Brgudac je selo na sjeveru Istre, u općini Lanišće. Do sela se stiže odvojkom sa ceste Lanišće - Lupoglav.

Brgudac
Brgudac na mapi Hrvatske
Brgudac
Brgudac
Regija Istra
Općina/Grad Lanišće
Najbliži (veći) grad Lupoglav
Geografske koordinate
 - z. š. 45.381 N
 - z. d. 14.144 E
Stanovništvo - - - - - - -(2001 / 2011 / 2021)
 - Ukupno 12
Pošta 52422 Lanišće[1]
Pozivni broj +385 052
Autooznaka PU

Slikoviti Brgudac smješten je u srcu Ćićarije na 747 m nadmorske visine (podno hrpta što ga čine Brajkov vrh 1092m i Korita) i najviše je stalno naselje na području Istarske županije. Ovo selo, čija povijest seže duboko u srednji vijek, nekada je vrvilo životom – u njemu je obitavalo preko 400 stanovnika koji su držali i do 3000 grla stoke. Do sela vodi uska cesta iz smjera Lanišća, ali postoje kolske i planinarske staze prema Semiću, Planiku i planinarskom domu Korita. Malobrojno stanovništvo obrađuje skromne plodne površine za vlastite potrebe.

Znamenitosti i spomenici uredi

  • U selu se nalazi crkva Sv. Blaža koja se spominje 1580. godine. Posjeduje zvonik sa jednim zvonom (visine 11 m), oltar sa reljefom Sv. Luke evanđelista, Sv. Blaža i drugog sveca, a iznad se nalazi medaljon sa Blaženom Djevicom Marijom. U župnoj crkvi Lanišće čuvaju se kipovi visoke umjetničke vrijednosti Sv. Luke i Blaža i jedne svetice (nedefinirano zbog dotrajalosti kipa) koji pripadaju ovoj crkvi kao i knjiga misala štampana goticom, grafike križnog puta, barokni svjećnjaci i druge liturgijske dragocijenosti. Zvono u zvoniku datira iz 14.st., a rad je majstora Luke iz Mletaka.
  • poviše sela (na zapadnoj strani) nalazi se kapelica Svete Marije iz 1887.
  • na 45 minuta pješke od sela nalazi se izvorište Korita.
  • spomenik palim borcima
  • spomen ploča na mjestu osnivanja prvog NOO, 1942. godine
  • spomenik formiranja 4. partizanske istarske (kraške) čete
  • spomen ploča partizanskim kuririma
  • spomen dom prvog partijskog savjetovanja za Istru
  • spomen ploča o početku škole na materinjem hrvatskom jeziku
  • spomen palim borcima i žrtvama fašističkog terora u NOB-u
  • spomenik žrtvama poginulim od bombardiranja
  • spomen ploča žrtvama koje su zvjerski streljane

Povijest uredi

U prošlosti je bilo razvijeno stočarstvo, te proizvodnja drvenog ugljena (krbunice). Područje je u srednjem vijeku pripadalo Akvilejskom patrijarhatu, grofovima Goričkim, a poslije Mletačkoj Republici (Rašporskom kapetanatu). Stradao je u sporadičnim turskim upadima, a osobito teško u Uskočkom ratu 1612. godine.

Brgudac je također i simbol antifašističke borbe u Istri, jer je upravo tu organiziran prvi pokret otpora na istarskom poluotoku odnosno ondje je osnovana prva oružana formacija na poluotoku Istri, a sve radi početka rušenja 25-godišnjeg fašističkog režima i sjedinjenja Istre s domovinom Hrvatskom. [2]Selo je bilo glavno sjecište putova partizanskih jedinica pa je stoga u nekoliko navrata i spaljeno. Jedno je od najuništenijih mjesta i mjesto s velikim brojem žrtava posljedica Drugog svjetskog rata. Svake se godine obilježava[3] Dan antifašističke borbe i sjećanje na tragično stradavanje 56 žitelja Brgudca u travnju i lipnju 1944. godine.

Danas je selo u sustavu općine Lanišća.

Stanovništvo uredi

Po popisu iz 2001. godine [4], u selu je živjelo 12 stanovnika.

Izvori uredi


    Ovaj nedovršeni članak o naselju u Hrvatskoj: Brgudac treba dopuniti.
Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.