Bre-X Minerals Ltd., članica Bre-X grupe kompanije, bila je omanja kanadska rudarska kompanija koja je javnost izvijestila da je u posjedu ogromnih naslaga zlata u Busangu na indonežanskom otoku Borneo. Bre-X je nalazište Busang kupila u martu 1993.

U oktobru 1995. je objavila otkriće značajnih količina zlata, zbog čega je cijena njenih dionica bitno narasla. Dok je na početku njena dionica imala najnižu vrijednost, dosegla je vrhunac od 286,50 $ (kanadskih dolara) na burzi u Tornotu (TSX), s ukupnom kapitalizacijom od preko 6 milijardi kanadskih dolara.

Nalazišta zlata u Busangu su od strane Bre-Xove nezavisne kompanije za konazlting, Kilborn Engineering, procijenjene na oko 70 miliona unci. Procjene da nalazišta imaju preko 200 miliona unca nikada nisu objavljene od Bre-Xa, iako se za nalazište govorilo da ima takav potencijal. Na kraju se ispostavilo da su Bre-Xova nalazišta zlata u Busangu ogromna prevara. Ohrabrujuće vrijednosti zlata su bile raspoređene u mnogim rupama i projekt je dobio pozitivnu tehničku procjenu od Kilborna. Uzorci rudače su bili falsificirani uz pomoć "soljenja" sa zlatom različitih mineraliških karakteristika, a naknado su dani na mineraloški pregled Bre-Xovih konzultanata. "Soljenje" uzoraka s tzv. "superzlatom" je predstavljalo jednu od najbolje pripremljenih prevara u historiji rudarstva. Godine 1997. Bre-X je kolabirao, a njegove dionice su postale bezvrijedne u jednom od najvećih skandala kanadske historije, kao i najvećem rudarskom skandalu svih vremena.

Vanjske veze uredi