Brannigan (film)

Brannigan je američki kriminalistički film snimljen 1975. godine u režiji Douglasa Hickoxa. Naslovni protagonist, čiji lik tumači John Wayne, čikaški policijski detektiv koji putuje u London kako bi obavio izručenje zloglasnog gangstera (čiji lik tumači John Vernon). Radnja prikazuje kako gangster iznenada bude otet, a Brannigan metom atentatora, te je prisiljen misterij razriješiti "nsposrednim" policijskim metodama koje izazivaju zgražanje njegovih kolega iz Scotland Yarda.

Brannigan
kino-poster koji je izradio Robert McGinnis
RežijaDouglas Hickox
Producent
Scenario
  • Christopher Trumbo
  • Michael Butler
  • William P. McGivern
  • William W. Norton

sinopsis:
  • Christopher Trumbo
  • Michael Butler
Uloge
MuzikaDominic Frontiere
FotografijaGerry Fisher
MontažaMalcolm Cooke
Studio
DistribucijaUnited Artists
Datum(i) premijere
26. 3. 1975 (1975-03-26) (SAD)
Trajanje111 min.
Zemlja Sjedinjene Države
 Ujedinjeno Kraljevstvo[1][2]
Jezikengleski

Brannigan je snimljen nedugo nakon filma McQ, ostvarenja u kome se Wayne, kao ikona vestern žanra, prvi put okušao u modernom policijskom filmu. Brannigan, za koji je scenario napisao Christopher Trumbo, sin poznatog Daltona Trumboa, nije izazvao neki naročiti uspjeh niti zanimanje kod kritičara. Historičarima je, međutim, zanimljiv kao jedno od rijetkih filmskih zapisa o Chicagu i njegovoj arhitekturi 1970-ih; u to doba Chicago se nalazio pod neslužbenom zabranom snimanja za hollywoodske studije od strane svemoćnog gradonačelnika Richarda J. Daleya, nezadovoljnog time što je 1957. godine bila prikazana korupcija u tamošnjoj policiji.

Uloge uredi

Izvori uredi

  1. Erickson, Hal. „Brannigan (1975)”. Allmovie. Pristupljeno 10. XII 2012. 
  2. „Brannigan”. British Film Institute. London. Arhivirano iz originala na datum 2011-08-04. Pristupljeno 10. XII 2012. 
  3. Swann u filmu objašnjava Branniganu da je njegova titula "Sir" is nasljedna, odnosno da ju je jedan od njegovih "drevnih predaka dobio najvjerojatnije za to što je držao konja prilikom krunidbe."

Vanjske veze uredi