Britanska teritorija Indijskog oceana

(Preusmjereno sa stranice Britanski indijskooceanski teritoriji)

Britanski teritorij Indijskog oceana (engleski British Indian Ocean Territory, akronim: BIOT) je naziv za šest atola u arhipelagu Chagos u Indijskom oceanu. Sastoji se od 56 pojedinačnih otoka i nalazi se na pola puta od Afrike do Indonezije, oko 6°S, 71°30'E.

Britanski teritorij Indijskog oceana
British Indian Ocean Territory
Zastava Grb
GesloIn tutela nostra Limuria (Limurija je naš cilj)
Državna himna: ""God Save the King""
Položaj Britanskog teritorija Indijskog oceana
Glavni gradDijego Garsija
7°18′0″S72°24′0″E
Službeni jezici engleski
Vlada
 -  kralj Charles III
 -  Visoki komesar (High Commissioner) Colin Roberts
 -  Administrator John McManus
Britanski prekomorski teritoriji
 -  Osnivanje 1965
Površina
 -  Ukupno 54,400 km2
Stanovništvo
 -  Procjena za 4 000
 -  Gustoća 58.3/km2
Valuta Američki dolar (USD)
Vremenska zona (UTC+6)
Web domena .io

Arhipelag je Britanski prekomorski teritorij u kom je Diego Garcia najveći i najjužniji otok koji je zbog svoje strateške lokacije u centralnom Indijskom oceanu postao zajedničkom vojnom bazom Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država. Ukupna površina Teritorija iznosi 60 km².

Historija uredi

Arhipelag Chagos otkrio je portugalski pomorac Vasco da Gama početkom 16. vijeka. U 18. vijeku na arhipelag je polagala pravo Francuska, na osnovu vlasništva nad Mauricijusom. Za vrijeme napoleonskih ratova Velika Britanija je iz strateških razloga zauzela Mauricijus, a nakon poraza Napoleona 1814, prisilila Francusku da joj prepusti otoke na osnovu Pariškog mirovnog ugovora. Krajem 19. vijeka Britanci su naselili indijske poljoprivredne radnike za rad na plantažama kopre koje su osnovali na otoku Diego Garcia.

Ujedinjeno Kraljevstvo je 1965. izdvojilo arhipelag Chagos od Mauricijusa, a otoke Aldabra, Farquhar i Desroches izvojila od Sejšela i od tog teritorija napravila Britanski teritorij Indijskog oceana. To je napravila da bi mogla napraviti vojnu bazu za svoju i američku vojsku. Arhipelag je formalno postao Britanski prekomorski teritorij 8. novembra 1965. Otoci Aldabra, Farquhar i Desroches vraćeni su Sejšelima 23. juna 1976., kad su Sejšeli dobili nezavisnost.