Bringing Up Baby

Za ostala značenja, vidi Bringing Up Baby (razvrstavanje).

Bringing Up Baby, na postoru bivše Jugoslavije poznat pod naslovom Silom dadilja, je američka crno-bijela filmska komedija snimljena 1938. u režiji Howarda Hawksa, koja se smatra jednom od najboljih screwball komedija predratnog Hollywooda.

Bringing Up Baby
RežijaHoward Hawks
ProducentCliff Reid
Howard Hawks
ScenarioDudley Nichols
Hagar Wilde
Robert McGowan (van špice)
Gertrude Purcell (van špice)
PredložakBringing Up Baby; autor:
Hagar Wilde
UlogeKatharine Hepburn
Cary Grant
Charles Ruggles
Walter Catlett
May Robson
Fritz Feld
MuzikaRoy Webb (direktor muzike)
Jimmy McHugh
Dorothy Fields (originalni pisci I Can't Give You Anything but Love, Baby)
FotografijaRussell Metty
MontažaGeorge Hively
StudioRKO Radio Pictures
DistribucijaRKO Radio Pictures
Datum(i) premijere
18. 2. 1938 (1938-02-18)
Trajanje102 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet1,096.796,23 $
Bruto prihod1,109.000 $

Protagonist, koga tumači Cary Grant, je paleontolog koji sticajem bizarnih okolnosti ulazi u niz komičnih pustolovina sa mladom slobodoumnom ženom koju tumači Katharine Hepburn, kao i sa leopardom po imenu "Baby". Film je producirao studio RKO Pictures, nastojeći ponovno pokrenuti karijeru Katharine Hepburn i dokazati kako je u stanju igrati komične uloge. Iako je Cary Grant prilično nevoljko prihvatio ulogu, na kraju se ispostavilo da on i Hepburn čine jedan od najuspješnijih komičarskih parova Hollywooda. Bringing Up Baby je imao dobru gledanost, ali je završio kao komercijalni neuspjeh, najviše zahvaljujući prekoračenju budžeta. Uloženi novac je uspio vratiti tek nakon što je ponovno pušten u distribuciju 1940-ih. S godinama je njegova reputacija rasla, i danas se smatra jednim od klasika filmske komedije. Godine 1972. mu je Peter Bogdanovich odao počast svojim neslužbenim remakeom What's Up, Doc?.

Kasnijim historičarima je postao zanimljiv i zbog scene u kojoj se protagonist, kada ga uhvate kako, sticajem okolnosti, nosi žensku odjeću, to objašnjava s riječima "Da je postao veseo" (engleski: went gay), a što su neki teoretičari tumačili kao prvo, iako implicitno, korištenje riječi gay kako bi se opisali muški homoseksualci.

Uloge uredi

na špici
van špice
životinje
  • Skippy ... George, Susanin pas
  • Nissa ... Baby i cirkuski leopard

Vanjske veze uredi