Brajan Džonson (engl. Brian Johnson *5. oktobar 1947.) je engleski pevač i tekstopisac. Od 1980. godine je pevač australijskog rok benda AC/DC, sa kojim je primljen u "Rokenrol kuću slavnih" 2003. godine.[1]

Brajan Džonson
Brajan Džonson na nastupu 1982. u Mančesteru.
Lični podaci
Datum rođenja5. oktobar 1947.
Mjesto rođenjaDanston, Engleska
ZanimanjePevač, tekstopisac
Muzički rad
Period aktivnosti1971 -
ŽanrHevi metal, hard rok
InstrumentiVokal
Povezani izvođačiAC/DC
Brajan Džonson
Brajan Džonson 1990

Džonson je bio jedan od osnivača rok benda Geordie formiran u Njukaslu 1971. Posle nekoliko hit singlova, uključujući UK Top 10 "All Because of You" (1973.), bend se raspao 1978. Nakon smrti frontmena AC/DC Bona Skota 19. februara 1980. godine, Džonson je bio pozvan na audiciju za bend, u Londonu. Gitarista benda i suosnivač Angus Jang se seća: "Sećam se Bon mi je puštao Litle Ričarda, i onda mi pričao mi o tome kada je video Brajana kako peva [sa Geordie]." O toj noći Bon je govorio: "Tu je taj tip koji vrišti iz sve snage, a zatim se baca na pod. On je na podu, valja se okolo i vrišti, mislio sam da je to sjajno, a onda, povrh svega - nisi mogao dobiti bolji bis - su došli i dovukli ga nazad". Te noći se Džonsonu je dijagnostikovano pucanje slepog creva kasnije te večeri, zbog skakanja po bini. Bend se složio da Džonsonov stil pevanja, odgovara stilu AC/DC muzici. Džonsonov prvi album sa AC/DC, Back in Black, je postao drugi najprodavaniji album u svetu. Jedini prodavaniji od njega je Majkl Džeksonov Thriller.

Rani život

uredi

Džonson je rođen u Danstonu, Tajn i Vir, Severoistočna Engleska. On je delimičnog italijanskog porekla, a najstariji je od četvoro dece. Njegov otac, Alen je bio stariji vodnik u Daramskoj lakoj artiljeriji Britanske vojske i rudar; umro je u toku AC/DC Ballbreaker World Tour. Džonsonova majka, Ester (rođena De Luka), bila je Italijanka iz Frascati. Kad je bio mlad, Džonson je nastupao u raznim emisijama sa izviđačima, i pojavio se u predstavi koja je emitovana na televiziji, i pridružio se lokalnom crkvenom horu.

Spoljašnje veze

uredi

Izvori

uredi