Britanski Togoland

Britanski Togoland
British Togoland
  
1916. – 1956.   

Zastava Britanskog Togolanda

Zastava

HimnaGod Save the Queen/King
Lokacija Britanskog Togolanda
Lokacija Britanskog Togolanda
Glavni grad Ho
Jezik/ci engleski (službeni)
Vlada SSSR
Predsjednik
 - 1916. — 1936. George V.
 - 1936. Edward VIII.
 - 1936. — 1952. George VI.
 - 1952. — Elizabeth II.
Historija
 - Uspostavljena 27. kolovoza 1914.
 - Podjela 27. prosinca 1916.
 - Mandat Lige naroda 20. srpnja 1922.
 - Pripajanje Zlatnoj Obali 13. prosinca 1956.
Valuta Britanska zapadnoafrička funta
Danas dio  Gana

Britanski Togoland, službeno Mandatni teritorij Togoland, a kasnije i Starateljski teritorij Togoland je bio teritorij u Zapadnoj Africi pod upravom Ujedinjenog Kraljevstva. Isprva je imao status mandata B Lige naroda, a kasnije starateljskog teritorija Ujedinjenih nacija. Teritorij je de facto formiran nakon podjele okupiranog njemačkog Togolanda na britanski i francuski dio, tokom Prvog svjetskog rata. Godine 1922., okupirani britanski dio formalno je ustupljen Britaniji na upravljanje, a francuski, današnji Togo, na upravljanje Francuskoj.

Po završetku Drugog svjetskog rata, politički status Britanskog Togolanda se promijenio u tretnuku kada je ovaj postao starateljski teritorij Ujedinjenih nacija, mada je upravu i dalje vršilo Ujedinjeno Kraljevstvo. U jeku procesa dekolonizacije Afrike, u Britanskom Togolandu je organiziran plebiscit na kojem je narod odlučivao o budućnosti teritorija. Referendum je održan u svibnju 1956., a većina glasača glasala je za pripajanje Britanskog Togolanda već postojećoj Zlatnoj Obali, također britanskoj koloniji.

Dana 13. prosinca 1956., Opća skupština Ujedinjenih nacija izglasala je Rezoluciju 1044 ("Budućnost Togolanda pod britanskom upravom"). Tom su rezolucijom Ujedinjene nacije priznale rezultat održanog referenduma. Rezolucija je dala prijedlog da se spajanje dvaju kolonija ozvaniči u trenutku davanja nezavisnosti Zlatnoj Obali. Britanski Togoland tako je efektivno ukinut, a nezavisnost je stekao 1957., odnosno 1960. u sklopu Republike Gane.

Glavni grad Britanskog Togolanda bio je Ho.