Britanski otoci

(Preusmjereno sa stranice Britansko Otočje)
Za objašnjenje često zbunjujućih termina poput (Velike) Britanije, Ujedinjenog Kraljevstva i Engleske vidite Britanski otoci (terminologija).

Britanski otoci (engl. British Isles, irski Oileáin na Breataine), skupina otoka uz sjeverozapadnu obalu Europe koji obuhvaćaju Veliku Britaniju (Engleska, Škotska i Wales), Irsku (Sjeverna Irska i Republika Irska), otok Man i nekoliko tisuća manjih susjednih otoka. U literaturi vlade Republike Irske ponekad se smatra da Republika Irska nije dio Britanskih otoka (ali se češće smatra da je Republika Irska njihov dio).

Britanski se otoci sastoje od Velike Britanije, Irske i brojnih manjih okolnih otoka.

Britanski otoci su geografski i ekološki termin, koji se općenito odnosi na čitav arhipelag od otočja Shetland na sjeveru do otočja Scilly na jugu, te od otoka Blasket na zapadu do East Anglije na istoku. Britanski otoci okupljaju više od 6,000 otoka ukupne kopnene površine 315,134 km².

Oko prefiksa Brit stvorilo se područje nesuglasica. Iako u svojoj originalnoj uporabi prefiks implicira vezu s čitavim arhipelagom otoka uz sjeverozapadnu obalu Europe (uključujući Irsku), u novije se vrijeme Republika Irska ne uključuje u političku uporabu prefiksa Brit. 'Brit' u geografskom smislu odražava 'tradicionalnu' uporabu za arhipelag u cjelini (tj. uključujući Republiku Irsku). Termin Britanski otoci može uvrijediti one koji ga interpretiraju politički zbog impliciranja neprekidnog suvereniteta Ujedinjenog Kraljevstva nad Republikom Irskom ili činjenice da je Republika Irska u nekom smislu politički povezana s Ujedinjenim Kraljevstvom. Stoga se u političkoj uporabi prefiks Brit koristi samo za Ujedinjeno Kraljevstvo.

Glavni otoci u Britanskim otocima

uredi
 
Satelitska slika Britanskih otoka i dijela kontinentalne Europe.
Glavni članak: Potpuni popis Britanskih otoka

Otoci koji se ponekad ubrajaju u Britanske otoke, iako geografski ne čine dio arhipelaga:

Više informacija

uredi

Vanjske veze

uredi