Branko Milovanović

Branko Milovanović (Crnjelovo Gornje kod Bijeljine, Bosna i Hercegovina, 31. VII. 1947), komercijalist i enigmat.

Branko Milovanović

Stručna biografija uredi

Po završetku osnovne škole (1964) odlazi u Ljubljanu gde uz rad završava srednju školu. Radio je kao komercijalista sve do penzionisanja 2005. godine.

Enigmatska biografija uredi

Enigmatski radovi uredi

U svet enigmatike ušao je vrlo kasno. Prvi rad objavljuje 24. 12. 1985 u ljubljanskom Superpipu, a prvi rad na srpskom jeziku objavio je u Novosti Enigma 12. 8. 1986. Objavio je nekoliko hiljada radova u enigmatskim listovima širom bivše SFRJ. Radove objavljuje na slovenačkom, srpskom-hrvatskom-crnogorskom-bosanskom, albanskom i makedonskom jeziku. Radove su mu objavljivali sledeći časopisi: SLOVENIJA: Superpip, Križem-kražem, KIH, Mini KIH, Ugankarjev domenek, Ugankarski izziv, Modro Razvedrilo, Ugankomat, Salomonov Ugankar, Problem, Seksi ukrštenice i Skandi ukrštenice. HRVATSKA: Vjesnikov kviz, Mini čvor, Čvor križaljka, Osmosmjerka, Kvizorama, Izazov, Feniks, Kviskoteka i Kviz križaljka. BIH: Orbis, Zagonetka, Rubikon, Enigmatski Đerdan i Specijal Đerdan. CRNA GORA: Vijesti, Pobjeda, SRBIJA: Novosti enigma, Spec Enigma, Eureka (velika i mala), Beokviz, Marbo, Marbo plus, Trač u skandinavkama, Reško, Vijuga, Huper-enigmatika Enigmatika i Ukrštene reči. Vojvodina: Rebus i Kviz, Kosmet: Horizonti (na albanskom jeziku), MAKEDONIJA: Kotelec (na makedonskom jeziku). Objavljuje i pod pseudonimima Rok Ban i Ivan Lomović, što su mu anagrami imena i prezimena. Upotrebljava i pseudonim Vid Miša.

Sastavlja sve vrste zagonetki, objavio je više noviteta i modifikacija već viđenih zagonetki. jedna od najmilijih zagonetki mu je magični kvadrat u svim njegovim variantama. Na slovenačkom je objavio abecednu ukrštenicu iz samih imenica (Ugankarski izziv, br. 170, oktobar 2001), gde reči počinju iz slova koja su poredana po slovenačkoj abecedi (A, B, C, Č, …) U Zagonetki Zvornik (br. 59, 2004) objavio je Trosmernu ukrštenicu i Trougaonu osmosmerku, a u Beokvizu (br. 26, avgust 2004) objavljuje osmosmerku, gde sve reči imaju po deset slova. Vladeta Trivunac u svojoj knjizi Klinovi, piramide i varijacije, posebno ističe dva njegova vretena kao jedina i izvorna rada. U Ugankarjevom domenku objavljuje seriju od dvadeset različitih osmosmerki (1998-2000). Predstavljen je u rubrici upoznajte enigmate Novosti Enigma (br. 1657, 1988), a gnjilanska enigmatska revija Horizonti (br. 91, 1990), na albanskom jeziku, posvećuje mu celu stranicu. Uz petnaestu godišnjicu enigmatskog stvaralaštva Ugankarjev domenek (br. 151, 4. 12. 2004) predstavlja ga na duplerici (A4), a za dvadesetgodišnjicu celu stranu mu posvećuje Ugankarski izziv (br. 198, decembar 2005) i Marbo (br. 90, januar 2006). Pisao je članke za Zagonetača (Bjelovar), Vjesnikov kviz (Zagreb), Zagonetku (Zvornik), Ugankarjev domenek, Ugankarski izziv i Nedeljski dnevnik (Ljubljana). Uspešno je nastupao na raznim enigmatskim takmičenjima u sastavljanju zagonetki. Bio je vanjski urednik sitnih zagonetki u Ugankarskom domenku, uređuje revije Problem i Upitnik. Uređivao je i Skandi ukrštenice. Uredio je nekoliko brojeva Trača u skandinavkama na srpskom jeziku.

Enigmatska izdanja uredi

Objavio je nekoliko knjiga na slovenačkom jeziku: Sve o indirektu (Vse o skrivanki) (1990, soautor Pavle Gregorc), Četveroslovni rečnik sa odostražnikom (4 črkovni ugankarski slovar in odzadnji slovar) (1998), Sedmoslovni rečnik sa odostražnikom (7 črkovni ugankarski slovar in odzadnji slovar) (2004), Enigmatski magični likovi 7+ (Ugankarski magični liki 7+) (2007), Ukrštenice bez crnih polja (Križanke brez črnih polj) (2009) i Knjiga zagonetki (Knjiga ugank) (2011). Na srpskom jeziku objavio je Rečnik troslovnih inicijala (2007) i 4-slovni rečnik sa odostražnikom (2010).

Sa sinom Vladimirom 2006. izdaje enigmatsku reviju Problem i Seksi ukrštenice. Problem od sedmog broja izlazi kao internetno izdanje, isto tako na internetu je izašlo 50 brojeva revije Skandi križanke (Skandi ukrštenice). Na blogu www.kriptogram.com izdaje enigmatski časopis Upitnik kao tromesečnik, koji je prvenstveno namijenjen bosanskohercegovskoj diaspori.

Zastupljenost u knjigama uredi

Zastupljenost u knjigama uredi

Branko Milovanović je kao autor zastupljen u knjigama "Svet anagrama" Zorana Radisavljevića, "Klinovi, piramide i variacije", "Magični likovi 7x11" i "Magični kvadrati 7x7" Vladete Trivunca, "Sužavaljka i abecedni klin" i "Pomicaljka" Nedjeljka Nedića, "Ukrštanje reči u srpskoj enigmatici" Miroslava Lazarevića i "Anadiploze" Marjana Radakovića.

Pominjanje u delima drugih autora uredi

Branka Milovanovića se pominje u delima drugih autora kao enigmata ili se citiraju njegovi radovi u knjigama "Priručnik za odgonetače" (Priročnik za ugankarje) na slovenačkom jeziku Jožeta Berdona, "Priča o slovnim kvadratima" Živomira Jevtića, "Iz moje enigmatske torbe" Jovana Nedića, "Enigmatski zapisi" Momira Paunovića te u "Enciklopediji Slovenije" i "Slovenska nacionalna enciklopedija".

Leksikoni uredi

Branko Milovanović je predstavljen u leksikonima "Leksikon srpskih enigmata" i u leksikonu "Ko je ko u Bosni i Hercegovini".

Bibliografija uredi

  1. Pavle Gregorc, Branko Milovanović: "Vse o skrivanki", Domenek, Ljubljana, 1990.
  2. "4 črkovni ugankarski slovar in odzadnji slovar", Domenek, Ljubljana, 1998.
  3. "7 črkovni ugankarski slovar in odzadnji slovar", Forma 7, Ljubljana, 2004.
  4. "Ugankarski magični liki 7+", Problem, Ljubljana, 2007.
  5. "Rečnik troslovnih inicijala", Sfinga, Ljubljana, 2007.
  6. "Križanke brez črnih polj", Vepras, Mengeš, 2009.
  7. "4-slovni rečnik sa odostražnikom", Najeto pero, Ljubljana, 2010.
  8. "Knjiga ugank", Najeto pero, Ljubljana, 2011.
  9. "Ugankarski kriptogram", Najeto pero, Ljubljana, 2012.
  10. Branko Milovanović, Vladeta Trivunac: "Zagonetka kriptogram", EK Nova zagonetka & Alma, Beograd, 2013.
  11. Branko Milovanović, Vladeta Trivunac: "Magični likovi", EK Nova zagonetka & Alma, Beograd, 2014.
  12. "Magični likovi od A do Ž", Čvor, Bjelovar i Najeto pero, Ljubljana, 2016

Izvori uredi

  • Markovič, Štefan: Predgovor u knjizi Knjiga ugank, Ljubljana 2011
  • http://www.kriptogram.com www.kriptogram.com
  • Lazarević, Miroslav; Vuković, Jovan: Leksikon srpskih enigmata, Alma, Beograd 2007