao veliki uspjeh na svijetskim top ljestvicama te je debitovao na prvom mjestu ljestvice Billboard Hot 100. Album je dostigao prvo mjesto u SADu, Kanadi, i Australiji a plasirao se u top 10 u svakoj zemlji u kojoj se pojavljuje. U aprilu 2011, Spears se pojavljuje u remiksu Rihannine pjesme S&M, koji debituje na prvom mjestu Billboarda Hot 100, i tako postao Spearsin peti br.1. Rano u maju Spears objavljuje svoj drugi singl "Till The World Ends" koji je imenovan za jednu od najboljih numera 2011. godine. Treći singl, I Wanna Go, je takodje imao veliki uspjeh. U oktobru 2011. je izašao spot za četvrti singl Criminal. Na kraju godine, Spears je bila na 14. mjestu na Billboardovoj ljestvici "Artists of the Year".

16. juna 2011. godine Britney je startovala svoju Femme Fatale turneju u Kaliforniji. Turneja je zavrsila 10. decembra 2011. nakon 79 nastupa. DVD sa turneje je izasao 21. novembra 2011.

Britney je bila sudija u američkoj verziji "X Factora" od septembra do decembra 2012. godine za navodnih 15 miliona dolara. Ona je takođe snimila pjesmu sa will.i.am-om koja se zove Scream & Shout koja je dio njegovog albuma #willpower (2013).

Osmi album i nastupi u Las Vegasu (2013) uredi

Britney je počela raditi na svom albumu koji se zove Britney Jean nakon završetka "X Factora". Album je izašao u prodaju 3. decembra iako je bio pušten fanovima na slušanje sedam dana prije službene objave. will.i.am je izvršni producent ovog albuma.

Britney je snimila pjesmu ``Ooh La La`` za film ``Štrumpfovi 2``. U spotu za pjesmu se pojavljuju i njeni sinovi.

Britney je objavila svoj prvi singl sa osmog albuma koji se zove Work Bitch 16. septembra 2013. U oktobru ona se pojavila kao gost na pjesmi "SMS (Bangerz)" od "Miley Cyrus". Drugi singl, Perfume objavljen je 3. novembra 2013.

Takođe, Britney je spremna za niz nastupa u Las Vegasu koji počinju 27. decembra 2013. Rezidencija pod imenom "Piece Of Me" biće održana u hotelu "Planet Hollywood". Tokom dvije godine na 100 nastupa Britney će pjevati svoje najpoznatije hitove uz neke nove pjesme.

Kritike i društveni uticaj uredi

Meteorski uspon Britney Spears i njen dugogodišnji ostanak na vrhu američke muzičke industrije su je učinili predmetom zanimanja mnogih komentatora popularne kulture, kao i muzičkih kritičara. Za nju je karakteristično kako njen komercijalni uspjeh u pravilu nije bio praćen velikim oduševljenjem od strane kritičara, a od kojih su je neki proglašavali oličenjem svega negativnog u suvremenoj industriji zabave u svijetu. Najkarakterističnija i najčešća kritika na račun Britney Spears se tiče njenih ograničenih pjevačkih sposobnosti, odnosno izbora pjesama u kojima one rijetko ili nikada ne dolaze do izražaja. S time se složila i sama Spears ustvrdivši da ...Baby One More Time nije predstavljala izazov u tom pogledu.[5] Kritičari u pravilu njen uspjeh tumače vrhunskom produkcijom, odnosno koreografijom u nastupima uživo, te spektakularnim videospotovima. Zbog toga se Spears često smatra ne "autentičnom" muzičarkom nego "umjetnim proizvodom"; takve stavove, između ostalih, dijeli i hrvatska pjevačica Anđa Marić.[6] Spears je također predmetom kritika, odnosno uz to vezanih špekulacija da na svojim koncertima pjeva na playback; dio kritičara, međutim, smatra da je korištenje takvih tehnika razumljivo i opravdano s obzirom da njeni obožavatelji od nje ionako očekuju savršenu predstavu koju nije moguće postići bez digitalnih tehnika na koje ih je navikla na svojim CD-ovima i videospotovima.[7]

Britney Spears je također predmetom kritika ne toliko zbog svoje muzike, koliko zbog svog javnog imidža, odnosno potencijalno štetnog uticaja na generacije svojih brojnih obožavatelja koje je stekla prethodnih godina. To se prije svega odnosi na njeno inzistiranje na nošenju provokativne odjeće, te korištenja često malo ili nimalo implicitnih aluzija na seks u svojim javnim nastupima, pogotovo u slučajevima kada je sebe istovremeno nastojala predstaviti kao "normalnu djevojku". U očima njenih kritičara se smatra odgovornom za trend sve veće seksualizacije adolescentica kroz egzibicionističku modu i seksualno provokativno ponašanje, a koje mlade žene kondicionira da sebe prvenstveno smatraju seksualnim objektima. S druge strane, Britney Spears je na samom početku karijere bila predmetom kritika i zbog iznošenja konzervativnih društvenih stavova, odnosno promoviranja seksualne apstinencije. Liberalni i lijevo orijentirani dio javnosti joj je, međutim, najviše zamjerao zbog podrške Georgeu W. Bushu i ratu u Iraku, a što je bio jedan od rijetkih primjera u inače anti-ratno nastrojenoj američkoj i svjetskoj muzičkoj industriji; tu je izjavu 2004. ljevičarski filmaš Michael Moore ubacio u svoj dokumentarni film Fahrenheit 9/11, a ta scena, za koju je dobila i "nagradu" Razzie "za najgoru žensku sporednu ulogu", ona ju je u očima velikog dijela javnosti trajno obilježila kao ličnost upitne inteligencije.

Britney Spears se, pogotovo od 2003. godine i znamenitog poljupca sa Madonnom, počela pokazivati otklon od konzervativnih vrijednosti, a zahvaljujući njemu je stekla i status gej ikone. Ipak, njeni problemi, uglavnom vezani za razuzdani privatni život su je posljednjih godina učinili i oličenjem svega negativnog što se može dogoditi osobama koje se bez dovoljno zrelosti ili životnog iskustva upuste u način života karakterističan za svijet celebrityja, kao i oličenjem svega negativnog u suvremenim medijima kojima životne nedaće celebrityja služe kao glavni sadržaj umjesto njihovih stvarnih dostignuća.

Britney Spears je kao svoje najveće uzore i inspiraciju navodila Madonnu i Janet Jackson. Usporedbe s Madonnom su pogotovo dobile na važnosti zahvaljujući suradnji dviju umjetnica, kao i Madonninim izjavama u kojima ona Britney Spears vidi kao vlastitu nasljednicu. Najviše sličnosti između Spears i Madonne se obično navodi u tome što su obje na početku karijere također bile predmetom kritika zbog slabih vokalnih mogućnosti, kao i da su stalno mijenjale svoj imidž.

S druge strane, i sama Britney Spears je poslužila kao inspiracija mnogim drugim pjevačicama i muzičarkama. U tom smislu se najčešće navode Kristinia DeBarge,[8] Lady Gaga,[9] Little Boots,[10] Selena Gomez & The Scene,[11] Pixie Lott[12] i Miley Cyrus koja je eksplicitno navela Spears kao svoju inspiraciju te je spomenula u svojoj hit-pjesmi "Party in the U.S.A.".[13][14]

Diskografija uredi

Filmografija uredi

Izvori uredi

  1. 1,0 1,1 Reporter, Staff (31. VII 2008.). „Britney Spears' Biography - Celebrity Gossip”. Fox News Channel. News Corporation. Pristupljeno 6. VI 2010.  Greška u referenci: Nevaljana oznaka <ref>; naziv "foxnews" je zadan više puta s različitim sadržajem
  2. Moss, Corey (27. XI 2002.). „Britney Spears Bails On Her New York Restaurant, Nyla - News Story”. MTV. MTV Networks. Pristupljeno 6. VI 2010. 
  3. Sanchez, Rowena Joy A. (14. X 2009.). „'This one’s for you': Ex-music couples sing of their love woes”. Manila Bulletin. Manila Bulletin Publishing Corp.. Pristupljeno 6. VI 2010. 
  4. Sawyer, Diane (23. XI 2003.). „Britney revealed”. ninemsn. PBL Media / Microsoft. Arhivirano iz originala na datum 2012-03-06. Pristupljeno 6. VI 2010. 
  5. „'One more time' for Spears”. San Antonio Express-News: str. 4F. 16. XII 1999. 
  6. Anđa Marić: "Izgubila sam sav svoj ponos da bih prodala bend" Arhivirano 2011-11-02 na Wayback Machine-u, Muzika.hr, 23.XI 2009.
  7. Giddins, Gary (2006). Natural selection: Gary Giddins on comedy, film, music, and books. Oxford University Press. str. 288. ISBN 9780195179514 
  8. „Kristinia DeBarge - Rhapsody Music”. Rhapsody.com. Pristupljeno 14. VIII 2010. 
  9. „Lady Gaga on Britney”. Worldofbritney.com. Arhivirano iz originala na datum 2009-02-13. Pristupljeno 14. VIII 2010. 
  10. „Artist to Watch 2009: Little Boots: Little Boots”. Rollingstone.com. Pristupljeno 14. VIII 2010. [mrtav link]
  11. „Selena Gomez”. oceanUP.com. Arhivirano iz originala na datum 2011-04-26. Pristupljeno 20. VII 2010. 
  12. Pixie Lott (27. 8. 2009.). „Pixie Lott's diary: 'After the single hit No 1, it went crazy'”. London: Guardian. Pristupljeno 14. VIII 2010. 
  13. Vena, Jocelyn (11. VIII 2009.). „Miley Cyrus On Britney Spears: 'I'm Proud Of Her'”. Mtv.com. Pristupljeno 14. VIII 2010. 
  14. „Miley Cyrus - Party in the USA - Review of Party in the USA by Miley Cyrus”. Top40.about.com. 19. VI 2010.. Arhivirano iz originala na datum 2011-06-05. Pristupljeno 14. VIII 2010. 

Vanjske veze uredi